...Poate cea mai frumoasă și mai longevivă cântăreață de muzică ușoară din Moldova de peste Prut, Anastasia Lazariuc (născută pe 6 iulie 1953, la Băcioi, Sectorul Botanica, Chișinău) este o artistă cu o biografie complicată, precum epocile pe care le-a traversat și asemenea personajelor faimoase cu care s-a intersectat, Mihai Constantinescu fiind doar unul dintre acestea...

A urmat Școala muzicală-profesională „Ștefan Neaga” din Chișinău, secția dirijat–coral. În 1982 a absolvit Institutul de Arte din Chișinău „Gavriil Musicescu", facultatea de Regie. Într-un interviu, povestea că a avut parte de o adolescență chinuită, lucrând ca femeie de serviciu până la absolvirea a zece clase.

S-a lansat cu piesele lui Ion Aldea-Teodorovici: "Până la lacrimi mi-e dragă viața", "Seara albastră", "Fuga, fuga". În anul 1972, devine solista formației Sonor, cu care efectuează turnee prin Uniunea Sovietică, dar și în spațiul internațional. În anul 1973, câștigă premiul al II-lea la festivalul Cântecului de la Liepāja, Lituania. În anul 1975 este angajată pentru doi ani ca solistă la Filarmonica din Cernăuți, înlocuind-o pe cântăreața Sofia Rotaru. În anul 1977, devine solista orchestrei Radiodifuziunii din Chișinău.

Anastasia Lazariuc susține turnee în Statele Unite, India, Cambodgia, Belgia, Germania, ș.a. Colaborează frecvent cu Televiziunea din Moscova și înregistrează melodii pentru casa de discuri ”Melodia”. În anul 1982, primeșe titlul de Artistă Emerită a Republicii Moldova. În anul 1989, cu ocazia unui spectacol dedicat lui Eugen Doga de la Chișinău, Anastasia face cunoștință cu o echipă artistică din România și astfel se naște ideea unor turnee comune. Din echipa respectivă făceau parte Alexandru Arșinel, Mihai Constantinescu, Anda Călugăreanu. Este momentul în care Anastasia Lazariuc începe colaborarea cu Mihai Constantinescu. Cu acesta va face turnee în toată Republica Moldova și România, fiind acompaniați de trupa Anastasiei. În luna octombrie 1989, Anastasia Lazariuc cântă pentru prima oară în România. În anul 1990, susține un recital la Festivalul Național de Muzică Ușoară Mamaia. În anul 1992, Anastasia Lazariuc se stabilește în România unde devine cunoscută mai ales pentru duetele cu Mihai Constantinescu, cu care a avut și o relație în acea perioadă. În mai 2014, Anastasia Lazariuc a lansat două albume cu 40 cele mai bune piese ale sale, CD-urile fiind încadrate într-o carte ce conține biografia interpretei. În prezent, Anastasia susține spectacole cu sau fără invitați, fiind solicitată în special la evenimente private.

Într-un interviu din 2008, luat de ines Hristea pentru Formula As, Anastasia povestea despre prima parte a vieții ei, la țară: „Eu m-am nascut intr-un satuc care se numeste Băcioi - de la "baci" - si este la 12 km de Chisinau. Am fost mezina dintr-o familie numeroasa. Mama apartinea locului, era basarabeanca de generatii. Tata a venit acolo în perioada interbelică. A venit din Ardeal, din Oradea Mare.(...) Parintii mei s-au iubit foarte mult. O data nu i-am auzit sa se certe. Erau unul pentru altul, cu trup si suflet. Nu conta cine facea de mancare sau cine avea grija de animale. Tata nu avea astfel de vanitati ridicole. Am fost o familie foarte unita, foarte calda si ne-am iubit mult. Fiecare isi stia locul si treaba si de-asta intre noi nu existau ciondaneli. Eu, de pilda, trebuia sa am grija sa pastrez curatenia in casa, sa matur curtea, sa calc hainele si sa lustruiesc pantofii fratilor mei pentru duminica, atunci cand toti trei se duceau la joc. Am avut animale, am avut pamant, si de-aici si educatia noastra prin munca. Totdeauna am stat pe langa parintii nostri si i-am ajutat dupa puteri”.

„Părinții mei au fost foarte surprinși când au văzut că am aplecare spre muzică. Ei isi doreau sa devin contabila sau profesoara, sa-mi fac o familie si-o gospodarie pe-acolo, pe langa ei, si sa am un trai linistit. Dar Dumnezeu a vrut altfel. Tatal meu a pierit inainte ca eu sa implinesc 14 ani. Mama a suferit foarte mult, iar noi, copiii, ne-am trezit ca trebuia sa ne luam viata in maini, ca s-o ajutam si pe ea. L-am rugat pe directorul de la scoala din sat, si dansul mi-a dat voie ca, dupa ore, sa raman si sa fac curat in cinci clase. Mai aveam o colega care avea tot o situatie materiala proasta si ramaneam impreuna la treaba. Nu pot sa zic ca nu era si distractiv. Ca eram copii si ne indemnam una pe alta la glume, uneori mai stateau si alte colege cu noi... Dar important era ca, la sfarsit de luna, cand ii duceam mamei banutii, o vedeam ca zambea. Si cu muzica, tot din scoala am inceput. M-am inscris la cercul de muzica, apoi am inceput sa merg la spectacole, la festivaluri, la serbari din astea scolare. Visam sa devin cantareata, dar, in acelasi timp, mi se parea ca visul asta al meu e de neatins.”

La numai 26 de ani, era o mamă singură, după divorțul  de soțul ei, Gheorghe Crigănuță (dispărut în 2013), pe care l-a iubit mult dar care avea mari probleme cu alcoolul, pierzându-și de mai multe ori serviciul. Cu acesta, Anastasia Lazariuc are doi copii, Ileana și Andrei. Ileana, o mare frumusețe care este faimoasă pentru un pictorial în ediția română a Iepurașului cu Papion și pentru un rol într-un film de Sergiu Nicolaescu, a fost căsătorită cu fiul lui Ion Țiriac - Ion ion - cu care are doi băieți.

Într-un interviu pentru revista Tango - Marea dragoste, Mihaela, prima soție a lui Mihai Constantinescu, povestea relația acestuia cu Anastasia Lazariuc, întinsă pe durata unui deceniu: „Mi-am dat seama ce se întâmplă când m-am intors o data din Italia si am vazut la mina ei o bratara pe care Mihai mi-o facuse cadou cu ani in urma. Acum i-o daruise ei. O poarta si acum, poate fara sa stie ca imi apartine. M-am intors acasa dimineata si ii spusesem lui Mihai sa nu vina sa ma ia pentru ca era frig in aeroport si nu vroiam sa raceasca. Cind am intrat in casa ea era pe patul meu, abia iesita din dus, cu halatul meu de baie, cu parul strins cu clamele mele, cu papucii mei. Si linga ea, in pat, era, somnoros, barbatul meu. Ea, la 6 dimineata, mi-a zimbit si mi-a spus „Buna dimineata, musafir de dimineata!“.

N-am sa uit niciodata aceste cuvinte. Ea se simtea invingatoare, iar Mihai era fâstâcit ca un copil prins cu tema copiata. Iar eu eram impietrita de durere. In acea zi s-a intimplat ceea ce nu credeam sa se intimple vreodata. Iubirea noastra s-a dus. Ireversibil. Era 1990. Am realizat ca Mihai, pentru prima oara de cind ne cunosteam, se indragostise. El a iubit-o mult. Au fost impreuna 10 ani. El a adus-o in tara, i-a obtinut cetatenia, a obtinut casa pentru ea si copiii ei, s-a ocupat de cariera ei, Anastasia Lazariuc este ceea ce este astazi pentru ca a existat Mihai Constantinescu. Dar ma bucur pentru el ca a reusit sa se rupa din aceasta relatie pentru ca, in ciuda tuturor pacatelor lui, Mihai este un om sensibil care are nevoie linga el de o femeie care sa-l inteleaga”... (Mihai Constantinescu se recăsătorise cu Simona Secrieru, femeia care i-a stat aproape în ultima perioadă a vieții.)

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro