A fost Catrina în „Moromeții” și a jucat roluri memorabile în „Poziția copilului”, „Moartea domnului Lăzărescu” și „Sunt o babă comunistă”, fiind considerată una dintre cele mai complexe actrițe din cinematografia română a ultimelor decenii. Însă Luminița Gheorghiu a purtat cu ea, de-a lungul vieții, povara sufletească a tragediilor din viața ei...

Luminița Gheorghiu (1 septembrie 1949, București – 4 iulie 2021, București) a fost o actriță de film, radio, scenă, televiziune și voce, care a câștigat Ursul de Aur la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, pentru filmul „Poziția copilului” (2013). A fost, de asemenea, invitata specială a organizatorilor Festivalului de la Cannes (2006).

În copilărie a locuit în cartierul bucureștean Dorobanți, pe la Școala Floreasca. Actrița rememora că se ducea cu părinții la Stadionul Dinamo, la filmele în aer liber. Îi plăceau filmele de dragoste, precum Cartagina în flăcări (1960, în regia Carmine Gallone) și Ghepardul (1963, în regia lui Luchino Visconti). A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din Capitală în 1972, la clasa profesorului Ion Cojar. A debutat în teatru cu rolul Mărioara, într-o piesă montată de Alexandru Tocilescu pe scena Teatrului Cassandra. După absolvire a fost repartizată la Teatrul Mihai Eminescu din Botoșani.

În anul 1975 s-a mutat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, iar între anii 1976 și 2003 a fost actriță a Teatrului Bulandra din București. S-a remarcat cu rolul Catrina din filmul „Moromeții” (1987), al lui Stere Gulea. A devenit și mai cunoscută o dată cu pelicula filmului din 2005 în regia lui Cristi Puiu, în care are rolul asistentei care îl plimbă pe pacientul Lăzărescu de la un spital la celălalt. Criticii de film din Los Angeles au anuntatîn decembrie 2005 cele mai importante realizari cinematografice urmarite de ei in acel an pe marile ecrane. Luminita Gheorghiu a fost desemnata Cea mai buna actrita in rol secundar, pentru rolul din „Moartea domnului Lazarescu" de Cristi Puiu, film care a rulat in SUA din luna aprilie. Recunoasterea actritei romance e extraordinara, mai ales ca ea are loc intr-o companie selecta, alaturi de crema filmului mondial. Clint Eastwood a luat pentru "Letters from Iwo Jima" premiul pentru cel mai bun film, Helen Mirren premiul de interpretare feminina (pentru "The Queen"), Sacha Baron Cohen si Forest Whitekaer au impartit premiul de interpretare masculina, Paul Greengrass premiul de regie ("United 93"), "Happy Feet" premiul pentru cel mai bun film de animatie, iar Robert Mulligan (autorul filmului "Sa ucizi o pasare cantatoare") premiul pentru intreaga activitate. "Sunt foarte emotionata", a marturisit atunci Luminita Gheorghiu, la doua ore dupa aflarea vestii. „Eu sunt in cantonament, in "Lombarzilor 8", nu vad decat texte pe care trebuie sa le invat, masina care ma aduce la filmare si care ma aduce seara acasa si colegii care sunt acum familia mea. Acest premiu ma bucura foarte mult si ma emotioneaza, pentru ca premiile sunt importante. Ele sunt o recunoastere. Nu cred ca e o rusine sa tinzi spre locul intai. Un sportiv pentru ce lupta doar? Foarte mult din premiu i se datoreaza lui Cristi Puiu, pentru ca m-am lasat total pe mana lui. Si a fost bine."

În 2013, a făcut un rol de compoziție remarcanil în altă peliculă: „Poziția copilului” este un film dramatic românesc din 2013 regizat de Călin Peter Netzer și produs de Ada Solomon. Filmul a câștigat premiul Ursul de Aur la Festivalul Internațional de Film de la Berlin pe 16 februarie 2013,, precum și premiul pentru cel mai bun film la Festivalul de la Namur pe 4 octombrie 2013.

„Sunt o babă comunistă” este un film românesc din 2013 regizat de Stere Gulea. Rolurile principale au fost interpretate de actorii Luminița Gheorghiu, Marian Râlea și Ana Ularu. Filmul are la bază romanul scris de către Dan Lungu în anul 2007. Viața liniștită de provincie a soților Emilia și Țucu este dată peste cap atunci când fiica lor se întoarce din Canada, împreună cu logodnicul ei american. Ce ar fi trebuit să fie o întâlnire fericită se transformă repede într-o situație complicată și în același timp amuzantă. Părinții fetei află că tânărul cuplu trece prin probleme financiare grave, așa că sunt dispuși la orice sacrificiu pentru ca viitoarea familie a fiicei lor să nu ducă lipsă de nimic. Bazat pe romanul omonim al lui Dan Lungu, filmul spune povestea unei generații care nu se poate adapta realităților de după ’89. Eroina este Emilia (Luminița Gheorghiu), care, în mijlocul democrației noastre problematice, încearcă să mențină vie epoca de aur. Când fiica ei Alice (Ana Ularu) se întoarce acasă după câțiva ani petrecuți în Canada, Emilia încearcă să aducă argumente în favoarea vechiului regim, aruncându-l în conflict și pe Țuțu (Marian Râlea), soțul ei și tatăl lui Alice.

În urmă cu mai mulţi ani, regretata actriţă a povestit în emisiunea Happy Hour despre cea mai neagră perioadă din viaţa sa: „Iuliana o chema şi avea şase ani jumătate. Am un înger acum. După Revoluţie, mă uitam cum mamele îşi conduceau pe ultimul drum fetele de 18-20 de ani, în rochii de mireasă, şi mă gândeam: Doamne, ele sunt mai lovite decât mine. Eu am luat locul întâi şi la durere!”, povestea îndurerată actriţa, în emisiunea Happy Hour. La scurt timp după această tragedie, a reuşit un rol memorabil, acela al soţiei lui Ilie Moromete. Despre rolul de mamă în viaţa reală, Luminiţa Gheorghiu, care, după drama suferită, a avut alte douî fete, dintr-o nouă căsătorie,  spunea într-un interviu că a fost cam severă: „Am avut- spun am avut pentru că am pierdut un copil – am avut două fete minunate. Eu am fost cam severă ca mamă, dar şi ele m-au ascultat. Le-am dus la pian, la chitară, la mandolină, la dans sportiv, la tot ce trebuie, după părerea mea, să înmagazineze un copil…”.

Într-un interviu din 2005 cu Alice Mănoiu, pentru Formula As, actrița povestea că începuturile carierei ei nu au fost deloc ușoare: „...Nici Moni Ghelerter, marele actor, aflat in comisie pe vremea cand am dat eu examen, nu m-a placut. Noroc ca lumea e mare si parerile se mai schimba. N-am intrat "din prima" la Institut, am intrat anul urmator si tot am devenit actrita. Si asta, datorita increderii pe care mi-a acordat-o prima mea "antrenoare", excelenta regizoare Ileana Carstea. Ea m-a pregatit si a crezut in mine, in ciuda aparentelor care nu imi erau favorabile: maruntica si slabuta, o figura putin spectaculoasa. Mi-a sustinut moralul artistic si profesoara Marietta Sadova, care dupa absolvire m-a luat cu ea la teatrul din Botosani, unde am jucat mult si deseori bine. Alaturi de regizoarea si marea actrita care era doamna Sadova, am debutat in Profesiunea doamnei Waren. Mai tarziu, la teatrul din Piatra Neamt, l-am cunoscut si indragit din prima clipa pe Horatiu Malaele, genial inca de pe atunci. Tin minte ca in spectacolul Tinerete fara batranete, el era Frumosul, eu una din zane. Si ca sa facem basmul mai plauzibil, i-am propus ca atunci cand el fuge dupa zanele minunate si da peste mine, micuta si deloc feerica, sa se sperie tare si s-o ia la fuga. A fost un haz nebun in sala, publicul aplauda la scena deschisa. E una din cele mai calde amintiri pe care o port cu mine. Asemenea momente de intelegere si armonie intre parteneri, pe scena, si intre noi si spectatorii care ne sustin, iti tin de cald in iernile grele ale vietii”...

După o carieră fulminantă, actrița Luminiţa Gheorghiu a început să își restrângă apariţiile publice din cauza maladiei de care suferea.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro