Sanda Ladoși este o frumoasă cântăreață - de meserie... învățătoare! - care, la un moment dat, a devenit... acrobată de circ! Dar acesta nu este singurul semn de exclamație din biografia celei care cânta „ Eu vreau să știi că te ador” în duet cu Ștefan Iordache! Născută pe 2 ianuarie 1970 la Târgu Mureș, ea a „câștigat” și  Premiul Barbara Dex pentru cea mai urâtă costumație de la Concursul Muzical Eurovision 2004, desfășurat în Turcia, la Istanbul... Iar viața ei e plină de întâmplări speciale...

Tatăl Sandei Ladoși este în centrul unei amintiri importante din copilăria artistei. Acesta a fost profesor și a avut gradul de colonel în Securitate. Pe vremea aceea, cei din sistem nu aveau voie să se apropie de biserică. Acesta este motivul pentru care artista a fost botezată pe ascuns, noaptea, și când deja nu mai era bebeluș. „Eram destul de măricică, deja mergeam în picioare. Mătușa și mama m-au dus noaptea în biserică și m-au botezat pe ascuns”, a povestt artista. Tot din acest motiv, tatăl Sandei Ladoși nu a putut să participe la slujba de căsătorie a fratelui artistei. „Ne-a așteptat la poartă. Nu a intrat în biserică, nu a avut ce face”, a spus Sanda, conform TV Mania.

Sanda Ladoși s-a înțeles foarte bine cu părinții ei în copilărie. Amândoi erau profesori și au fost destul de stricți, dar acest lucru i-a prins bine. Mai ales că artista a putut să învețe cum să se descurge singură. La un moment dat, însăși Sanda a ajuns învățătoare, dar nu a profesat niciodată. „Dacă mi-ai fi spus la 18 ani că o să fac carieră muzicală, că o să trăiesc din asta, îți ziceam du-te mai încolo și lasă-mă în pace, nu aș fi crezut. A fost atât de firesc, odată nu am dat din coate. Alții poate au trebuit să se zbată mai mult. Am zis că dacă fac ce-mi place, cu dragoste, e perfect’, a povestit Sanda Ladoși pentru sursa menționată anterior.

Artista s-a dedicat mulți ani muzicii, lansa melodie după melodie, multe dintre ele devenind hituri. După toate aceste reușite, artista și-a întemeiat o familie și a devenit mamă, prima oară în 2007 și apoi în 2009. Următorii ani a preferat să îi dedice copiilor, să petreacă mai mult timp alături de cei dragi. Câțiva ani mai târziu, Sanda Ladoși a reluat spectacolele și concertele, dar a dezvoltat și o nouă pasiune. A devenit acrobat la circ. Pe lângă asta, ea a apărut ca invitată în multe piese de teatru la Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”. În 2017, Sanda Ladoși a devenit și director adjunct al Circului Metropolitan din București, conlucrând din această postură cu Bogdan Stanoevici. La doi ani după dispariția acestuia, care a afectat-o foarte mult, i-a organizat pomenirea după vechile rânduieli: „L-am pomenit la biserica de la Udriștei. Au fost și colegi de-ai lui, prieteni. Eu m-am ocupat de tot. Asta a fost probabil sarcina mea din partea Universului. Trebuie să ne amintim mereu de el, de omul, artistul care a fost. Pentru cei care i- am fost foarte apropiați a fost complicat să ne obișnuim cu ideea că nu mai e. Am împărțit pachete. Nu era pretențios, era de o simplitate și de un bun-simț cum nimeni nu avea. N-a fost greu să le fac, important era să fie gustoase. Eu nu comand, gătesc, și pâinea o fac în casă”.

După o pauză puțin mai lungă, cauzată de decesul neașteptat al bunului său prieten, actorul Bogdan Stanoevici, Sanda Ladoși a revenit pe scenă. Artista a mărturisit însă, în exclusivitte pentru Impact.ro, că nu va mai cânta niciodată piesa „Noaptea-mi bate-n geam”, pentru că ambii artiști cu care a făcut duet, mai întâi Gyuri Pascu, apoi Bogdan Stanoevici au dispărut. „Am tot avut spectacole, m-am întors pe scenă. Am fost într-o pauză. Am depășit cumva situația, acum cu Dumnezeu, înainte. Omul trece prin diverse. Orice șut în fund e un pas înainte. Straniu eveniment, oricum, ca tot ce s-a întâmplat în ultimi doi ani. Tot ce e important în viață, pentru fiecare, se păstrează în suflet, iar ce e important și frumos rămâne, ce nu, se autoexclude. A plecat un om în puterea vâratei, care avea multe de spus și de făcut. M-am gândit cu tristețe la piesa „Noaptea-mi bate în geam”, foarte frumoasă de altfel, pe care o cântam cu Bogdan, care ne-a ieșit foarte bine. Se potriveau foarte bine timbrele noastre vocale. Acest duet a fost însă sortit… Nu-l mai cânt cu nimeni. Am cântat cu Gyuri Pascu, s-a dus, apoi cu Bogdan, s-a dus și el...”

În 2019, Sanda Ladoși a surprins pe toată lumea cu un număr special de acrobație la Circul Globus. „Ce face Sanda Ladoși, o acrobație aeriană în timp ce cântă o piesă a Mariei Tănase, e extraordinar. Nu există în lume decât o persoană, cred, care mai face acest lucru. Inițial, nu am vrut să o las, eu răspund de ea, e subalterna mea. Mi-a interzis însă să mă duc la repetiții până era gata. Apoi, m-a chemat și am rămas impresionat”, a declarat atunci pentru Libertatea Bogdan Stanoevici.

Cât despre viața privată, artista isi tine sotul, pe omul de afaceri Stefan Tache, din scurt. Ea s-a maritat cu el in 2007, in luna a opta de sarcina. „Nici nu ne-am imaginat ca vom fi impreuna. La vremea cand ne-am cunoscut ni se parea absurd daca cineva ne-ar fi zis ca ne casatorim. Intre timp, el a mai fost insurat. Eu sunt a patra sotie. I-am zis: 'Vezi, ai grija, eu sunt ultima nevastă a ta!'. Am ramas insarcinata cand nu ma asteptam. I-am spus in 2005 ca e ultimul Craciun pe care-l petrecem singuri. Eram decisa sa adopt un copil, dar iata ca acum avem o fetita si un baietel. Dupa ce am devenit mama, am fost tentata sa renunt la cariera", a spus Sanda Ladosi la Acasa TV.

„Eu mi-am dorit foarte mult, nu știu el cât și-a dorit. El are un copil mai mare dintr-o fostă relație și să zicem că nu ardea așa de tare. Cumva, el a bifat în viața acest aspect. Dar eu i-am dorit foarte mult. Acești copii au fost foarte doriți. Am avut cinci inseminări și două vitro, care toate au fost un eșec. Sunt frustrante, sunt dureroase psihic. Foarte dureroase.”, a declarat Sanda Ladoși, la Antena Stars.

Sanda Ladoși își dorește ca cei doi copii ai săi, Bogdan și Ioana, să știe să se descurce și singuri în viață. Ea este de părere că datoria ei ca părinte trebuie să fie o educație aleasă pentru cei doi copii ai săi, pentru ca ei să poată să se descurce singuri în viață. „Mie ce mi-au dat ai mei? Copiii să învețe să pescuiască și să trăiască. Nu să le dau eu mură-n gură. Le-am și spus: ‘Am o obligație să vă dau o educație și să vă învăț să munciți, să învățați, să vă găsiți un loc de muncă, astea-s datoriile mele’. Să-și facă ei proprietăți, nu eu, mie nu mi-a dat nimeni nimic. A trebuit o viață de om ca să fac ce am făcut. Oricum ei pornesc de la alt nivel, mult mai ridicat decât al nostru.

Ce, eu am avut parte de școlile pe care le au ei? Ei studiază la Școala franceză. Sunt în sistemul de home schooling, care e mult mai convenabil, decât dacă merg fizic la cursuri. Plătesc de la trei ani, de când sunt la grădiniță. În vacanță o să plec cu ei în Turcia. Stăm șapte nopți. Într-una din zile vreau să-i duc cu balonul, deci despre ce vorbim…ce am primit eu și ce primesc ei. Ei să pună osul, așa e ușor să primești”, a mărturisit Sanda Ladoși în exclusivitate pentru Impact.ro.

În 2017, recitalurile Sandei Ladoşi s-au mutat la DIICOT, în faţa unui public restrâns, format din oameni care ar fi putut să o trimită după gratii. După câteva ore în care a răspuns la toate întrebările procurorilor, artista a ieşit de la audieri liberă: „Eu personal nu am fost implicată. Existam ca nume pe firmă, scriptic. O firmă, despre o singură societate este vorba." era vorba, conform Observator News, „de o firmă dintr-un circuit foarte amplu. Trei grupuri de societăţi care-şi livrează mărfuri şi acte fictive între ele. Grupul achiziţiona materiale de construcţii şi utilaje din străinătate. Transferul în România se făcea prin alt consorţiu prin care administratorii se sustrăgeau de la plata TVA-ului. Iar actele se întocmeau în societăţi fictive, prin documente false. Tranzacţiile erau finanţate prin credit de Fondul de Garantare, marfa cumpărată, însă, inexistentă! De aici a venit şi plângerea penală. Creierul afacerii ar fi fost chiar soţul artistei. Doar că situaţia părea un deja vu. În 2013, Ştefan Tache, soţul Sandei Ladoşi, a fost închis exact pentru acelaşi tip de înşelăciune. A fost eliberat după trei săptămâni, timp în care, Sanda Ladoşi, i-a fost alături”...

Melodia „Eu vreau să-ți spun că te ador”, compusă de Dan Iagnov în 1995, pe versuri de Eugen Rotaru, este un etalon în cariera Sandei Ladoși, iar artista este recunoscătoare pentru că a avut șansa să facă acest duet cu marele actor Ștefan Iordache. „Regretul său și al meu a fost că înainte de a ne părăsi își dorea încă un duet pe care să îl facem împreună”, a scris cântăreața pe Facebook, atunci când Ștefan Iordache ar fi împlinit 82 de ani.

În 2004, a câștigat selecția națională pentru Eurovision, dar, după finală, a avut parte de o surpriză neașteptată: „ Reprezentanta României Sanda Ladosi a câștigat în 2004 Barbara Dex Award, premiul pentru cel mai prost îmbrăcat artist la Eurovision Song Contest din acest an, prezentat de The House of Eurovision. 190 de persoane și-au votat pe eurovisionhouse.nl. Cu 64 de voturi, Sanda Ladosi a învins-o îndeaproape pe cântăreața poloneză de la Blue Café Tatiana Okupnik, care a primit 61 de voturi. Premiul Barbara Dex este premiul anual pentru artistul cel mai prost îmbrăcat de la Eurovision Song Contest, numit după reprezentanta Belgiei din 1993, Barbara Dex”, nota presa internațională.

În carieră, a avut ocazia să viziteze și să exploreze o mulțime de țări. Cu toate acestea, în una dintre ele a descoperit o energie aparte. „Africa de Sud. De departe, cea mai frumoasă experiență. Cred că a fost singurul loc în care mi-aș fi dorit să rămân. Nu știu de ce, nu aș putea să-mi explic acum, dar am avut sentimentul acela ca și când am mai trăit o dată acolo. Nu am o explicație logică, dar probabil faptul că m-am simțit atât de bine. Energia locului a fost atât de specială. Mi-a plăcut mult, mult de tot.”, a dezvăluit artista, pentru Playtech.ro. Întrebată dacă s-a gândit la un moment dat să se mute împreună cu familia în Africa, artista a spus că nu intenționează să facă acest lucru pentru că nu își „trădează” naționalitatea: „Nu, eu sunt româncă și rămân româncă până la capăt.”, a conchis Sanda Ladoși.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro