Uneori, fascinați de jocul lor pe scenă, uităm că actorii sunt și ei oameni, că pot avea bolile și suferințele lor necruțătoare, că pot chiar să și dispară la un moment dat... Mircea Anca (n. 10 iunie 1960, Fărcașa, Maramureș – d. 28 noiembrie 2015, București) a fost un actor și regizor român. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale”, din București, specializarea Actorie, promoția 1989, clasa profesor Sanda Manu și Adriana Popovici, continuată cu specializarea Regie de Teatru, promoția 2003, clasa profesor Cătălina Buzoianu, asistent Felix Alexa. A fost actor al Teatrului Național București și profesor de actorie la Facultatea de Arte din cadrul Universității Hyperion din București.

A fost căsătorit cu colega lui de scenă de la Teatrul Național Iuliana Moise (născută pe 24 mai 1967, la București), care a absolvit Institutul de Teatru din Târgu Mureș și a debutat în film în 1992 în pelicula „Hotel de lux” semnată de Dan Pița (Premiul pentru Regie la Festivalul de la Veneția), jucând alături de actori ca Irina Petrescu, Valentin Popescu și Ștefan Iordache. Fiul lor, Mircea Anca Jr. este regizor („Sentinel”, 2003).

Mircea Anca a interpretat, la Teatrul Naţional din Bucureşti, roluri în spectacole de referință ale unor regizori caprecum Radu Penciulescu, Alexandru Tocilescu, Alexander Hausvater şi Andrei Şerban. Ca regizor a pus el însuși în scenă numeroase piese, între care: "Plicul" de Liviu Rebreanu, "Cu uşile închise" de Jean Paul Sartre şi "Emigranţii" de Slawomir Mrozek. De asemenea, a jucat în filme precum "Hotel de lux", de Dan Piţa (1992), "Kilometrul 36", de Anghel Mora (1989), "Maria şi marea", de Mircea Mureşan, (1988) şi "Moromeţii", de Stere Gulea (1988).

Calvarul său a fost cumplit. În 2011, după ce a fost diagnosticat, actorul a fost supus unei intervenţii chirurgicale în Israel, suferind un transplant de măduvă. A urmat o altă operaţie, identică, iar lucrurile păreau să fi intrat pe un făgaş normal. În vara lui 2013, Mircea Anca a participat chiar la premiera unui spectacol montat de el, alături de soţie, Iuliana Moise, şi de fiul lor. Pentru că tratamentul părea că-şi făcuse efectul, medicii din România au decis să i-l oprească. Ce a urmat, e greu de imaginat. Muntele de om s-a transformat cu repeziciune, iar vederea a început să-i slăbească. Vedea tot mai rău, însă punea totul pe seama medicamentelor şi a reacţiilor adverse cauzate de acestea. Când a ajuns la Spitalul Clinic de Oftalmologie, la dr. Monica Pop, toţi au rămas şocaţi. Ochii lui Mircea Anca erau suprainfectaţi și era la un pas de orbire, fiind salvat în ultima clipă.

O soartă nedreaptă l-a făcut, apoi, să piară la numai 55 de ani, după care, fatalmente, peste munca lui a început să se aștearnă uitarea. Mare păcat!  Mai avea multe de spus... 

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro