Material realizat de publicația Observatorul din Toronto - partener Comentator.ro

Speriați, îngroziți de cele vãzute, înfometați, însetați și nedormiți – așa ajung în România cei care fug din Ucraina, pentru a scãpa de rãzboi. Fug de rãzboi ca sã-și apere viața, dar sperã ca totul sã se încheie și sã se întoarcã acasã. Au lãsat case, bunuri materiale, oameni dragi, dar și o parte din sufletele lor. E dureros! E rãzboi! Au murit oameni și au fost distruse locuri pe care mulți dintre cei care au ajuns în România le numeau “acasã”.

Mobilizarea românilor în ajutorul ucrainenilor depãșește orice așteptãri. Și nu este vorba doar despre ceea ce se întâmplã strict în zona punctelor de trecere a frontierei, unde refugiații au fost primiți cu mâncare, ceaiuri, locuri de cazare, cartele telefonice, ligheane imense de gogoși și multe altele dupã puterile unor oameni care au sãrit sã ajute.

Este vorba despre ceea ce se întâmplã în toatã România. Și este cu atât mai frumos cu cât solidaritatea aceasta nu este cu un popor de care românii sã fie foarte apropiați sufletește. Dimpotrivã, lista disputelor românilor cu ucrainenii e lungã și nu credem cã a fost uitatã. Dar nu mai conteazã. În fața nedreptãții și a nenorocirii, românii dovedesc o solidaritate și o bunãtate fantastice, de poveste.

Oamenii obișnuiți au luat-o cu mult înaintea statului care ar fi trebuit sã fie pregãtit de sãptãmâni bune, adicã de când este invocat pericolul unei ofensive rusești și, implicit, riscul unui mare val de refugiați. Au fãcut ce s-au priceput și, din mânã în mânã, au dat ce au avut. Poate cã mai importante în aceasta primire au fost nu atât aspectele materiale, cât cãldura de care au avut parte oameni atât de traumatizați.

Existã zeci de inițiative începute de simpli cetãțeni care doresc sã-i ajute pe oamenii din Ucraina care fug din calea rãzboiului. Unii asigurã cazare, alții transport, alții servicii de traducere sau se oferã sã aibã grijã de animalele de companie ale ucrainenilor

Pe retele de socializare, prin e-mailuri diverse, se vede ca este o solidaritatea excepționalã.

Sunt români din diaspora care scriu cã dau cheile casei lor familiilor ucrainene, sunt strãini care locuiesc în România care vor sã ajute, sunt ONG-uri, pensiuni, restaurante, companii care dau ce și cât pot.

Este o dovadã de umanitate care ne motiveazã, mai ales când se vede ce se întâmplã la numai sute de kilometri de România.

In principalele orase din Canada in fata primãriilor s-a ridicat steagul Ucrainei si au loc manifestãri pentru oprirea rãzboiului din Ucraina.

Alãturi de comunitatea ucraineanã din Canada (care numãrã in jur de 1,2 milioane persoane) participã si membri ai diferitelor comunitãti inclusiv membrii ai comunitãti românesti.

Românii de pretutindeni sunt mândrii de ospitalitatea si solidaritatea celor de acasã.

„Slavã întru cei de sus lui Dumnezeu si pe pãmânt pace, între oameni bunãvoire!” (Luca 2, 14).

Dumitru Puiu Popescu


Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro