Într-o epocă în care multe relații se stabilesc online, Narcisa Suciu -cea care interpreta cu multă sensibilitate melodia „Câmpuri aurii” compusă de Mircea Rusu - are o poveste de acest gen fericită, cântăreața găsindu-și împlinirea tocmai în Finlanda, unde s-a stabilit, împreună cu fiica ei, Daria, alături de omul iubit cunoscut cu ajutorul internetului.

Narcisa Loredana Suciu (născută pe 27 ianuarie 1975, la Baia Mare), care, ca și Paula Seling, a venit la București ca backing vocal pentru Mircea Rusu, a absolvit Liceul „Mihai Eminescu” din Baia Mare, secția Franceză-Engleză. Între anii 1992-1995 urmează cursurile Facultății de Music-Hall din cadrul Universității Ecologice din București. Între anii 2005-2007 urmează cursurile Facultății de Științe Politice secția Comunicare și PR din cadrul UBB Cluj Napoca. A studiat canto și chitara. A câștigat numeroase premii și trofee, printre care: Trofeul Ursulețul de Aur din Baia Mare (1991), Premiul III la Cerbul de Aur, Brașov (1997), Premiul II la Festivalul din Zrenjanin, Iugoslavia (2001), Cea mai bună voce feminină din Balcani la Festivalul celor trei Mări din Varna (2003), Trofeul Cea mai frumoasă melodie de dragoste din România la Festivalul Cântecului de Dragoste TVR cu melodia „Poate eu, poate tu” a lui Mihai Pocorschi (2002). Cu ajutorul impresarului ei de atunci, Paul Nancă, Narcisa a cântat la deschiderea concertului extraordinar susținut de Joan Baez în România pe data de 22 iunie 1997.

În 1998, după două albume în stilul etno și alte două de colinde din Maramureș, artista a ales să fie mamă singură, având o fată, pe nume Daria-Elena, al cărei tată biologic este instrumentistul Daniel Crăciun, coleg de trupă. Dar nu a întrerupt aproape nicio clipă activitatea muzicală, ea lucrând în studio cu două zile înainte de naștere și revenind pe scenă la mai puțin de trei luni după fericitul eveniment: „ faptul ca Daria exista in viata mea ma motiveaza in tot ceea ce fac. Ea e cel mai bun impuls. De dragul fetitei mele sunt in stare sa mut si muntii, daca este nevoie. Pe de alta parte, am mai multa grija de imaginea mea, pentru ca nu vreau ca fiica mea sa primeasca vreodata reprosuri referitoare la atitudinea mea ca persoana publica. Am o responsabilitate acum fata de ea. Nu conteaza ce meserie ai, meseria de parinte mi se pare cea mai grea din lume. Dar si cea mai frumoasa. Copilul creste, nici nu-ti dai seama cand trece timpul, acum ma inteleg perfect cu ea si parca ieri o leganam pe brate ca sa adoarma...”, după cum mărturisea într-un interviu din 2001 pentru Formula As, acordat Corinei Pavel.

În interviul citat - disponibil integral aici - Narcisa Suciu mărturisea că și-a câștigat existența cântând încă de mică: „Eu cant de mica. Inca de pe la 10-12 ani inregistram melodii pentru Cantarea Romaniei, in studioul muzical din TVR. Si cam de-atunci imi castig si existenta cantand, desi eu n-am fost un copil cu probleme materiale, ba chiar familia mea, cel putin cat a trait mama, o ducea foarte bine acolo, in Baia Mare. Sunt obisnuita sa muncesc ca sa-mi castig banii, mai ales ca fac ceea ce-mi place si cu drag. Eu am avut muzica in casa tot timpul, mama asculta multa muzica si canta in bucatarie cand gatea, cand facea treaba prin casa. Iar eu retineam foarte repede si foarte exact si melodiile, si textele (am o memorie de elefant - retin usor piese de toate genurile, cu tot cu linie melodica, text si orchestratie). M-au fascinat, indeosebi, textele melodiilor populare - care au o incarcatura si o intelepciune adanca, iar liniile melodice sunt deosebite, mai ales din punct de vedere ritmic, in special cele din Maramures. Desi initial am pornit cantand evergreen-uri - blues si jazz-rock - prin barurile din Baia Mare, cu trupa pe care mi-o formasem acolo, am ajuns, in cele din urma, la prelucrari folclorice. La "Clubul Vacarilor", un bar country de acolo, am cantat pentru prima oara "Mocirița", impreuna cu trupa BMG si cu o celebritate locala pe nume Mache (un muzician de marca, ce plateste, si el ca si altii, tribut provinciei. Mache canta atat de bine, incat, daca l-ar auzi Michael Bolton, ar pali de invidie). Cei cativa consumatori ai barului au asistat la multe show-uri ale lui Mache, demne de marile scene internationale, un exercitiu minunat pentru noi, cei mai tineri, incepatori intr-ale muzicii. Acum pot sa spun ca se vad rezultatele exercitiilor mele de atunci: sunt multumita ca, indiferent la ce melodie de pe albumele mele de pana acum as opri casetofonul, nu mi-e rusine de nici una”.

Seducția folclorului autentic din Maramureș a fost elementul de bază al începutului de carieră pentru Narcisa Suciu: „Descoperirea „Mociriței" (redescoperirea ei, de fapt - pentru ca o canta Angela Buciu, cu ani in urma) a fost la Cerbul de Aur, in 1997, cand toata piata a ramas electrizata cand am inceput eu sa o cant, a capella. Era cu totul altceva. (Atunci, pe acea scena, am concurat, printre altii, si cu Christine, din S.U.A., nimeni alta decat Christina Aguillera, celebritatea de azi). "Mocirița", "Viță verde iadăra", "După pui de moroșan", "Lioară, lioară", "Cântec de joc" - au devenit, reorchestrate, adevarate slagare. Iar cu "Nu-i lumină nicări" am obtinut reactii incredibile din partea publicului, oriunde am cantat-o, fie ca era intr-o sala de camin cultural, fie in deschiderea concertului lui Joan Baez, cand a venit in Bucuresti, acum sase ani. A ramas fascinata si m-a imbratisat cu mare dragoste, invitandu-ma sa concertez alaturi de ea pe Coasta de vest a Americii. N-am mai putut ajunge, nu mai stiu din ce motive. Am doua albume in stilul ethno pana acum - "Cantece din Tara de Sus" si "Ethnic" -, plus cel realizat live, in concertul in care am avut-o ca invitata speciala pe regretata Leopoldina Bălănuță”.

Narcisa Suciu este stabilită de mai bine de un deceniu în Finlanda, acolo unde locuiește cu soțul ei, Veikko Miettinen, dar și cu fiica ei, Daria, pe care o are din relația cu Daniel Crăciun. Recent, artista a vorbit despre cum l-a cunoscut pe soțul ei, care este mai mare decât ea cu nouă ani, dar și cum a decurs prima întâlnire cu socrii. Narcisa Suciu a fost invitată în podcastul „Acasă la Măruță”, găzduit de Cătălin Măruță, unde a vorbit și despre soțul ei, finlandezul Veikko Miettinen. Artista a spus că l-a cunoscut pe Veikko pe o platformă online, apoi au început să comunice prin mesaje, pe telefon. (Roxana MIrea a transcris pentru TV Mania, în decembrie 2022, povestea din podcastul lui Măruță - aici.)

„L-am cunoscut pe Veikko online. Pe vremea aia era foarte la modă o chestie care se numește Second Life, o realitate virtuală, unde se întâmplă tot ce se întâmplă în lumea reală, unde toate firmele mari aveau sediu, unde el lucra ceva pentru universitatea din Turku. (…) Este unul dintre pionierii web design-ului și a jocurilor de calculator din Finlanda. (…) Apoi am făcut schimb de ID-ul de la Messenger și i-am spus că nu vreau să stau să îi explic foarte multe lucruri despre mine, că o să ne cunoaștem treptat. I-am zis că am un copil, că am o fetiță și că ăsta e și motivul pentru care nu vreau să zic prea multe chestii despre mine deocamdată. Nu i-am spus că sunt cântăreață.

Am vorbit pe Messenger vreo două zile normal, până într-o zi când mi-a zis: „Trebuie să îți spun ceva. Eu am căutat pe internet și știu cine ești.” Am simțit că mi s-a dărâmat lumea. „OK, ce păcat, că păreai băiat mișto.” Și mi-a zis că nu, că e un om normal și eu i-am zis că: „Nu, ești un stalker dacă nu ai răbdare până nu o să îți spun eu cine sunt.” „Eram foarte curios și voiam să știu cine ești”. „Păcat, dacă ai fi avut răbdare, poate ar fi ieșit ceva. Hai, pa!” În timpul ăsta, mă sună prietena mea Ioana, care este cântăreață de jazz și îmi zice că merge la un festival de jazz în Finlanda”, a povestit artista. Apoi, Narcisa i-a spus lui Veikko faptul că prietena ei urmează să plece în Finlanda. Atunci el a venit cu ideea ca Ioana să se întâlnească cu el și să vadă că e om normal. După ce l-a cunoscut, Ioana a sunat-o pe Narcisa Suciu și i-a spus că a dat lovitura, că bărbatul i-a făcut o impresie foarte bună. După care, artista i-a spus lui Veikko, care este antropolog, că a trecut testul și că poate să vină în România.

„L-am dus la cântare, la Vama Veche. Apropo, acolo am cântat cu Daniel, cu tatăl Dariei și a fost prima oară când s-au întâlnit. Apoi, mi-am luat eu bilet să plec la el. Când a intrat la mine în casă prima oară, atunci când am venit de la Sinaia… cam toată casa mea e neagră și pe negru se vede orice picătură de apă și de praf. A intrat în casă, s-a uitat, a sunat-o pe sora lui și i-a zis „Poți să vii săptămâna viitoare până la mine? E farmacie aici. Dacă nu vii să mă ajuți să fac curat, nu am nicio șansă.” I-am zis: „Eu dacă vin și nu e curat în casă, nu stau. Mă duc la hotel.” El avea o casă foarte mare, o casă de patrimoniu, o casă în care era extrem de dificil să ții totul țiplă”, a mai povestit Narcisa Suciu.

Narcisa Suciu a povestit despre prima ei călătorie în Finlanda și a mărturisit că i-a plăcut foarte tare acolo. În plus, prima întâlnire cu socrii ei a decurs mai bine decât s-ar fi așteptat. „Când m-am dus acolo, mi-a plăcut foarte tare. (…) Am fost la părinții lui și mi-au plăcut foarte tare. Mi-a plăcut cum m-am simțit la ei în casă. Mi-a plăcut foarte tare socrul meu. A fost general de armată și a avut o funcție foarte importantă și este un tip foarte strict, foarte dur. Tatăl lui a fost comandor în armada dinlandeză, fratele lui a fost și el militar, așa au crescut, așa au fost toți. Ne-am înțeles din prima. Mi-a plăcut și soacra mea foarte tare. Am stat vreo săptămână acolo”, a declarat artista în podcastul lui Cătălin Măruță.

Într-un interviu din 2012 pentru Tango - Marea Dragoste, luat de Corina Stoica, Narcisa Suciu povestea: „Eram la finele unei relatii grele, foarte solicitante si nu imi doream deloc sa intru intr-o alta relatie, nu prea curand… Aveam tot ce imi doream in acel moment si nu mai cautam nimic…Poate tocmai de aceea… Cand l-am vazut prima data, am simtit…. liniste. Nici nu stiu cum sa explic… Am simtit ca am ajuns acasa. M-am simtit protejata si libera sa fiu eu. (...) Ne-am casatorit in 8 martie 2010, in Joensuu. Au fost alaturi de noi fiica mea si parintii lui”. 

Adaptarea în Finlanda a fost ușoară grație relației cu familia soțului. Ceva mai greu a fost cu gastronomia finlandeză, recunoștea Narcisa în interviul citat: „Nu sunt multe lucruri care imi plac in bucataria finlandeza… Specialitatile de peste sunt fantastice, recunosc! Somonul afumat de socrul meu e extraordinar… Mai au ei o chestie absolut geniala, se numeste Lanttukukko. Asta e mancarea care i-a ajutat pe finlandezi in razboiul cu rusii, de exemplu. E un fel de paine neagra, facuta in casa, iar in mijlocul ei e carne de porc si lanttu. Acest lanttu e un fel de… nap, un fel de gulie… E ceva ce nu avem in Romania si care se afla mai mereu pe langa carnea de porc.
Noi acasa gatim cam de toate… Eu gatesc mai ales romaneste sau italieneste, iar sotul meu e specialist in mancare chinezeasca, thailandeza si bineinteles, finlandeza”.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro