Profesorii, părinții și elevii trebuie să respecte o serie de reguli stabilite de Ministerul Sănătății și Ministerul Educației, pentru prima zi de școală a anului școlar 2021-2022.

Participarea părinților - Deși un proiect de lege din 2017 prevedea posibilitatea ca părinții să fie liberi în prima zi de școală pentru a participa la festivitățile de început de an, acesta a fost respins ulterior de deputați. O posibilitate pentru părinți, pentru a avea zi liberă în prima zi de şcoală este să se vaccineze. Angajații care se vaccinează împotriva Covid-19 primesc o zi liberă pentru fiecare doză. Elevii și studenții vor beneficia, de asemenea, de câte o zi liberă pentru fiecare doză de vaccin primită. Legea a intrat în vigoare din 29 iulie 2021.

Părinții copiilor pot participa la festivitățile de sfârșit de an școlar dacă sunt vaccinați anti-COVID, au test negativ sau au dovada că au trecut prin boală, a decis Guvernul la finalul anului anterior, scrie G4Media.ro, potrivit România tv.

Această prevedere se menține și la începutul noului an școlar 2021-2022.

* Persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare,
* Persoane care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore
sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore.
* Persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2, fapt dovedit prin documente medicale (test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezența de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior desfășurării activității) în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului educației și ministrului sănătății.

Ceremonii de deschidere - Ministrul Educației a stabilit ca aceste ceremonii să aibă loc în exterior, cu o durată maximă de o oră şi jumătate şi toți participanții să poarte masca de protecţie, fiind vorba despre aglomerări de persoane.

Purtarea măștii în interior - purtarea măştii de protecţie în interiorul şcolii, va fi obligatorie cu excepţia învăţământului special, în cazul căruia va exista o recomandare privind purtarea măştii, dar nu obligativitate şi cu excepţia orelor de Educaţie fizică și Sport derulate în interior, cu condiţia ca în localitate rata de infectare să fie sub 2 la mie. În localităţile cu indici de infectare de peste 2 la mie orele de sport vor putea fi organizate doar în spaţii exterioare.

Pentru părinții care își fac griji pentru copii, Ministrul Educației a declarat: „Ştiţi cum e, nu ne facem griji pentru copii atunci când merg la festival, atunci când merg pe plaje supraaglomerate, atunci când merg în mall-uri supraaglomerate, dar, dintr-o dată, sunt părinţi care îşi fac griji că vai Doamne, merg în şcoală!”, a susţinut ministrul.

Se interzic: schimburile de măști și alimente între elevi.

 

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro