Este o perioadă în care armele nucleare au fost aduse în discuție. Gândul la un atac nuclear este înfricoșător și lumea speră că această variantă nu se va concretiza niciodată. Totuși în cazul în care se întâmplă, cum ar fi mai bine să fim pregătiți?

Mai întâi trebuie să înțelegem ce înseamnă o bombă nucleară. Ziare.com relatează că exploziile nucleare pot provoca daune semnificative și victime. Unda de șoc, radiațiile și căldura sunt extrem de periculoase. Precipitațiile nucleare sunt cele mai periculoase în primele ore după detonare, când se emite cel mai mare nivel de radiație. Materialul radioactiv rezidual propulsat în atmosfera superioară sub forma acestor precipitații, în urma unei explozii nucleare, ia forma unui nor care seamănă cu o ciupercă, apoi „cade” din cer după ce explozia și unda de șoc au trecut.

Timpul care se scurge de la momentul exploziei și momentul în care aceste particule ajung să coboare și să intre în contact cu tot ce se află pe suprafața planetei, care poate fi de minute sau ore (depinde de distanță) este esențial pentru ca oamenii să se adăpostească.

Iată pașii identificați de cei de la BZI:

1. Intrarea într-un adăpost. În lipsa unui adăpost special, trebuie găsită cea mai apropiată clădire mare din cărămidă sau beton. Mergeți cât mai în mijlocul clădirii, astfel încât să fiți înconjurați de cât mai multe straturi de pereți care să vă protejeze de mediul exterior și de radiații. Îndepărtați hainele contaminate și ștergeți sau spălați pielea neprotejată dacă ați fost afară după ce au sosit precipitațiile radioactive. Evitați să vă atingeți ochii, nasul și gură, dacă este posibil. Nu folosiți șervețele dezinfectante pe piele. Încercați să mențineți o distanță aproximativ 2 metri față de persoanele care nu sunt din familie. Atenție! Zonele exterioare, vehiculele, casele mobile nu oferă un adăpost adecvat. Căutați subsoluri sau centrul clădirilor mari cu mai multe etaje.

2. Rămâneți înăuntru cât mai mult posibil, minim 24 de ore, cu excepția cazului în care autoritățile locale oferă alte instrucțiuni. Nu plecați pentru a ajunge la un alt adăpost unde se află ceilalți membri ai familiei. Dacă au găsit unde să se adăpostească trebuie să rămână acolo. Reuniți-vă mai târziu pentru a evita expunerea la radiații periculoase. Animalele de companie trebuie ținute și ele înăuntru, pentru a fi protejate.

3. Accesați orice media disponibilă pentru informații oficiale, cum ar fi când este sigur să ieșiți și unde ar trebui să mergeți. Radiourile care funcționează cu baterii și cu manivelă vor funcționa după o detonare nucleară. Telefonul mobil, mesajele text, televiziunea și serviciile de internet pot fi întrerupte sau indisponibile. De aceea este important ca fiecare să dețină o gentuță pregătită din timp, cu un mic radio cu baterii.

Ce ar trebui să conțină un Kit de supraviețuire:

Apă potabilă îmbuteliată, alimente ambalate, conserve și desfăcător, medicamente de urgență, un radio alimentat cu baterii pentru a obține informații în cazul în care este întrerupt curentul, o lanternă și baterii suplimentare pentru articolele esențiale, produse de igienă minimă, produse pentru animale de companie, dacă e cazul. Ar mai fi nevoie de mască de gaze, combinezon de protecție, pelerină de ploaie.

Cantitatea de precipitații radioactive va varia în funcție de mărimea dispozitivului și de apropierea acestuia de sol. Prin urmare, ar putea fi necesar ca cei care se află în zonele cu cele mai ridicate niveluri de radiații să se adăpostească chiar și timp de o lună, arată descoperă.ro.

Cea mai mare cantitate de precipitații va fi limitată la zonă aflată la sau sub vântul produs de explozie, iar 80% din precipitații vor avea loc în primele 24 de ore. Radiațiile nu pot fi văzute, mirosite sau detectate în alt mod de simțurile umane.

De reținut! Pericole legate de exploziile nucleare:

* Lumina puternică poate provoca orbire temporară pentru mai puțin de un minut.

* Unda de explozie poate provoca moartea, rănirea și deteriorarea structurilor pe o distanță de câțiva kilometri.

* Radiațiile pot deteriora celulele corpului.

* Impulsul electromagnetic (EMP) poate deteriora echipamentele electrice și electronice la câțiva kilometri distanță de detonare și poate provoca întreruperi temporare mai departe.

* Ploaia radioactivă- poate provoca îmbolnăviri celor care se află afară.


Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro