Am văzut recent un afiș pe care scria că Octavian Ursulescu prezenta Gala Seniorilor a organizației „Frumosul Românesc”, la care urmau să cânte Lucia Bubulac, Aurel Moga, Radu Ciordaș sau Gheorghe Turda. Asta mi-a reamintit că, pe vremuri, nu exista festival sau emisiune muzicală de televiziune care să nu fie prezentată de el. Însă biografia lui este mult mai complicată decât ar părea. De pildă, a fost olimpic la matematică, acordeonist, campion de baschet și... pétanque, a vrut să fie inginer... Dar a ajuns să fie sărutat, prin surprindere, de Samantha Fox și a petrecut o oră în camera de hotel a lui Kylie Minogue... pentru un amplu interviu!

Octavian Ursulescu (născut pe 17 iulie 1947, la Câmpu Cetății, Eremitu, Mureș, România) este un jurnalist român și moderator de televiziune, cronicar muzical, critic muzical si membru al Uniunii compozitorilor și muzicologilor din România și al Federației Internaționale de Jazz. A fost corespondent pentru România al revistelor Billboard (SUA), Music Week, Jazz Journal International (Marea Britanie), Melodie (Cehoslovacia), Jazz Forum (oficiosul Federației Internaționale de Jazz).

Copilăria lui transilvană, petrecută în sânul naturii, într-un cadru mirific, nu părea să anunțe nimic din toate acestea. Într-un interviu cu Ines Hristea, pentru Formula As, rememora nostalgic: „m-am năs­cut în satul Câmpul-Cetății, din județul Mureș, în clădirea Ocolului Silvic, părinții mei fiind ingineri silvici (și azi, în casa na­tală e tot Ocol Silvic!), dar minunata, ne­uitata copilărie se leagă pentru mine de satul Chi­heru de Sus. Grație părinților, am știut de mic să deosebesc copacii, să iubesc plan­tele și animalele. În copilărie, pentru mine, totul era legat de natură: aveam gră­dina noastră, dar și dealurile pe care hoină­ream în picioarele goale (mai greu era până se „bătucea” talpa!) cât era ziulica de lungă, ron­țăind acrișorul măcriș, porumbe, mere vă­ratice și tot ce-mi mai cădea în… gură. Făceam un popas la prânz, la masa aflată sub un păr, apoi o luam iar la alergat, revenind doar la „ojină”, adică pe la orele 16-17, când primeam o felie mare de pită făcută în cup­tor, cu „unsoare” sărată și câteva felii de ri­diche neagră. Toate verile astea se petre­ceau și sub oblăduirea unor oameni, prezenți me­reu în rugăciunile mele de-acum: tușa Zinia și unchiul Zoachi, Virginia și Zaharia Hăr­șan, învățătorii satului, în grădina cărora mi-am făcut cealaltă parte a uceniciei pentru grădinuța mea de azi. (...) Și cum să nu iubesc natura, când eram implicat cu nesaț, curios nevoie mare la tot ce se petrecea în sat?! Când batoza intra în curte, când culegeam ciuperci din pădure și le perpeleam pe plită, când se punea cânepa la topit în apa Beicii, de pluteau peștii cu burta în sus, amețiți, iar noi îi strângeam și-i tăvăleam prin mălai. Asta, atunci când nu-i pescuiam cu coșarca, în apa până la brâu. Ce să mai pomenesc de proba de curaj nebun: strecurarea mâinii în cotloane, ca să prinzi raci!”. E și azi un pescar împătimit. Sătul să mai caute știucile-n Delta Dunării, Ursulescu dispare câte o lună de zile în fiecare an, abandonând telefonul pentru destinația sa cu pești de vis, Suedia, ale cărei lacuri și ape îi dau satisfacție.

A absolvit, în 1965, Liceul „Dimitrie Cantemir” din București, unde a obținut Premiul II la Olimpiada națională de matematică, înmânat de către academicianul Grigore C. Moisil. În afara acestuia, a fost multiplu laureat la olimpiadele de limba română, fizică și istorie, dar și acordeonist în orchestra liceului. În 1970 a absolvit Facultatea de Electrotehnică a Institutului Politehnic București. În timpul liceului, a fost căpitanul echipei de baschet a liceului și campion național de juniori cu echipa Ș.S.E. nr. 2. Preocupările sportive au continuat și în timpul facultății, când a jucat în divizia republicană secundă, la echipele Universitatea și ICHF (ICED), ambele din București. Tot în plan sportiv, a fost multiplu medaliat la Jocurile mondiale (Jocurile olimpice) ale mass-media în competițiile găzduite de Grecia, Canada, Turcia, Franța, Belgia, cucerind medalii, inclusiv de aur, la volei, baschet, fotbal, badminton, atletism, pétanque.

„Primele vise au fost legate de muzică, studiind câțiva ani acordeonul la școala ”Monicu Grigoriu”, unde am fost coleg cu renumitul compozitor Ion Cristinoiu (eram solist în spectacolele școlii cu faimosul vals ”Valurile Amurului”), și apoi toți câțiva ani pianul. Visul meu era să ajung fie un pianist celebru, fie un baschetbalist inegalabil (îmi montasem un inel în curte, pe un perete, iar în casă tavanul era brăzdat de semnele degetelor mele, îmi verificam detenta – ai mei renunțaseră să mai zugrăvească!), din păcate un mic defect din naștere la degetele mici ale mâinilor m-a împiedicat, poate nici n-aș fi reușit, dar și acum mă văd în această postură... De cântat o fac cu foc de fiecare dată la mine în Mureș, cu rudele și prietenii, când încingem ”Pe Mureș/ Și pe Târnave”, dar mai ales trebuia să mă vedeți pe micul ecran (am făcut-o și la TVR, și la Favorit TV) cântând împreună cu Pompilia Stoian imnul liceului nostru drag: ”Cantemir este numele școlii/ Ai cărei elevi suntem noi?/ Sus fruntea că știm să fim solii/ Progresului, vremilor noi!”, compus de profesorul de muzică Anton Scornea.”

În anii studenției, a condus, împreună cu fratele său, Florin-Silviu Ursulescu, un „Pop-Club”, organizat în sălile „303” ale Universității Politehnice. În cadrul lui, a organizat și prezentat primul festival folk din România, în care au interpretat Mircea Florian, Mircea Vintilă și Doru Stănculescu în 1971. Și-a început cariera de comentator muzical încă din liceu, în cotidianul Scânteia Tineretului. Din 1965 a semnat peste 1.000 de articole în diferite publicații și peste 100 de prezentări de discuri, de la Phoenix la Marina Voica, dar și volume de specialitate.

A fost consultant muzical pentru realizarea filmului „The Autobiography of Nicolae Ceușescu” din 2010. În 2015 a apărut în șase episoade din serialul de televiziune „Cheia Sol”, în rolul inspectorului șef Rădulescu, iar în 2016 în trei episoade din serialul „Moștenirea Oliviei”, în rolul directorului de teatru, ambele producții în regia și după un scenariu de Carmen Fulger.

Cel mai cunoscut este, însă, în calitatea sa de prezentator de festivaluri și alte evenimente muzicale. Începând din anul 1983 a prezentat 13 ediții ale Festivalului de la Mamaia. Din 1980 până în 1988 a prezentat Festivalul „Melodii” de la București. Tot înainte de 1989, a prezentat manifestări muzicale precum Festivalul cântecului pentru tineret, Concursul cântecului de dans pentru tineret, Festivalul cântecului ostășesc, Gala Artei Tinere, Festivalul Rock de la Costinești, Festivalul Pop „Club A”. A prezentat primul festival internațional de muzică ușoară din București, intitulat „București 91”, la Sala Palatului.[3] A prezentat de la înființare și continuă să prezinte Festivalul Internațional „George Grigoriu” de la Brăila. De asemenea, a prezentat, până la întreruperea sa, Festivalul Internațional „Dan Spătaru” de la Medgidia. A prezentat de 24 de ori cel mai longeviv festival de muzică ușoară din România, cel de la Amara, și prima ediție a Festivalului Național de Creație și Interpretare Mamaia Copiilor. Din 2014, prezintă Festivalul Național de Romanțe Crizantema de Aur de la Târgoviște, ajuns la a 55-a ediție în 2022. 

„Într-o țară cu o lume a televiziunii zdravănă la cap, Octavian Ursulescu era legendă. Era Larry King sau Pippo Baudo. Noi suntem cei care cred că pentru un prezentator televiziunea se termină la 25 de ani. Noi suntem singura țară unde știrile serioase, despre război, sunt citite de fete de 20 de ani pe fața cărora se vede că habar n-au despre ce citesc. Suntem țara în care bătrânețea începe la 30 de ani. De asta și suntem așa cum suntem”, a declarat Dan Negru, pentru Ego.ro.

Octavian Ursulescu a debutat la Radio România, în 1968, în emisiunea Metronom a lui Cornel Chiriac, după care, până în 1990, a fost realizator și prezentator al emisiunilor radiofonice Radiorecording, De la 1 la 5, Estrada duminicală, Noaptea șlagărului românesc, Radiodiscorama, De la 3 la 7 și a colaborat la diverse emisiuni, precum Meloritm sau Jazz Forum, dar și la alte redacții, inclusiv la programe pentru străinătate. A realizat și prezentat emisiuni la Radio Iași și Radio Timișoara. La sfârșitul anilor 1970 a început colaborarea cu Titus Munteanu și împreună au realizat emisiunea de televiziune Meridianele cântecului. A debutat pe micul ecran în emisiunea Tele-Top. Alte emisiuni și spectacole de varietăți prezentate la televiziune au fost: Șlagăre în devenire, Steaua fără nume, Top TV, Portret în oglindă, Pop-Rock Show.

„Cum nu primeam viza pentru Occident, am fost sfătuit să mă angajez, asta fiind cică o condiţie, aşa că am lucrat cîţiva ani ca inginer la Fabrică de Elemente de Automatizări (FEA) de pe platforma Pipera. Cum şi aşa mi se tot respingea viza pentru Vest, mi s-a spus că e din cauză că nu sunt membru de partid, sfatul venind de la secretarul de partid pe fabrică, mergeam cu el la pescuit. Dar cum şi aşa mi s-au refuzat în continuare vizele pentru deplasări în Occident (motivele le bănuiam şi unele le-am aflat mai târziu), mi-am dat demisia”, ne-a mai spus Tavi Ursulescu. A fost liber profesionist până în 1990, cînd a devenit redactor la revista ”Actualitatea Muzicală” a Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor. Cât despre banii pe care jurnalistul muzical îi primea înainte de 1989, acesta uimește: „200 de lei per spectacol. Însă erau luni când avea mai mult de 30 de spectacole, uneori și două pe zi. De trei ori mai mult decât un salariu mediu din acea perioadă”.

Dintr-o carieră așa de bogată, nu au lipsit nici întâmplările picante. Cea mai dragă relație de amiciție a păstrat-o cu Julio Iglesias, pe care l-a cunoscut în perioada anilor ’70, la Festivalul ”Cerbul de Aur”. În fiecare an, de Crăciun, cântărețul îi trimite o felicitare cu fotografiile copiilor săi ”A mai venit apoi în țară după vreo 28 de ani, m-a îmbrățișat cu căldură și m-a invitat să-i prezint spectacolul. Deși acest lucru nu era prevăzut, drept care organizatorii nici nu m-au plătit. De fiecare Crăciun, Julio îmi trimite din SUA o felicitare cu fotografiile numeroșilor săi copii”, a mărturisit Octavian Ursulescu pentru Impact.ro. Pe de altă parte, Octavian Ursulescu se mândrește cu faptul că i-a cunoscut pe alți doi cântăreți valoroși, Toto Cutugno și Kylie Minogue. „Aflând că sunt corespondentul reputatei publicații muzicale americane ”Billboard”, Kylie m-a invitat în camera sa de la hotelul Aro din Brașov, invidiat de toți colegii din mass-media – îi înțeleg. Timp de o oră am realizat un amplu interviu”, a declarat acesta despre întâlnirea cu frumoasa australiancă. În ceea ce îl privește pe Toto Cutugno, cei doi au făcut cunoștință când artistul trecea printr-un moment neplăcut din viață. Fusese înșelat de un impresar. „L-am întâlnit pentru prima dată când m-am dus special să-l consolez și să-l atenționez să fie mai atent pe viitor. Atunci când a venit degeaba din Italia, înșelat de un așa-zis impresar escroc, la Polivalenta bucureșteană. L-am prezentat apoi la Craiova, într-un show alături de Ramona Bădescu. Am fost și la masă la aceasta, Toto fiind efectiv o persoană simplă, sinceră, fără aere de star. Și la Sala Palatului, la ”Top Model România”, când le-a curtat pe surorile gemene Vlasov, împreună cu Franco Nero. Ne-am reîntâlnit la Focșani, în Piața Unirii, când nu și-a scurtat nici măcar cu un minut recitalul, deși era frig și ploua”.

Octavian Ursulescu (1,85 m înălţime) a povestit un alt episod foarte interesant din cariera lui. În urmă cu mai bine de 25 de ani, a avut ocazia de a o cunoaşte pe celebra Samantha Fox (mai tânără cu 20 de ani, dar numai 1,55 m înălţime). „Cu mai mulți ani în urmă, la finala «Top Model România», s-a petrecut o întâmplare tare simpatică. Fiind imortalizată, am descoperit-o recent în arhiva foto. Celebra Samantha Fox a fost invitată să susţină un recital la fostul club «Why Not?», care a găzduit evenimentul. Încă din culise, senzuala cântăreaţă m-a plăcut foarte mult şi m-a provocat, după cum se vede, la o îmbrătişare pasională. Pentru că în cursul recitalului său nu s-a mai putut stăpâni, sub privirile uimite şi şocate ale co-prezentatoarei Bianca Brad, Samantha s-a repezit între două cântece şi m-a sărutat cu foc pe gură”, a povestit Octavian Ursulescu pentru Click.

Prezentatorul a dezvăluit de ce nu s-a căsătorit niciodată. „Nu mi-a fost uşor. M-am ţinut tare de tot, mă lupt şi acum cu ele. Eu am vrut să fiu fericit. Mai bine să fii liber în viaţă şi să omagiezi femeia. Nu trebuie neapărat să te căsătoreşti. Asta, sigur, nu e un sfat. Eu cred că vă puteţi căsători şi puteţi trăi mii de ani împreună. Eu nu am voie ca prezentator, aşa, mă uit, dar nu am voie să cad în păcat", a explicat Octavian Ursulescu.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro