Oana Sârbu a creat cândva o adevărată modă; ani la rând, fetele de liceu s-au tuns precum personajul - Dana - pe care l-a interpretat în filmul „Liceenii”. Știați, însă, că este fata artistului Romulus Sârbu, unul dintre membrii celebrului cuplu comic-fantezist Anton și Romică de la teatrul „Constantin Tănase”? O femeie foarte frumoasă, a fost căsătorită cu compozitorul Virgil Popescu și a avut o relație cu vedeta TV Robert Turcescu, dar a declarat că nu are „vocație de nevastă”...

Oana Sârbu s-a născut pe 13 mai 1968, la Bucureşti. În 1985 a câştigat trofeul „Steaua fără nume", iar în 1986, „Premiul Tinereţii" la Festivalul „Mamaia". Pe lângă Liceenii (1986), Extemporal la dirigenție (1988), Liceenii Rock'n'Roll (1991) și Liceenii în alertă (1993), a mai jucat în Vulcanul stins (1987) și Secretul Mariei (2006), dar cariera ei a fost una preponderent de muzician. Într-un dialog din 2011 cu Adevarul.ro cântăreaţa spunea că succesul ei ca actriţă a fost un accident, muzica fiind ceea ce şi-a dorit să facă toată viaţa încă din copilărie: „ Pe mine lumea m-a perceput greşit cumva. Chiar şi acum, la vârsta pe care o am, sunt chemată să vorbesc despre prima zi de şcoală, încă sunt asociată cu imaginea din „Liceenii"! Pentru mine filmul a fost o întâmplare, eu nu am vrut să fiu actriţă”.

Oana Sârbu a fost căsătorită, de foarte tânără, cu compozitorul Virgil Popescu. S-au despărțit, dar au rămas prieteni: „Cred că decizia de a ne căsători a fost luată într-un moment greşit. Eu începusem cu turneele, lipseam de acasă cu săptămânile. La un moment dat m-a luat prin surprindere succesul, care, dacă nu ştii să-l gestionezi, duce la tot soiul de rupturi. Nu am avut un motiv anume, eu eram şi puştoaică atunci, m-am căsătorit la 21 de ani. N-aş putea spune nimic de rău despre el. Suntem în continuare alături unul de altul, Virgil este un om de bază în viaţa mea! Avem un limbaj comun profund artistic, este alături de mine şi muzical, dar şi personal”.

Virgil Popescu a fost primul ei prieten. L-a întâlnit la 17 ani. „L-am cunoscut la teatru, era chitarist-bass, si orchestrator, si dirijor. A existat o comunicare intre noi din prima secunda, o comunicare ce exista si acum, dar n-as sti sa spun despre ce e vorba, cred ca are mare legatura cu emotia si cu muzica“, isi amintea Oana în Tango, nr. 26/2006. Felul in care s-au indragostit unul de altul nu i se mai pare, acum, spectaculos. „A fost o chestie foarte normala, pasii firesti, facuti de doi oameni care se intilnesc si ajung sa se cunoasca, iar marea pasiune comuna a fost pasiunea fata de muzica si felul in care am comunicat emotia acestei muzici. Virgil era un tip mult mai mare decit mine, cu 13 ani, si orele noastre de intilnire erau ca cele dintre o femeie si fratele ei mai mare, sau o femeie si un parinte, sau o femeie si un prieten. Eu in Virgil am gasit toate acestea adunate intr-un om matur“. Pe 10 iunie 1989, cind Oana avea 21 de ani, s-au casatorit. „A fost un act pe care l-am facut cumva la sugestia parintilor, pentru ca nu ar fi fost de acord cu o relatie neoficializata. Noi doi nu am tinut foarte tare sa facem pasul asta“.
Divortul n-a fost, pentru Oana, o drama. „Au aparut, la un moment dat, niste situatii care au scuturat echilibrul pe care ni-l formaseram si-am decis ca cel mai bine este sa ne despartim. El a plecat un an in Japonia si, când s-a-ntors, am facut pasul legal, dar am continuat sa colaboram, a continuat sa-mi compuna, am facut multe piese impreuna de-atunci si pina acum, si suntem foarte buni prieteni.“ Au fost căsătoriți vreme de patru ani.

A experimentat căsnicia cu mulți ani în urmă, dar afirmă tranșant că nu i se potrivește ipostaza de nevastă. In schimb, Oana Sârbu se arată însă absolut indragostita de baietelul ei, Alex Stelian, care i-a confirmat ca are, cu siguranta, vocatie de mama, lucru mărturisit și într-un interviu cu Corina Stoica pentru revista Tango - Marea Dragoste: „ Căsătoria a devenit o institutie perimata si nerespectata, la randu-i. Oamenii au devenit excesiv de oportunisti, de egoisti si de interesati. Intr-o astfel de lume, valoarea casatoriei nu exista. In lumi civilizate, casatoria exista, unde oamenii se respecta in primul rand, reciproc. Judecand dupa locul unde traiesc, adica România. (...) Alex Stelian e soarele, aurul, minunea, caldura, viata pe pamint, pentru mine si cei care-l iubesc! Ce pot spune mai mult? ”... Oana Sârbu vorbește foarte rar despre copilul ei, dar de ziua ei de naștere, în 2021, când împlinea 53 de ani, artista a dezvăluit că băiețelul a luat bani din pușculița lui și i-a făcut mamei un cadou special, i-a cumpărat chiar și ciocolata preferată. „El a apucat să-mi dea cadoul. A scos niște bănuți din pușculiță, am mers la un magazin din cartierul unde locuim și m-a rugat să-mi aleg ceva ce-mi place. A pus și de o ciocolată neagră pentru că știe că sunt înnebunită după ciocolata neagră. Mi-a făcut și un desen. Am dosare întregi cu desenele lui”.

În alt interviu, din 2012, pentru aceeași revistă, Oana Sârbu nu se ferea să spună: „Îmi place foarte mult de mine, de felul cum am aratat, dintotdeauna. De cate ori m-am uitat in oglinda, la propriu, m-am considerat un om frumos, cu trasaturi speciale si unice. Si nu ma refer doar la trasaturile fizice, ci la anumite expresii ale fetei care pun in valoare anumite stari, ele mi-au dat o autenticitate aparte. Pentru asta ma consider o norocoasa. N-am ce sa reprosez nimanui, iar parintilor mei le multumesc pe aceasta cale pentru mostenirile pe care mi le-au lasat. Acum, ma observ cu aceleasi trasaturi, nemodificate in timp, si ma reindragostesc de mine cand ma surprind in vreo oglinda. Imi plac naturaletea si momentele cand nu arat chiar asa de bine. Ma plac oricum. In adolescenta eram frumoasa-frumoaselor si puneam baietii pe jar flirtand cu ei. Eram, intr-un fel, inabordabila. Ma jucam. Aveam baieti care-mi placeau mult si de ale caror performante in anumite domenii ma indragosteam. (...) Oana Sarbu: Nu mi-as face operatii estetice, din multe motive. In primul rand, fiindca se poarta prea tare si nu-mi place sa ma dau dupa val. In al doilea rand, nu cred in astfel de modificari, ajustari, artificii. Poate ca as corecta, pe alocuri. Dar il iubesc atat de tare pe Dumnezeu, ca nu vreau sa-l mânii…”.

În alt interviu (disponibil aici), din 2006, Oana Sârbu evoca exemplul unei femei independente pe care a avut-o ca model - bunica ei. A crescut intr-o familie in care traditiile erau la mare pret, iar toti ai casei, multi, se adunau cu sfintenie de sarbatori sau la aniversari. „Bunica mea din partea mamei, la 26 de ani, deja facuse patru fete. Le nascuse pe toate cu moasa, acasa, nici una la spital. Bunicul meu era tipograf, lucra intr-o tipografie de carti bisericesti si era si cintaret in corul bisericii. Era un barbat inalt, foarte frumos, cu ochi verzi si ten masliniu si avea o voce extraordinara. La intilnirile noastre, ne cinta romante superbe si probabil de la el am mostenit aplecarea catre muzica“. De bunicul din partea tatalui nu-si aminteste prea mult, dar evocarea bunicii o face sa revina la pretuirea pentru valorile deprinse atunci: „Demnitatea e unul dintre lucrurile pe care le iubesc cel mai mult! Oamenii isi pierd din prestanta, femeile, uneori, isi pierd din respect, fiindca recurg la tot felul de tertipuri jalnice pentru a convinge pe cineva sa ramina linga ele. Bunica din partea tatalui meu si-a pierdut doi copii la vârste fragede. A rezistat… Apoi, pe cel de-al treilea, cind acesta avea 38 de ani! Fiul ei, pictorul Remus Stelian, a pierit in somn la 38 de ani… Iar bunica a rezistat… A trecut printr-un razboi, a trecut printr-un divort, si i-a spus barbatului ei, cu tarie: «Casa e a mea, usa e a ta!!!» si a mers mai departe si a continuat sa-si creasca singura copiii care-i mai ramasesera. Femeile care se agata crampon de spinarea unui barbat, chiar si dupa ce s-au despartit, genul «mi s-a spart teava din baie, stii cumva vreun instalator bun?», acelea nu vor fi capabile sa-si gaseasca un alt partener“.

Timp de zece ani, Oana Sârbu a avut o relație cu jurnalistul Robert Turcescu dar nu au ajuns în fața ofițerului Stării Civile. În 2014, Robert Turcescu (care avea atunci 38 de ani) a fost cel care a confirmat despărțirea de Oana Sârbu (la acea vreme, 46 de ani), fără însă a oferi prea mult detalii. De asemenea, Oana Sârbu a preferat să păstreze tăcerea, până când a decis să vorbească despre schimbarea care s-a produs o dată cu adoptarea fiului ei, Alex. Gurile rele spun, că jurnalistul şi interpreta nu mai formau un cuplu, de fapt, de trei ani, şi că se afişau împreună de ochii lumii, doar de dragul fiului adoptat. Într-un interviu acordat pentru Libertatea în 2013, când se spune că nu mai erau, în realitate, într-o relaţie, cântăreaţa mărturisea, parcă încercând să ne dea un indiciu, că nu se vede căsătorită cu jurnalistul, şi asta pentru că „este posibil să se despartă”. „Nu suntem căsătoriţi, nici nu ne-am propus lucrul acesta. Nu ştiu dacă o vom face sau nu vreodată. Sunt momente când mă gândesc că ne vom despărţi. În opt ani, de când suntem împreună, am trecut printr-un miliard de lucruri. Cu toate acestea, noţiunea de familie la noi este sfântă – ne facem toate sărbătorile împreună, weekenduri cu familiile noastre unite, vacanţe. Cu fiica lui Robert mă înţeleg foarte bine. Am apreciat enorm la Robert modul în care m-a introdus în viaţa Ioanei”, a declarat Oana pentru Libertatea în 2013, când se pare că nu mai formau deja un cuplu.

În 2005, Robert Turcescu declara că nu poate spune că a întâlnit marea dragoste: „Nu pot vorbi despre o mare iubire în viaţa mea”. Replica Oanei a venit peste un an, într-un interviu pentru revista Tango, în care susţinea că nu este deranjată de această afirmaţie şi că, în primul rând, relaţia dintre ea şi jurnalist este una de prietenie. „Robert e un tip foarte sincer si nu cred ca s-ar juca cu declaratiile. Cred c-a facut foarte bine c-a declarat in felul asta, e bine ca s-a mentinut in zona in care nu-ti pui pe tapet toate sentimentele. Plus ca eu nu sunt o pustoaica, am 39 de ani, sint un om foarte matur, pe mine nu ma demoleaza chestiunile astea. Si relatia mea cu Robert e o relatie de prietenie, in primul si-n primul rând”.

În loc de Epilog. În 2012, Oana Sârbu îi declara lui Ines Hristea de la Formula As: „Nu pot sa spun ca am o perspectiva negativa asupra casatoriei. Din contra! Cred, in continuare, ca pot fi cupluri care, unindu-se intr-o casnicie, pot trai literalmente fericite, impreuna, pana la sfarsitul vietii. Si asta mi se pare minunat! Insa nu sunt adepta lui "trebuie sa ma casatoresc, ca sa nu fiu singura" sau lui "trebuie sa ma casatoresc, ca sa intru si eu in randul lumii". Eu consider ca cererea in casatorie trebuie sa vina din partea unui barbat care iubeste o femeie, fara de care nu mai poate trai. Si pe care o doreste langa el pentru tot restul vietii. Totusi, eu nu stiu cum as reactiona daca as primi o astfel de cerere”...

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro