Conferinţa digitală e-Learning 2021, organizată de Digital Transformation Council, cu prilejul Zilei Bibliotecarului Român (23 aprilie), a adus în discuţie mai multe subiecte de interes imediat cum ar fi: strategia digitală în educaţie prin parteneriatul public-privat, actualizarea şi punerea în relaţie a legilor educaţiei şi bibliotecilor, modificarea standardelor ocupaţionale şi a codului muncii.

Cea mai mare parte a conferinţei, desfăşurată pe parcursul a cinci ore de dialog virtual, s-a concentrat pe rolul şi rostul bibliotecilor digitale în societatea actuală. La eveniment au participat cunoscuţi bibliotecari români, muzeografi, specialişti în IT şi strategii educaţionale virtuale, psihopedagogi şi comunicatori. Concluziile la care au ajuns participanţii sunt că societatea românească are o mare nevoie de actualizarea şi modernizarea bazelor de date din şcoli şi biblioteci, că toate instituţiile culturale şi educaţionale trebuie să atragă urgent fonduri europene pentru modernizarea acestor baze de date şi să demareze, astfel, procese de învăţare şi cunoaştere potrivite societăţii post-tehnologizate. Din discuţiile care au durat peste cinci ore şi care pot fi ascultate pe comunic.ro, Mirela Nicolae a selectat pentru dumneavoastră, mai multe opinii însumate în două materiale difuzate în emisiunile IClasa şi Ştiinţa 360, care pot fi ascultate aici.

În timpul pandemiei, multor tineri le-a fost difcil să-şi găsească un loc de muncă. 8 din 10 români chestionaţi la începutul acestui an, în barometrul Eurostat, au spus că absolvirea unei şcoli nu este suficientă pentru a face faţă unui interviu de angajare. Până la începutul anului 2020, cei care absolveau o şcoală în domeniile HORECA, servicii, construcţii sau retail, puteau participa la stagii rapide de pregătire şi aveau posibilitatea sau promisiunea unei angajări. Lucrurile s-au schimbat radical şi nu doar absolvenţii au probleme ci şi angajatorii, în special cei din industria ospitalieră. Antreprenoarea Kera Kaliţa ot Jaristea, cunoscută boemei bucureşene, crede la rândul său că va fi nevoie de eforturi mari din partea autorităţilor şi mediului privat pentru reprofesionalizarea învăţământului. Discutia poate fi ascultata aici.

comentator.ro

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro