„Nu fac nimic special, mă descurc cu viața de fiecare zi, după ce m-am retras din viața artistică. Așa stau lucrurile, momentul retragerii a fost inevitabil. Eu de mult tot voiam să renunț la scenă și cu greu am tot amânat această hotărâre”, a spus cu ceva timp în urmă artista Doina Spătaru, o cântăreață sensibilă, verișoară primară cu Dan Spătaru, partenera de scenă a lui Petre Geambașu, dar și o femeie încercată de tot felul de întâmplări tragice, ea pierzându-și fiica, Mălina (care-i urmase în carieră), și soțul în același mod...

În martie 1969, prima câştigătoare a Trofeului "Steaua fără nume" a fost Doina Spătaru. Era începutul unei cariere muzicale faste. Numai că...Doina Spătaru (născută pe 29 ianuarie 1948, la Găești) a declarat într-un interviu acordat în 2007 publicaţiei Formula As că, din cauza turneelor dese în străinătate, şi-a sacrificat relaţia cu fiicele sale. Doina Spătaru a cântat peste 25 de ani alături de Petre Geambaşu şi orchestra acestuia şi a fost foarte mult timp plecată din ţară. Deşi pe plan profesional, totul mergea bine, relaţia artistei cu fetele ei a fost, mai multă vreme, una la distanţă. „În Petrică Geambaşu am întâlnit un profesionist prin excelenţă, un perfecţionist care e-n stare să meargă până-n pânzele albe, ca să obţină exact nuanţa pe care o doreşte, un şef de orchestră extraordinar, un om extrem de sufletist şi de manierat şi mă simt norocoasă fiindcă am lucrat şi lucrez alături de el. Aşa se explică această colaborare a noastră, de peste 25 de ani. O singură umbră a existat în timpul acesta în viaţa mea. Din cauza deselor şi destul de îndelungatelor mele plecări, mi-am sacrificat relaţia cu fetele mele. Eu le lăsam într-un punct şi, când mă întorceam, descopeream că ele mai parcurseseră deja o bucăţică din drumul vieţii. Iar uneori îmi dădeam seama că nu mai reuşeam să ajung la sufletul lor. Şi-mi era teamă că se înstrăinează", a declarat artista în interviul pentru Formula As. „Dar am perseverat şi m-am luptat să fiu o mamă prezentă în viaţa lor. Între timp au crescut şi ele şi au început să înţeleagă altfel lucrurile şi, iată că, încet-încet, micile dezacorduri de comunicare au fost eliminate, iar acum totul este în regulă. Am două fete extraordinare, care sunt sensul vieţii mele şi de care sunt foarte mândră: Codruţa şi Mălina. Codruţa lucrează la Radio România Actualităţi, este o fată foarte frumoasă, are o viaţă echilibrată, cu bucurii şi cu satisfacţii pe care le merită din plin. Malina este studentă la psihologie în ultimul an. Dar doreşte să-şi onoreze şi datoria faţă de sine şi faţă de public, aceea de a reveni în viaţa artistică, unde s-a bucurat de succes", mai spunea Doina Spătaru în 2007.

Dar umbrele aveau să apară în curând. După ce s-a remarcat în cadrul Şcolii Vedetelor, proiectul de televiziune al lui Titus Munteanu, în 1996, Mălina Olinescu devenise o cântăreață foarte iubită. Însă faima ei s-a stins repede, iar cântăreaţa a fost uitată şi refuzată de casele de discuri care căutau artiste „comerciale”. Într-un interviu din 2008, Mălina a explicat că nu a fost decizia ei să dispară din peisajul muzical. „In plin succes, brusc, toate usile s-au inchis. Ma refer la usile caselor de discuri care dupa ce ma adulasera inainte, acum ma refuzau. Si nu doar pe mine, ci si persoanele cu care lucram. Ni se spunea tot timpul ba ca muzica noastra nu e destul de comerciala, ba c-ar trebui sa mai schimbam una sau alta, ba 'Hai, mai suna-ma', ba 'Mai vedem'... Si-asa ne-am trezit redusi la tacere", spunea artista. Mălina a continuat să cânte, însă a vrut ca un lucru să fie clar pentru toată lumea: „Dar cred ca e important sa se stie ca nu eu am fost cea care a decis sa dispar, ci astea au fost circumstantele".

Deşi a vrut să pară că nu îi pasă de refuzurile caselor de discuri, cântăreaţa a recunoscut că până la urmă a avut un moment în care a clacat. „Sigur, dupa ce am vazut ca nu mai reusesc sa patrund in "casa" si ca sunt lasata pe-afara, sa latru la luna, m-am suparat, m-am enervat, am zis ca ma las de muzica, si cateva luni chiar ca n-am mai fredonat nici o nota. M-am inchis totalmente in mine", a ea mai spus în 2008. Supărarea nu a ţinut mult şi s-a apucat din nou de cântat, fără însă a mai scoate vreun album.

„Pot să zbor,/ dacă vreau, ating un nor./ Sunt un fulg aprins de dor“ - versurile premonitorii dintr-o melodie a Mălinei Olinescu...Pe fondul acesta, accentuat de eșecul relației cu partenerul de viață ceva mai tânăr, depresia s-a accentuat, din păcate, ireversibil. Mălina Olinescu (care ajunsese la 37 de ani) suferea profund. Ea crezuse că şi-a găsit iubirea adevărată atunci când s-a căsătorit cu instrumentistul Dan Stesco, clăparul trupei Compact. Dar, după şapte ani de relaţie, cei doi au pus punct mariajului. Apoi, Mălina îl cunoscuse pe Sebastian Gabriel Truță, specialist IT, un bărbat cu 12 ani mai tânăr, care s-a mutat la ea. După un an de relație, cei doi ar fi hotărât chiar să se căsătorească și au decis să-și renoveze complet apartamentul. Universul Malinei s-a prăbușit însă când artista s-a certat cu Sebi, iubitul ei. În acest context tulbure, marcat de o mare dramă profesională cât și de neîmplinirile sentimentale, Mălina a decis, în 2011, să „zboare la cer fără aripi”, prpbușindu-se în gol de la etajul 6 al blocului in care locuia, în apropierea Gării de Nord din București.

Puțină lume știe, totuși, că, pentru Doina Spătaru, aceasta era o tragedie cu repetiție. Și fostul său soț decisese să-și încheie socotelile cu viața într-un mod similar. Unii au spus că, în 1981, Boris Olinescu a căzut de la etajul 10 când se afla în casa actorului Dumitru Furdui, prietenul lui, la o petrecere. Ar fi vrut să treacă balconul în partea cealaltă şi ar fi alunecat. Alți amici ai lui Boris spun că acesta s-ar fi aruncat de la etaj. Sida Spătaru crede în varianta accidentului: „Era în balcon, s-a suit pe un scaun să ia ceva, dar era ud pe jos, pentru că plouase. A alunecat şi a căzut, a fost un accident", povestea Sida Spătaru, fosta soţie a lui Dan Spătaru şi mătuşă prin alianţă a Mălinei Olinescu. (Dan Spătaru şi Doina Spătaru au fost veri primari.) O altă variantă vehiculată în epocă era că Boris, care nu-i era deloc fidel Doinei Spătaru, fusese surprins de soțul unei iubite și încercase să sară într-un balcon vecin, ca să scape de eventualele represalii...

Boris Olinescu, nepotul marelui artist plastic Marcel Olinescu (elevul lui Dimitrie Paciurea; pictor, gravor, poet, folclorist), a fost un actor și cascador apreciat în anii 60. Amintirile despre Boris Olinescu au rămas frumoase în memoria celor care l-au cunoscut. Vărul Ovidiu Madius se mândrea cu pozele lui în Suedia şi le arăta prietenilor săi "bărbat frumos era Boris... „Ultima mea amintire cu el a fost cu câteva săptămâni înainte de dispariția sa. Era în 1981 şi venisem în România să-mi revăd familia şi prietenii. L-am plimbat pe Boris cu Mercedesul meu galben prin Bucureşti şi el s-a minunat de maşina mea, de felul în care mă îmbrăcam şi de cerceii pe care-i purtam în ureche. Îmi zicea, cu accent moldovenesc - „Băi, da câtâ tablâ ai pi tini, măi, Ovidiule...".

Pe lângă toate acestea, Doina Spătaru s-a văzut mereu confruntat cu bârfa că ar fi avut o relație nepotrivită cu Petre Geambașu, colegul ei de scenă. Mai mult, unele surse media au afirmat căMălina Olinescu şi Călin Geambaşu ar fi fost, de fapt,fraţi vitregi, nu doar foarte buni prieteni. Zvonul a fost însă infirmat de apropiaţi ai familiei Olinescu, ­mulţi dintre ei considerând o impietate faptul că, în momentul sfârșitului Mălinei, se făceau speculaţii despre o presupusă relaţie sentimentală între Doina Spătaru şi Petre Geambaşu. „E păcat să se scrie haotic, să se vină cu lucruri de genul acesta. Doina Spătaru lucrează în continuare cu Petre Geambaşu şi, iată, oamenii pot să stea alături pe plan profesional şi să aibă o relaţie de prietenie, aşa cum şi eu o aveam alături pe Mălina de atâţia ani. Dar aceasta nu înseamnă că oamenii, aceia trebuie să se arunce şi în dormitor. Noi, ca oameni nu putem să lucrăm, să ne facem meseriile? Trebuie neapărat să apară fraţi ­vitregi, copii din flori sau relaţii amoroase ascunse?", a declarat pentru Adevărul Călin Geambaşu. (Peste ani, totuși, el și-a nuanțat afirmațiile, ajungând să susțină altceva...)

„Dacă a fost în formaţia lui Geambaşu, trebuie neapărat să fi fost și o relaţie între ei? Când s-a căsătorit Doina cu Boris, '72-'73, ea nici măcar nu cânta cu Geambaşu. Într-adevăr, amândoi erau angajaţi la Teatrul «Ion Vasilescu», dar au început turneele împreună peste mai mulţi ani. Între timp s-a născut Mălina, în 1974, şi Codruţa (sora Mălinei), un an mai târziu", îşi amintea Sida Spătaru, mătuşa Mălinei Olinescu. 

...De ani buni, Doina Spataru nu își mai serbează ziua de naștere. Motivul este că și Mălina era născută tot într-o zi de 29 ianuarie, în 1974.


Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro