...O știți din multe filme memorabile! Dar a apărut și într-un videoclip al trupei Depeche Mode și a vândut case în Dubai... Maria Dinulescu (născută pe 2 mai 1981, la Ploiești) a absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale din București, Facultatea de Teatru, Secția Actorie, clasa profesorilor Sanda Manu și Ion Cojar. A jucat în filme precum „California Dreamin’” și „Poveste de la scara C” (ale regizorului Cristian Nemescu), „Trafic” al lui Cătălin Mitulescu și „Pescuit sportiv” al lui Adrian Sitaru, rol ce i-a adus premiul de Cea mai bună actriță la Festivalul de la Buenos Aires. Dar povestea ei este mult mai complexă! 

„Cand am descoperit ca vreau sa devin actrita? A, pai cand eram mica, faceam concurs de tipat. Voiam sa fiu bagata in seama, probabil. Sa ma remarc. Oricum, degeaba n-a fost. Am acum o disponibilitate foarte mare pentru vocea de scena. Ce tin minte, insa, din mica copilarie, este ca eram fermecata de tot ce era legat de credinta si Dumnezeu. Atat de tare, incat mult timp mi-am dorit sa ajung preoteasa. Cum era complicat, m-am mutat catre arta. Am visat ani de zile sa cant la pian. Dar cum financiar era imposibil, am inceput sa merg la un club de teatru. Care ma atragea din nu stiu care motiv. Asa ca, intr-un "final", mi-am dat seama ca numai asta stiam sa fac. Am realizat ca n-aveam nici cea mai vaga idee despre ce altceva as putea sa fac mai bine si astfel am dat examen la U.N.A.T.C. N-am gresit. Cel putin pana acum, aici, in lumea actorilor, ma simt ca pestele in apa”, povestea Maria Dinulescu într-un interviu - luat de Ines Hristea - din Formula AS din 2007.

Viața de artist azi, în România, înseamnă și destule privațiuni, mai ales pentru actorii care nu fac compromisuri cu imaginea lor jucând în producții - să le zicem - ceva mai... lejere. „Dacă mă gândesc la partea financiară, cred că e mai plăcut să prezinţi un festival de film decât să concurezi în cadrul lui. Dacă pentru premiul Silver Alexander, la Salonic, „Pescuit sportiv" primea 22.000 de euro, ei bine, mie şi Ioanei Flora, pentru premiul ex-aequo, primit la acelaşi festival, ni s-a oferit o singură statuetă. Evident că este excelent să fii apreciat ca fiind cel mai bun actor al unui festival sau al anului, dar cred că îmi place să am şi bani pentru filmele, concertele sau cărţile pe care vreau să mi le cumpăr”, mărturisea actrița Alexandrei Olivotto, într-un alt interviu, din 2010, pentru Adevărul.ro.

Așa cum povestea tot în 2010, într-un alt interviu (pentru Tango - Marea Dragoste), prima ei iubire a fost una specială, deși naivă: „...Eram printre merii abia infloriti din parcul de la Valenii de Munte, impreuna cu cel despre care numai eu sustineam ca este prietenul meu cel mai bun. imi aduc aminte ca, la final, dupa ce adunam un brat intreg de flori, mergeam si le dadeam unei florarese de la scara unui bloc, care in schimb ne oferea o suma cu care ne cumparam doua eclere de la cofetarie”. Însă, tot din dragoste, a zburat cândva, doar pentru o zi... în America. 

Aflată la o vârstă la care multe dintre colegele sale de breaslă și-au întemeiat deja o familie, Maria Dinulescu nici nu vrea să audă de așa ceva. Are 40 de ani și, spunea ea pentru Libertatea.ro, încă nu se consideră îndeajuns de matură pentru a se așeza într-un cămin, a se dedica unui singur bărbat și a crește un copil. Chiar dacă a bifat mai multe relații, cea mai cunoscută fiind cea cu Codin Maticiuc, nici unul dintre bărbații la brațul cărora s-a afișat nu i-au putut schimba convingerile. Actrița crede că abia pe la vreo 50 de ani că va putea vorbi despre iubire, în adevăratul sens al cuvântului. “Nu cred că sunt suficient de matură ca să iubesc. Sunt foarte responsabilă, serioasă. Spun că iubesc și fac multe eforturi, dar iubirea înseamnă și să trăiești foarte mult cu cineva. Sunt foarte dedicată, dar… Abia după 50 de ani poți spune ce înseamnă să iubești. Nu vreau să mă căsătoresc și nici copii să am”, a declarat Maria Dinulescu în 2018. 

Chiar dacă nu traversează o perioadă prea bună în carieră, Maria Dinulescu triază la sânge rolurile. Mai bine fără job decât în filme proaste, crede ea. “Am refuzat multe roluri în ultima vreme. Refuz din start roluri în filme care nu au buget, fiindcă asta înseamnă că echipa tehnică nu-și poate face treaba bine. Echipa tehnică face 85 % din munca ta. Dacă cei din echipă nu sunt motivați, nici pe mine nu mă interesează. Refuz, de asemenea, personaje scrise foarte slab. Cele mai «interesante» sunt proiectele în care din start ți se spune «o să mergem la Cannes și o să luăm premii». 

Maria Dinulescu spune că la un casting în afara granițelor are din start dezavantajul că e din România: „Noi vom fi mereu est-europence, iar când ai acest accent, șansele tale sunt să joci un rol de femeie ușoară, fată în casă, spioană, baby-sitter… Dacă aceste personaje nu mor după cinci minute de când au apărut în film și dacă au o poveste mai profundă, aș încerca, dar nu aș juca toată viața personajele astea, eu pot fi mult mai profundă”.

Actrița a dezvăluit recent cu ce s-a ocupat pe perioada pandemiei. Vedeta a căpătat experiență în domeniul construcțiilor și a ajuns să vândă case în Dubai. „Pandemia m-a prins în America, unde am filmat un scurtmetraj. La întoarcerea în România, când totul era închis, am decis să vopsesc gardul casei mele. După câteva zile parcă nu se mai termina. Înjuram și vopseam gardul – moment în care mi-am dat seama că majoritatea celor care sunt închiși în apartamente ar fi bucuroși să aibă o grădină și să poată sta afară, ca să vopsească gardul. Am realizat atunci că era momentul oportun de a vinde casa pe care o aveam. Experiența construcției celor două case în timpul pandemiei mi-a dat încredere că pot veni în Dubai și să lucrez în vânzări de proprietăți, pentru o perioadă de un an sau doi. A fost cea mai bună alegere. Am fost angajată imediat și deja am vânzări cu care mă mândresc. Îmi doresc să îmi ofer o siguranță financiară și să am banii necesari pentru a îmi regiza filmul. Nu mai spun despre cât de bine îmi va prinde o experiență într-o cultură atât de diferită precum cea din Orientul Mijlociu. Ca actriță voi avea o experiență trăită foarte valoroasă pentru următoarele mele roluri”, a povestit Maria Dinulescu pentru Fanatik.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro