...Sunt oameni de mare valoare, al căror geniu se împletește cu modestia, în fața cărora nu te poți decât apleca cu infinit respect! „În creier se intră de mână cu Dumnezeu”: Profesorul Leon Dănăilă (născut pe 1 iulie 1933, la Darabani, Botoșani) este medic specialist neurochirurg la Spitalul „Gh. Marinescu" din București și l a fost ales membru corespondent al Academiei Române (la 24 octombrie 1997), iar apoi membru titular al acesteia (din 20 decembrie 2004). A efectuat peste 40.000 de operații pe creier, un adevărat record mondial în domeniu! Are zeci de pionierate în neurochirurgie, la nivel naţional şi internaţional și deţine 18 brevete de inventator. Dar, când a împlinit 70 de ani, de la facultate i s-a comunicat că nu mai poate fi șef de catedră.

Leon Dănăilă s-a născut la 1 iulie 1933 la Darabani în județul Botoșani, unde a făcut și primele patru clase primare. S-a născut într-o familie foarte modestă, fără cărți în casă, tatăl nu știa carte iar mama acestuia avea doar patru clase primare. Acesta a fost întrebat de părinți dacă dorește să meargă la liceu sau dacă vrea să practice munca agricolă. Acesta mărturisea că la început nu-i prea plăcea să învețe, dar a preferat să meargă la liceu, ca să scape de corvoada muncii pe câmp. „În şcoala primară mă luau tot timpul la arat, la semănat, la prăşit, iar mie ­nu-mi plăcea deloc. În clasele primare nu-mi plăcea şcoala. Mă duceam cu lecţiile nefăcute, iar învăţătoarea trecea pe lângă casa noastră şi le spunea părinţilor, ei mă băteau. De multe ori nici nu mă duceam la şcoală, mă ascundeam în porumb. Tata a aflat şi, la sfârşitul claselor primare, mi-a zis: „Uite ce e, dacă-ţi place munca la câmp, rămâi aici, dacă nu, te dau la liceu şi faci carte; îţi alegi". Şi mi-am zis: „Aoleu, munca de la câmp e îngrozitoare!"; şi aşa m-am apucat de învăţat....”

A continuat apoi școala la Liceul „Grigore Ghica Voievod” din Dorohoi pe care l-a absolvit în anul 1952. O dată ajuns la liceu, a început să citească foarte prin bibliotecă toate cărțile de medicină și tot ce avea legătură cu medicina. Era să rămână corigent la matematică, moment în care a început să-i acorde mai mulă atenție. Acesta înțelegea matematica foarte bine, așa l-a uimit și pe profesorul său de matematică care în cele din urmă i-a dat 10 și l-a trecut clasa.

A intrat la Facultatea de Medicină din Iași, pe care a absolvit-o în 1958. După absolvirea Facultății de Medicină din Iași (1958) a lucrat timp de 2 ani ca medic stagiar la Spitalul din Comănești (1958-1960) și apoi un an la Circumscripția sanitară din Dărmănești (1960-1961). În anul 1961, prin concurs, a ocupat postul de medic secundar neurochirurg la clinica de Neurochirurgie de la Spitalul „Gh. Marinescu” din București unde lucrează și în prezent. Prin examene și concursuri severe a devenit în anul 1966 medic specialist neurochirurg, în anul 1972 doctor în medicină cu lucrarea „Neurinomul Spinal”, în 1974 medic primar neurochirurg gradul III, în anul 1981 medic primar neurochirurg gradul II și șef al secției VII de neurochirurgie vasculară și microneurochirurgie. În anul 1972, a absolvit la cursuri de zi și Facultatea de Filosofie-Psihologie din București. A ocupat prin concurs în anul 1991 postul de profesor neurochirurg la clinica II Neurochirurgie al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, iar în anul 1992 cel de profesor de psihoneurologie la Facultatea de Psihologie a Universității „Titu Maiorescu” tot din București. 

A lucrat cu legendarul Profesor Constantin Arseni și a avut parte de întâmplări neașteptate: „A venit Securitatea la mine acasă, la 12 noaptea. Mi-au spus să mă îmbrac pentru că în două ore plec cu avionul în Algeria, cu profesorul Arseni. Le-am zis că n-am paşaport. Atunci au scos unul din buzunar, cu poza mea pe el, semnătura mea, tot. Şi în Algeria l-am operat pe preşedintele Houari Boumedienne, dar a fost prea târziu. N-a rezistat intervenţiei”.

A studiat neurochirurgia timp de un an la New York în cadrul unei burse Fullbright (1980-1981) și a participat la diferite specializări, cursuri și schimburi de experiență la Budapesta (1978 și 1979), Delft (1981), Moscova (1982), Edinburgh (1990), Glasgow (1990), Düsseldorf (1991), Paris (1991), Bruxelles (1995). În aceste stagii de specializare din Europa și SUA precum și la diferitele congrese internaționale a cunoscut direct și a schimbat opinii profesionale cu cele mai mari personalități neurochirurgicale din lume.

Datorită acestor specializări și aplicării celor mai moderne tehnici operatorii, a reușit să facă operații neurochirurgicale din cele mai complexe și să scadă mortalitatea operatorie la procente comparabile cu ale celor mai renumite clinici de neurochirurgie din lume. Astfel, în cazul neurinoamelor de acustic a redus mortalitatea operatorie de la 30% la 4%, iar în domeniul anevrismelor intracerebrale de la 49% la 4%. Aceste rezultate se datorează unei tehnici operatorii bine pusă la punct, precum și faptului că a introdus în arsenalul sălii de operație din România microscopul operator (1979) și laserul (1984). Până în prezent a efectuat peste 40.000 intervenții chirurgicale, dintre care 14.700 cu microscopul operator și 715 cu laserul.

Gradul de dificultate al intervențiilor chirurgicale (anevrisme intracraniene - peste 2700, malformații arteriovenoase peste 300, neurinoame de acustic peste 350, tumori hipofizare peste 250, meningioame peste 1300, tumori de trunchi cerebral, tumori medulare, tumori intraorbitare, tumori de bază a craniului, tumori intraventriculare, tumori de glandă pineală etc), numărul mare al acestora precum și excelentele rezultate obținute postoperator prin reducerea semnificativă a mortalității (sub 4%) îl situează în rândul celor mai mari neurochirurgi din lume.

Absolut remarcabil este și faptul că a a construit fără niciun ban din partea statului 16 camere de spital și o sală de operație dotată cu toate cele necesare, fapt care a ameliorat enorm asistența medicală la Clinica II Neurochirugie, deoarece a putut astfel dubla sau tripla numărul zilnic de operații. În anul 1981, a înființat prima secție de neurochirurgie vasculară și microneurochirurgie vasculară din țară care se menține și în prezent.

Recunoaște că, în continuare, este uimit de modul în care funcționează creierul uman: „Cum poate omul să treacă de la o idee la alta atât de rapid, să aibă stări afective atât de diverse? Cum se pot realiza aceste procese psihice, de memorie, de atenţie, de voinţă, de decizie? Se cunoaşte foarte puţin din funcţiile creierului. O singură celulă are până la 3.000 de conexiuni”.

...În loc de epilog, fără comentarii: „Când am făcut 70 de ani, mi-au spus de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Bucureşti că nu mă mai pot ţine şef de catedră, deşi eu, fiind academician, am dreptul până la 80 de ani. Apoi, peste ceva timp, am plecat de tot din UMF”.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro