Televiziunea din anii 70 a avut în persoana lui Alexandru Bocăneț un realizator original, care a marcat micul ecran cu ideile sale novatoare. Alexandru Bocăneț (15 februarie 1944, București – 4 martie 1977, București) a fost un regizor de film și deemisiuni de divertisment la Televiziunea Română. A urmat cursurile IATC, secția regie, absolvent promoția 1968, după ce în 1965 absolvise și secția de actorie la clasa profesorului Ion Finteșteanu. Dintre realizările sale la Televiziunea Română se remarcă serialul de divertisment „Profil pe 625 de linii” - cu trio-ul Florian Pittiș, Anda Călugăreanu și Dan Tufaru, emisiunea „Gala Lunilor”- cu Florin Piersic, Carmen Stănescu, Stela Popescu sau Orchestra condusă de Sile Dinicu. Știați că a fost căsătorit cu creatoarea de modă Doina Levintza?

Alexandru Bocăneț a pierit în mod tragic la cutremurul din 4 martie 1977, împreună cu Toma Caragiu, în blocul „Continental”, care s-a prăbușit. Se afla atunci împreună cu Toma Caragiu ca să sărbătorească finalizarea filmului său „Gloria nu cântă” (în care Caragiu avea rolul principal) și cei doi, speriați, au luat-o la fugă pe scările imobilului și s-au urcat în lift. A fost o decizie instinctuală fatală fiindcă se spune că dacă ar fi rămas la masă ar fi scăpat. căci, farfuriile și paharele au fost găsite neatinse. Aristide Buhoiu scria mai apoi: „Am sperat ceasuri la rând că totul nu e decât o farsă, că maşina lui Alexandru Bocăneţ e parcată întâmplător în faţa blocului în care locuieşte Toma Caragiu, că azi sau mâine îl voi vedea urcându-se la volan şi, cu nonşalanţa-i ştiută, îmi va face cu mâna. Dar Bocăneţ a plecat pe drumul fără întoarcere”.

A început să lucreze în Radioteleviziune din timpul studenţiei. La început a fost atras de regia de montaj, de tăierea cadrelor, de multiplicarea acestora şi suprapunerea lor, revoluţionând cu aceste tehnici divertismentul de televiziune. Show-urile create de el erau unice la acea vreme, nu doar prin inventivitatea cu care se juca atât cu imaginile, cât şi cu planurile şi unghiurile de filmare, cât şi prin colaborarea cu cei mai talentaţi artişti ai momentului. Emisiunile regizate de '„Andu'', cum îi spuneau apropiaţii, erau un adevărat spectacol. Umorul textelor era de calitate, muzica era scrisă de cei mai apreciaţi compozitori ai vremii. Alexandru Bocăneț a fost influențat de celebrul regizor de TV francez, Jean-Christoph Avery, lucrând în alb-negru, folosind soluții tehnice de multiplicat imaginile, împărțind ecranul, noutăți absolute în România la vremea aceea.

A inventat seria de emisiuni de divertisment '„Profil pe 625 de linii'' în care a reunit trei nume mari - Anda Călugăreanu, Florian Pittiş şi Dan Tufaru - împreună cu care a realizat zeci de show-uri de televiziune. Apoi a realizat '„Gala Lunilor'' - o emisiune la care a colaborat cu actori ca Florin Piersic, Carmen Stănescu, Stela Popescu, cu cântăreţi ca Aura Urziceanu, Mihaela Mihai, Margareta Pâslaru, Marina Voica, Doina Badea, Aurelian Andreescu, Angela Similea, Corina Chiriac, Stela Enache, dar şi cu orchestra condusă de Sile Dinicu şi cu corpul de balet condus de Cornel Patrichi. Scenografia şi costumele spectacolelor erau semnate de Doina Levintza, care i-a fost prietenă şi apoi i-a devenit soţie. A mai realizat pentru televiziune spectacolele ''În noaptea asta toată lumea e a mea'' (1974), ''Vreau să spun!''(1974), ''Bună seara, Domnule Wilde!'' (1976).

Ovidiu Dumitru, alt mare om de televiziune, povestea, în 2009, pentru Jurnalul Național, despre Alexandru Bocăneţ: „După doar 11 ani de convieţuire, «iubita» lui, Televiziunea, a rămas singură, părăsită, fără geniul marelui regizor. Oamenii din jurul lui şi-au amintit de el an de an, dar golul lăsat de Bocăneţ n-a mai putut fi acoperit nici până în ziua de astăzi. Oamenii care se întorc acasă de la treburile lor, într-una din zilele săptămânii, nu mai au motiv să strige şoferului de autobuz sau vatmanului de tramvai: «Hai, tovarăşe, dă-i mai repede, că începe emisiunea lui Bocăneţ!». Lumea minunată a emisiunilor lui avea un farmec deosebit. Bucuria lucrului de zi cu zi şi, nu de puţine ori, şi de noapte, lângă acest artist de mare calitate umană şi profesională, stârnea, prin contaminare, o mare dragoste pentru meseria de teleast a celor din jurul lui.

În principal eram o echipă, poate singura de asemenea calibru din istoria TVR: Doina Levintza, soţie şi scenografă, Oleg Danovski şi Cornel Patrichi - coregrafie, Mircea Gherghinescu şi George Grigorescu - imaginea, Alexandra Dorobanţu şi Dan Nanoveanu - montaj film şi subsemnatul Ovidiu Dumitru - scenarii şi texte. Folosind o metaforă luată din sport, putem spune că «noi ridicam la plasă şi Bocăneţ... trăgea», stârnind aplauzele telespectatorilor. Şi astăzi, noile generaţii de telespectatori se amuză vizionând creaţiile lui Bocăneţ, o avalanşă de bun-gust, de umor de bună calitate, de muzică scrisă numai de mari compozitori, fie români, fie din alte ţări. Minunatele episoade ale serialului de divertisment «Profil pe 625 de linii» au făcut epocă patru ani, iar în 1973 acea emisiune fermecătoare, Gala Lunilor, o adevărată paradă de mari actori şi de reputaţi cântăreţi, cu dansatorii Operei Naţionale Române, cu marea orchestră a Radioteleviziunii Române, dirijată de marele Sile Dinicu".

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro