Premierul Florin Cîțu propune modificarea structurii anului școlar, la nici două săptămâni de la începerea acestuia.

Propunerea a stârnit revoltă la Consiliul Elevilor.

Consiliul Național al Elevilor (CNE) a emis ieri un comunicat oficial, în care spune că “dezavuează ferm propunerea de a modifica structura anului școlar la nici două săptămâni de la începerea cursurilor”.

Reacțiile vine la declarațiile făcute joi seară de premierul Florin Cîțu, la Digi 24, care a anunțat că “și anul trecut am avut o vacanță prelungită care a ajutat și a redus valul III. Deci, dacă ajungem acolo, vom lua această decizie”.

În replică, Consiliul Elevilor a reacționat ferm:

“Solicităm ca structura anului școlar 2021-2022 să nu fie modificată în niciun context”, arată CNE.

Protestul public are titlul “Școala în pandemie – ping-pongul guvernanților?”, iar textul conţine următorul mesaj: „În ultimele zile, premierul României, Florin Cîțu, a declarat faptul că, în cazul în care situația o va impune, se va decide implementarea unei vacanțe prelungite de câteva săptămâni, pe modelul vacanței din primăvară din anul școlar 2020-2021, pentru a stopa răspândirea comunitară a COVID-19."

În comunicat se arată:

,,Consiliul Național al Elevilor dezavuează ferm propunerea de a modifica structura anului școlar la nici două săptămâni de la începerea cursurilor, în baza unor considerente care nu depind de sfera educațională și fără respectarea măsurilor prevăzute în ordinul comun emis de Ministerul Educației și de Ministerul Sănătății, care prevede în mod clar că unitățile de învățământ funcționează în scenariul online doar dacă în respectiva localitate incidența infectărilor cu COVID-19 trece de pragul de 6 la mia de locuitori.

În acest sens, este imperios ca deciziile privind modificarea scenariilor de funcționare ale școlilor să se decidă strict la nivel local, fără măsuri dictate de la centru, care s-au dovedit a fi ineficiente în ultimii doi ani școlari.

Este ilogică întreruperea cursurilor în întreaga țară, fără a ține cont de situația epidemiologică de la nivelul fiecărei localități, în contextul în care există comunități din România în care nu s-a înregistrat niciun caz de infectare în perioade lungi de timp.

Considerăm că anul școlar este deja inegal ca număr de săptămâni repartizat pe semestre, iar o vacanță prelungită ar duce la decalaje majore în ceea ce privește parcurgerea conținuturilor prevăzute de programa școlară, mai ales în contextul în care lipsurile învățământului online se resimt în parcursul educațional al fiecărui elev.

Mai mult decât atât, aducem în vedere faptul că riscurile de infectare în rândul elevilor și al personalului didactic pot fi reduse doar prin eforturi conjugate ale tuturor instituțiilor competente, în vederea asigurării infrastructurii sanitare și a posibilităților de testare și vaccinare împotriva COVID-19 în unitățile de învățământ. Întreruperea bruscă a cursurilor nu poate reprezenta un substitut pentru cursurile față în față, ci reprezintă doar o măsură pe termen scurt, cu un impact minor asupra răspândirii virusului.

De aceea, solicităm ca structura anului școlar 2021-2022 să nu fie modificată în niciun context, iar deciziile de funcționare a unităților de învățământ să rămână descentralizate, la nivel local, în funcție de criteriile prevăzute de ordinul comun al celor două ministere.

După doi ani de schimbări vertiginoase în jurul nostru, nu ne putem permite nicio altă decizie care să destabilizeze sistemul educațional. O vacanță prelungită nu este sub nicio formă eficientă, ci doar ar adânci și mai mult decalajele și pierderile generate de pandemie. Auzim la televizor că școlile se deschid primele și se închid ultimele, dar cum rămâne în practică?”, a declarat Silviu Morcan, președintele Consiliului Național al Elevilor.”

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro