Uneori, un anumit gen de expunere publică în media poate face să treacă în plan secund o carieră remarcabilă pe scenă sau pe platourile de filmare. Este și cazul lui Valentin Teodosiu (născut pe 17 septembrie 1953, la București), un bun actor român de teatru, film și televiziune, însă o personalitate publică cunoscută mai ales ca vocea postului de televiziune Pro TV încă de la începuturile canalului, în 1995. Valentin Teodosiu este, însă, un actor unic, dedicat total meseriei lui... Până și pe soția lui, o cunoscută actriță, a întâlnit-o tot pe scenă!

A absolvit în 1978 Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică (IATC), la clasa profesorilor Petre Vasilescu și Cornel Vendel. Valentin Teodosiu, un artist polivalent, care a abordat deopotrivă comedia și drama sau filmul istoric, are un palmares cinematografic impresionant, cu aproaăe 90 de roluri între care se cuvin menționate: Cuibul salamandrelor (1977), Aurel Vlaicu (1978), Blestemul pămîntului – Blestemul iubirii (1980), La răscrucea marilor furtuni (1980) - Popa Șapcă, Șantaj (1981), Semnul șarpelui (1982), Plecarea Vlașinilor (1983), Misterele Bucureștilor (1983), Imposibila iubire (1984), Lișca (1984), Trenul de aur (1986) - Wilhelm Fabricius, Colierul de turcoaze (1986) - omul lui Deivos, Figuranții (1987), Secretul lui Nemesis (1987,) Sania albastră (1987), François Villon – Poetul vagabond (1987) - temnicerul Mathieu, Umbrele soarelui (1988), Drumeț în calea lupilor (1990) - profesorul Nicolae Iorga, Patul conjugal (1993), E pericoloso sporgersi (1993) - Jean, Privește înainte cu mînie (1993), Această lehamite (1994), Aici nu mai locuiește nimeni (film TV, 1995), Asfalt Tango (1996), Triunghiul morții (1999) - sergentul Ailenei, Faimosul paparazzo (1999),   Orient Express (2004) - Vasile Gărdescu, „15” (2005) - nea Cioacă, șoferul autoizotermei, Sistemul nervos (2005) - Jenel, Păcală se întoarce (2006) - Răspopitul, Dincolo de America (2008) - tovarășul Stan, Nunta mută (2008 ), Poker (2010), La bani, la cap, la oase (2010) - Ivan Kazakov, Ultimul corupt din România (rom., 2012, com.) - Claudiu Vițelaru.

O mare șansă i s-a ivit în studenție, după cum îi mărturisea actorul ziaristei Ileana Perneș Dănălache: „Cu Șerban Ionescu am fost coleg de an la I.A.T.C. La ultima ora de actorie de film profesorul nostru, regizorul Mircea Mureșan zice: „Teodosiu și Șerban Ionescu veniți la mine”! Ne-am apropiat de el și ne-a întrebat ce facem la vară! Ne-am uitat unul la altul și am zis că nu avem un program stabilit! „“Vreau să fac un film, Ion după Liviu Rebreanu și vreau să vă iau pe amândoi, pentru rolurile Ion și Gheorghe Bulbuc!” Ne-am uitat din nou unul la celălalt gata să sărim în sus de bucurie! Domnul regizor ne-a spus că încă din anul 1953 a vrut să facă filmul (anul nașterii mele)!? Dar nu a fost să fie! Acum venise momentul să facă filmul! Și a urmat ce știți! Una dintre cele mai mai reușite ecranizări făcută la noi! Ion. Blestemul pământului. Blestemul iubirii! Am avut bucuria să debutăm într-un film excepțional cu o distribuție de zile mari, alături de cei mai mari actori ai vremii! Când am terminat filmările Șerban Ionescu m-a întrebat dacă vom mai avea vreodată ocazia să mai facem un film ca Ion! Și bunul și marele Dumnezeu a făcut în așa fel încât a urmat „Imposibila iubire!” Am avut din nou bucuria de a fi parteneri în alt film excepțional făcut de Constantin Vaeni! Și au urmat și altele, unde ne-am bucurat să fim din nou parteneri! Vaeni i-a spus lui Amza Pellea că are nevoie de un anume tip de actor - un „uriaș”  - pentru un personaj. Și marele Amza i-a spus: Ia-l pe Teodosiu!!! Și m-a luat! Am 1,93 metri înălți,e”.

Din 1995, vocea gravă şi pătrunzătoare a lui Bebe Cotimanis a devenit brandul Pro TV. Actorul Valentin Teodosiu este companionul lui Cotimanis, cei doi fiind vocile de la Pro încă din 1995. La fel ca prietenul său, Teodosiu a fost chemat cu ceva timp înainte de lansarea postului, la invitaţia lui Adrian Sârbu, ca să facă „voice over”. Nu a făcut nicio pregătire specială în acest sens, invocând „harul“ cu care a fost înzestrat, la care se adaugă „mult radio, multe emisiuni radiofonice şi lucrul cu microfonul“.

Valentin Teodosiu se numără printre cei conştienţi de importanţa unei voci „sănătoase“, aşa că are grijă de glasul său, face exerciţii de dicţie şi vrea să fie „mereu în formă“, spune el. „Vocea este, până la urmă, parte din brandul unui canal de televiziune“, spune cel care de peste 14 ani vorbeşte „din spatele“ micului ecran.

Cei doi „veterani“ nu necesită mai mult de două duble, cel mult trei, necesare de obicei materialului de montaj, pentru ca promo-ul să iasă exact cum a planificat echipa de producţie. Deşi contractual jobul ar avea un program fix, cei doi mărturiseau că sunt pregătiţi să fie chemaţi la orice oră, aşa cum s-a şi întâmplat, de altfel, de atâtea ori.

„Într-o zi m-am dus la piață să îi iau soției mele flori. Am văzut niște garofițe minunate și l-am întrebat pe omcu cât le vinde. S-a uitat la mine și a zis: „Ooo, să trăiți maestre, pentru dumnevoastră, cinci lei buchetul”. Zic: s-a făcut! Nevasta lui mă întreabă: „Da’ un trandafir nu vreți?” Bărba-su zice: „Taci don gură! Tu știi cine e ăsta?” „Nu”, zice femeia… „E fundalu’ de la PRO TV!””, a dezvăluit artistul.

Actorul Valentin Teodosiu spunea că umorul, publicarea cărţii „Un clovn pentru eternitate“ în 2006 şi o nouă familie l-au salvat atunci când, după un divorţ, a avut o depresie cumplită. Într-un interviu din 2014 cu jurnalista Simona Chițan, pentru Weekend Adevărul, actorul făcea o serie de mărturisiri inedite și tulburătoare: „Pe vremea mea – 1978 – când absolveam IATC-ul, pe diplomă scria: „Licenţiat în arte“. Din 1979-1980 au scris „Prestator servicii artistice către populaţie“! (...)Îmi amintesc de replica maestrului Beligan, „Am un rol formidabil pentru tine. Păcat că-l joc eu!“ (...) La Adrian Pintea, femeile din viaţa lui, în afară de ultima, au avut un rol nefast. Neşansa lui! Când eram în anul al II-lea de actorie, Val Paraschiv ne-a luat la examenul lui de regie cu anul al III-lea, cu „Hamlet“, actul al treilea. Adrian a făcut un Hamlet de excepţie, Mariana Buruiană o Ofelie tulburătoare, Mirela Gorea – pe Regina, mama lui Hamlet, iar eu am făcut un Claudius. (...)

Nu există echilibru între viaţa de zi cu zi şi beţia scenei. Scapă cine poate. Cred că familia e cea care poate menţine echilibrul în această meserie dezechilibrată. Şi eu am avut şansa asta. A doua oară. Cu cea de-a doua căsnicie, alaturi de Luminița Erga. Prima căsnicie m-a măcinat şi m-a dus la depresie. Mi-a dat însă Dumnezeu, după atâta suferinţă, încă o şansă. Şi asta m-a salvat. Fetele mele minunate, gemenele, m-au resurmontat, m-au remotivat, m-au întinerit, m-au motivat să iau viaţa de la capăt, mi-au dat energia necesară unui nou început. Şi Luminiţa mea, soţia mea, a avut un rol esenţial. Şi fata mea cea mare, Monica. Si publicul. Dar şi UNITERUL...!?! (râde,) care m-a ferit de nominalizări ca să nu înnebunesc la aflarea rezultatului din plic. Asta a fost o a doua şansă în meserie. Să nu fii nominalizat niciodată într-un sfert de veac de meserie, asta e de Cartea Recordurilor. Nu comentez în niciun fel nominalizările de anul acesta de la UNITER. Nu mai vreau să mă cert cu nimeni, fie şi din motivul pe care îl spunea dragul meu năşic, Milu Hossu /Emil Hossu/: nu mai am timp să mă împac”.

Pe a doua lui soție, actrița Luminița Erga, Valentin Teodosiu a cunoscut-o... pe scenă: „A apărut regizorul Dan Micu, care mi-a făcut o propunere de nerefuzat: să joc Svejk la Râmnicu-Vâlcea (n.r. – „Svejk în spatele frontului“,după Jaroslav Hašek, 1998). Şi aşa am aprofundat relaţia cu Lumi, pe care o mai văzusem o dată, când Dan voia să monteze „Faust“ cu mine în rolul Mephisto, la Teatrul Naţional. Şi la o repetiţie-lectură, Lumi mi-a dat să muşc din mărul ei şi... ăla am fost. A zis: „A muşcat“. Şi după doi ani ne-am luat”.

Valentin Teodosiu este și un tată de familie dedicat: „Am trei fete. Una din prima căsătorie, Monica. E medic stomatolog. Am ţinut-o departe de meseria mea. Cât am putut. Şi n-am făcut bine? Şi, da, mai am două gemene, Irina şi Catinca, de care sunt foarte mândru. Fetele m-au determinat să lupt, să alerg pentru ele, să le creez toate condiţiile să facă în viaţă ce le place. În niciun caz nu le-aş încuraja să urmeze actoria. Acum ies 700 de actori pe an. De mai bine de 15 ani. Noi eram şapte! Nu-mi întreţin familia cu salariul meu de actor. Dimpotrivă. Îmi întreţin familia cu slujba mea de voice-over de la Pro TV”.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro