Pe Dan Bittman (născut pe 29 martie1965, la București) îl știm „de-o viață” ca solist vocal al trupei Holograf. Parcă mai ieri, fostul lider al trupei, chitaristul și compozitorul Mihai Pocorschi, îl anunța, în cadrul unui concert la Casa de Cultură a Studenților „Preoteasa”, ca fiind noul vocalist al formației... Dar cine își mai amintește azi, după atâția ani, că, de fapt, Bittman a fost solistul altor cinci trupe destul de cunoscute? Că a cântat și în Iris? Și că, pe lângă emisiunile de televiziune de la TVR, a fost, o vreme, consilierul unui ministru de finanțe, că a apărut în filme de lung-metraj și că a participat la un eveniment public extrem de controversat?!?

În 2010 a fost desemnat consilier - „pe probleme de feedback de la populație” - la Ministerul de Finanțe al României, condus de Sebastian Vlădescu, dar la scurt timp după aceea a demisionat din această funcție. „Mi-am dat demisia pentru că la Ministerul de Finanţe se fac restructurări. Am preferat să fac acest gest decât să aud că folosesc banii statului”, a declarat la tv, Dan Bittman, care a precizat că nu a fost dat afară de ministrul Vlădescu, potrivit unor zvonuri. El a anunţat în luna aprilie 2010 că şi-a donat toate salariile pe care le-a primit din momentul în care a acceptat funcţia de consilier al ministrului unor familii aflate în dificultate.

În 2018, Dan Bittman a ajuns ținta unui val de critici și insulte pe internet, după ce a participat la un eveniment organizat de Primăria Sectorului 5 al Capitalei, acesta primind 11.000 de euro ca prezentator, în timp ce trupa primea o sumă identică. „Domnule primar, văd că merge bine treaba aici, în Sectorul 5!”, îi spunea Dan Bittman primarului Daniel Florea, iar replica avea să facă înconjurul presei și internetului. „...Mi se par nişte sume mult mai mici decât, de exemplu, cei 250.000 euro pe care îi primeşte Rod Stewart de la Primăria Municipiului Bucureşti, atenţie, tot bani publici!, într-un concert în care nimeni nu plăteşte vreun ban, toată lumea are acces gratuit. Practic, noi primim nişte sume care nu sunt nici 1%, 2% sau 5% din ceea ce primesc unii artişti care vin să presteze, atenţie, tot din bani publici”, spunea atunci Bittman într-un interviu pentru Libertatea.

Anterior, Dan Bittman a încercat să fie el însuși primar în București. Artistul a candidat la Primăria Sectorului 1, în 2008. El a reprezentat Partidul Ecologist Roman, fiind membru al organizației încă din 2006, dar nu a avut succes...

Dan Bittman a cântat pentru „președintele etern” al Coreei de Nord, Kim Ir-sen. „În toamna lui 1989, cu câteva luni înainte de Revoluţie, am fost luaţi şi noi să cântăm la acel mare festival din Coreea, pentru Kim Ir Sen. Cred că a fost o mare legătură între acel festival din Coreea şi Revoluţia română, pentru că au fost mulţi dintre actualii politicieni, de la Isărescu până la Adrian Năstase, soţia domnului Petre Roman, George Copos, foarte mulţi. Pe George Copos l-au primit cu înalte onoruri, mai ceva ca ale unui membru plin al Comitetului Central al Partidului Comunist Român. Când au văzut că redegiştii veniseră cu o formaţie cu solişti cu plete, au zis „hopa, dar avem şi noi băieţii noştri!„ Pe noi din Holograf ne puseseră să ne punem agrafe în păr şi miere, să nu se vadă că e lung.”, a declarat Dan Bittman într-un interviu acordat ziarului Adevărul.

Cât privește impresionanta sa carieră muzicală, înainte de Holograf, cu care, practic, se identifică de aproape patru decenii, mai întâi el și-a căutat drumul cântând în alte trupe cunoscute, inclusiv în Iris! El avea, de altfel, muzica în familie. Tatăl artistului a cântat la vioară, deşi fusese inginer electronist, iar fratele tatei, un tip cu mult umor, a fost fondator al orchestrei medicilor din Bucureşti, fiind de profesie medic cardiolog.Dan Bittman amintea într-un interviu de prima sa trupă, mai bine zis, prima sa apariție pe scenă, care a fost alături de formația Blitz, în 1981, o trupă formată de liceeni, care erau colegi cu Dan. Acesta mărturisea că din trupă făceau parte viitorul solist Adrian Daminescu (la vioară electrică) și Ștefan Elefteriu (compozitor). În cele din urmă, la primul concert a fost invitat să cânte și, din nefericire, nu a fost atât de reușit deoarece, de emoție, a cântat fals. Acesta a fost începutul carierei de solist.

La un concert Blitz, Mihai Radu Răducanu, bateristul formației Domino, îl remarcă pe Bittman și îl cooptează în noua formație. La acea vreme, mai făceau parte din trupă și celebrii ulterior Anton Hașiaș (chitară bas) și Eugen Mihăescu (chitară). Această formulă nu a durat decât un an, în care s-au interpretat doar cover-uri, în diverse restaurante, în proporție de 70% numai preluări după Beatles.

La puțin timp după plecarea din Domino, Dan Bittman este invitat de către Anton Hașiaș la o întâlnire cu chitaristul și compozitorul Adrian Ilie (care părăsise de curând grupul Iris). Chiar atunci, formația Incognito era proaspăt înființată. Abia apoi, a apărut și toboșarul Liviu Pop. Au urmat turnee, festivaluri și apariții Radio-TV. Următoarele titluri, melodii ce aparțin lui Adrian Ilie, sunt interpretate vocal de Dan Bittman: „Vine din inima mea”, „Ochi de cer”, „O viață de om” („Vis de pace)”. Toate au fost înregistrate în noiembrie 1983. După destrămarea trupei, în 1984, aceasta revine scurt timp în 1985, dar cu o mică schimbare – toboșar este Nicky Dinescu, înlocuitorul lui Liviu Pop. Apar noi melodii: „Zorile”, „De vei veni” („Pacea florilor)”, „Albina”, cea din urmă fiind și filmată.

În perioada iunie 1985, colaborează pentru scurtă vreme ca solist al trupei Acid, într-o formulă din care mai făceau parte: Dan Mușetescu (chitară), Mihai Miculescu „Frangulea” (clape), Gabi Simion (chitară bas) și Valeriu Neamțu „Gălăgie” (tobe). După plecarea lui Bittman, rolul de vocalist este preluat de Gabi Simion, iar apoi de Bogdan Bradu (viitorul solist Phoenix între 2007–2014).[5]

În 1984, solistul Cristi Minculescu părăsește pentru a doua oară Iris-ul, de data aceasta în favoarea Trupei Totuși ce activa în Cenaclul Flacăra. Totodată, față de formula de pe discul din 1984, lipsește și Florin Ochescu (chitară). Astfel, revine Adrian Ilie și, fiind căutat un vocalist, apare Dan Bittman. Sunt compuse melodii diferite față de repertoriul hard rock anterior: „În calea norilor”, „Daruri omului bun” (în fapt, prima variantă a piesei „Albina” refăcută cu Incognito, cu alte versuri), „Sub semnul fulgului de nea”, toate fiind filmate, însă fără Dan Bittman, ocupat cu studiul pentru facultate.

În fine, în anul 1985, se alătură formației Holograf. După ce preia rolul de vocalist în Holograf, realizează părțile vocale pentru al doilea album al trupei, Holograf 2, material compus în mare parte de Mihai Pocorschi și apărut pe piață la începutul anului 1987. Urmează alte zece albume de studio. De asemenea, participă la înregistrarea a două albume acustice și a cinci spectacole video (patru din ele editate pe DVD), toate imprimate live. Ca solist în Holograf, a avut mai multe duete, atât pe scenă, cât și în studiourile de înregistrare, cu interpreți români cunoscuți precum: Mircea Baniciu, Dan Teodorescu, Marcel Iureș, Alexandra Ungureanu, Roxana Andronescu, Angela Gheorghiu, Antonia, Loredana Groza, Ioana Ignat ș.a. În perioada lor de glorie trupa formată din Dan Bittman, Tino Furtună, Mugurel Vrabete, Edi Petroșel și Romeo Dediu avea o medie de 500 concerte pe an, cateodată două ori trei în aceeași zi.

A jucat și în filme: Proprietarii de stele (2001), Lori, Dan și Tanti Mili (2002), Orient Express (2004), Supraviețuitorul (2008).

...Iar restul e istorie! Și multe bârfe  legate de complicata viață sentimentală a acestui mare seducător.Dan Bittman nu a fost niciodată căsătorit. Solistul trupei Holograf a fost împreună cu mezzosoprana Liliana Ștefan vreme de 25 de ani. Cei doi s-au despărțit la sfârșitul anului 2020 și au împreună trei copii (Alex, Patrick Noah si Mark). Aventurile lui, presupuse sau reale, au fost îndelung speculate de presă, una dintre femeile cu care s-a zis că are o relație, cântăreața Monica Odagiu, fiind mai tânără cu 33 de ani... Dar nu de aceea publicul îl iubește atât de mult!

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro