Alina Cojocaru, remarcabilă ca Giselle sau Manon, consacrată la Londra ca prim-solistă la Royal Opera House și la English Bational Ballet, a avut parte nu doar de recunoaștere în România, ci și de un mare scandal în perioada în care ea și partenerul ei, faimosul balerin Johann Kobborg, s-au ocupat de managementul baletului românesc. Finalmente, celor doi mari artiști ai dansului... le-a fost interzis accesul în sediul Operei Naționale din București! Până în 2016, vreme de trei ani, Alina Cojocaru și partenerul său, Johan Kobborg, au reconstruit ansamblul de balet al Operei din București. Balerini veniți din lumea întreagă, spectacole în premieră, bilete epuizate imediat ce au fost puse în vânzare sunt performanțele epocii în care baletul de la ONB era condus de Johan Kobborg. În urma unui scandal cu conducerea instituției, Johan Kobborg și Alina Cojocaru au părăsit însă România.

Alina Cojocaru s-a născut (27 mai 1981) și a crescut în București. Are o soră, Antoaneta Cojocaru (actriță și regizoare). De la o vârstă fragedă a practicat gimnastica. Mai târziu, a început cursuri de balet, deși nu văzuse niciodată un spectacol de balet live. La vârsta de 7-8 ani a început cursuri de gimnastică; s-a înscris la vârsta de 9 ani la o școală de balet din București, de unde a fost selectată la Școala de Stat pentru Balet. Mai târziu, în același an, ea a promovat examenul de admitere la școală, iar câteva luni mai târziu a fost aleasă (împreună cu alți 8 studenți români) de către directorul școlii de balet de la Kiev pentru a participa la un schimb de studenți.

Celebritatea are preţul ei. Balerina Alina Cojocaru, cea care a fost o stea timp de 13 ani la Covent Garden, nu a avut copilărie. A exersat continuu, trăind un permanent cantonament. A plecat la 9 ani la Kiev, iar la 16 ani a ajuns să danseze la Covent Garden. „Ţin minte că în perioada sărbătorilor de Moş Nicolae şi Moş Crăciun nu am fost acasă, aceasta fiind probabil cea mai frumoasă perioadă a copilăriei. Acum găsesc scrisori de când eram mică, în care număram: 100 de zile şi vin acasă, 90 de zile şi vin acasă, 60 de zile şi vine mama. Sunt foarte multe amintiri pe care probabil le-am uitat, dar le-am trăit şi m-au făcut mai matură la o vârstă foarte mică. Am devenit mai independentă, a trebuit să am grijă de mine”, mărturiseşte balerina, într-un interviu, pentru Adevărul.

Și-a părăsit familia pentru studii și nu vorbea limba rusă. Inițial, Cojocaru și ceilalți studenți români au fost pregătiți separat, înainte de a fi integrați cu ceilalți studenți în al treilea an. Școala de balet a dat câte o reprezentație publică la fiecare șase luni, iar într-una din aceste spectacole Cojocaru și-a făcut debutul, dansând rolul lui Amor în Don Quijote. În ianuarie 1997, în vârstă de 15 ani, a concurat la concursul internațional de balet de la Prix de Lausanne unde a câștigat o bursă de șase luni pentru formarea la Școala Regală de Balet din Londra.

În iunie, a câștigat o medalie de argint la concursul de balet de la Moscova, a impresionat publicul cu rolul din Musqeteer de Alla Rubina. S-a mutat la Londra mai târziu în acel an pentru a începe formarea. Nu vorbea limba engleză. După ce a absolvit școala de șase luni la Școala Regală de Balet, i s-a oferit un contract la Baletul Regal britanic. De asemenea, i s-a oferit un contract pentru a intra în Baletul din Kiev ca prim solista. A optat pentru Kiev Ballet în noiembrie 1998, crezând că va câștiga mai multă experiență ca solistă. A rămas acolo pentru un an, dansând o varietate de roluri.

În timp ce dansa cu baletul de la Kiev, Cojocaru a reaplicat la Royal Ballet din Londra. Ea a participat la o audiție pentru companie în timpul concediului de la Balet din Kiev și i-a fost oferit un contract. Alina a acceptat contractul și s-a alăturat companiei în noiembrie 1999. A fost ulterior promovată la dansator principală în 2001. În 2004, a primit Premiul Benois de la Danse pentru interpretarea sa din Cenușăreasa. 
Aparițiile timpurii ale lui Cojocaru în noul context au avut loc în cadrul galei de deschidere a Royal Opera House, plus apariții în Regatul umbrelor de La Bayadere, ca un fulg de nea în Spargatorul de nuci și ca păpușă în Coppélia.

Unul dintre punctele forte ale carierei sale este parteneriatul cu marele dansator danez, Johan Kobborg. Parteneriatul a început în 2001 când au dansat împreună în Romeo și Julieta. De atunci, parteneriatul Kobborg și Cojocaru a fost numit unul dintre cele mai mari din istoria baletului și au dansat împreună la Covent Garden și în întreaga lume. În 2012, Cojocaru a devenit prima balerină care a primit de două ori premiul Benois de la Danse, de această dată pentru Liliom de John Neumeier cu baletul din Hamburg. Rolul principal al lui Julie a marcat și prima dată când a fost creat un balet de mare întindere special pentru Alina Cojocaru.

În iunie 2013, ea a anunțat că ea și Kobborg vor părăsi The Ballet Royal la sfârșitul sezonului 2012/2013. Ultimul spectacol la Londra a avut loc la Mayerling pe 5 iunie, urmată de spectacole programate în perioada 10 și 12 iulie cu compania din Tokyo. În iulie 2013, după plecarea sa din Baletul Regal, Cojocaru s-a alăturat baletului național englez ca dansatoare principală. În luna decembrie a aceluiași an, ea s-a alăturat și baletului național românesc, după ce Kobborg a devenit directorul artistic al companiei. Johan Kobborg a fost prim-solist al Baletului Regal Danez, al Baletului Regal din Londra, iar din ianuarie 2014, era director artistic al Companiei de Balet a Operei Nationale Bucuresti.In 1993, Johan Kobborg a primit medalia de aur la Concursul Erik Bruhn din Canada. Anul urmator a primit Marele Premiu la Concursul International de Balet de la Jackson, SUA, si Marele Premiu la Concursul International Nureev din Ungaria.In 1996 a fost nominalizat pentru premiul Benois de la Danse pentru rolul James din "La Sylphide". A castigat Premiul Cercului Criticii de Dans pentru cel mai bun dansator si a primit mai multe premii in Danemarca.In anul 2006, a fost nominalizat pentru doua premii Lawrence Olivier la Londra, unul pentru productia "La Sylphide" de la Baletul Regal si altul pentru interpretarea din "The Lesson", spectacolul lui Fleming Flindt.In anul 2009, spectacolul sau "La Sylphide" de la Teatrul Bolsoi a fost nominalizat la Premiul Masca de Aur la Moscova pentru cel mai bun spectacol al anului. Cu toate acestea, în 2016, lșa București a avut loc un scandal la nivel de management, care a dus la demisia coregrafului Kobborg și a Alinei Cojocaru, după conflicte cu directorii interimari ai instituției. Printr-o notă internă către firma de pază, celor doi artiști le-a fost ulterior interzis accesul în Opera Națională din București.

Alina revenis pe scena Operei Naționale din București în decembrie 2014, când a dansat în premiera națională a baletului „La Sylphide”, în coregrafia lui Johan Kobborg. Acest capitol nu a durat mult, iar în urma conflictului din primăvara acestui an, cei doi au rupt legătura cu Opera Națională a României.

Alina Vojocaru a mai avut și altfel de probleme. În 2008, în timpul unei repetiții,  un partener a executat o ridicare defectuoasă, iar Alina Cojocaru a suferit o accidentare care i-ar fi putut pune capăt carierei. Dar, după o intervenție chirurgicală și luni de repaus, și urmând regimul de reabilitare ghidat de Patrick Rump, s-a recuperat cu succes și, în cele din urmă, s-a întors pe scenă.

Alina Cojocaru trăiește cu partenerul său, Johan Kobborg. După ce Kobborg a devenit cel mai frecvent partener, au anunțat public în 2005 că se află într-o relație romantică. În mai 2011, Alina Cojocaru a fost invitată la Opera Metropolitană din New York, dar partenerul său de dans era accidentat, astfel încât Kobborg a luat un bilet de avion de urgență pentru a o sprijini și a surprins-o Cojocaru când a cerut-o de soție. Logodna lor a fost anunțată la scurt timp după aceea.

În mai 2017, Cojocaru a anunțat pe Twitter că ea și Kobborg așteaptă primul copil. Pe 10 octombrie 2017, Kobborg a anunțat prin Twitter că Alina Cojocaru a dat naștere fiicei lor Thalia Chulpan. Ea a născut la Londra o fetiță, care a primit numele Thalia Chulpan, după numele muzei dansului. Chulpan provine din limba tătarilor și înseamnă Steaua Diminetii sau Venus. Alina Cojocaru anunțase în primăvara acelui an că așteaptă un copiș și a continuat să lucreze până cu puțin înainte de naștere.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro