„Stelele în cer sunt fericite că te au pe tine printre ele acum. O stea în plus va lumina în seara asta”... Acum, după ce Rona Hartner (9 martie 1973 , București – 23 noiembrie 2023 , Toulon, Franța) a plecat dintre noi, ies la iveală o mulțime de povești tulburătoare despre artistă, o femeie nefericită, trecută prin două divorțuri, dar o mamă cu totul specială pentru fiica ei (Rita Sumayla), o actriță care mai avea atâtea de spus pe scenă și pe ecran. Inclusiv - dar nu numai - ca muziciană, specializată în genul electro-balcanic.

De pildă, actorul Romain Duris și regizorul Tony Gatlif au adus un omagiu inedit Ronei Hartner, relatând un episod de o mare căldură sufletească, dar care, inițial a contrariat lumea. Romain a fost partenerul acesteia în filmul „Gadjo Dilo”, regizat de francezul Tony Gatlif, care, la rândul lui a povestit ce a făcut Rona imediat după ce a câștigat un premiu la Festivalul de film de la Locarno, relatează Paris Match. Rona Hartner a jucat rolul Sabina în „Gadjo Dilo” și Romain Duris a scris pe contul său de Instagram un omagiu emoționant. „Erai atât de vie, Rona. Am învățat să vorbesc romani de la tine. Nu voi uita niciodată. Ne este dor de tine”, a scris actorul, adăugând la postarea sa o inimă neagră și afișul filmului din 1997 al cărui titlu înseamnă „Străinul nebun”. Postarea a fost apreciată și comentată de actrițele Ludivine Sagnier și Florence Loiret Caille, consemnează presa.

Regizorul Tony Gatlif a avut și ele cuvinte emoționante despre regretata actriță. „Pentru mine este sfâșietor, a fost o persoană minunată, foarte generoasă, în film, ca și în viață. Când a câștigat acel premiu de interpretare la Locarno, la sfârșitul banchetului festiv a luat tot ce era de mâncat de pe masă și a înghesuit într-o pungă. La început, organizatorii Festivalului de la Locarno au fost jigniți, dar au înțeles mai târziu gestul ei aparent excentric: când ea a plecat, a dat totul săracilor de pe stradă. A fost foarte generoasă”, a explicat el pentru AFP. „Pentru Gadjo Dilo, chiar am căutat peste tot o actriță. Îmi doream pe cineva ca ea. Nu am văzut niciodată astfel de actrițe, cineva care ar putea îndrăzni să se comporte așa, dar fără să fie vulgară. Ea putea asta”, a adăugat el. În 1997, la Festivalul de film de la Locarno, Rona Hartner a câștigat Premiul pentru cea mai bună actriță, Leopardul de bronz, pentru rolul din „Gadjo Dilo”.

Rona Hartner a avut o relație minunată cu sora ei mai mare, care se numește Rinda și care o alinta „Ronel”. „Eu cu sora mea și cu fratele meu am fost crescuți în așa fel încât să împărțim totul de mici, așa ne-au crescut părinții. Nu a existat invidie între noi. Seara, când eram mici dormeam în același pat, tata ne pupă pe frunte înainte să ne culcăm... Am crescut într-un mediu în care gelozia și invidia nu existau...”, povestește Rinda Hartner. În ciuda suferințelor și a supărărilor pe care le avea, Rona Hartner a fost mereu o femeie veselă, cu zâmbetul pe buze și cu un râs molipsitor. Exact așa va rămâne în amintirea familiei sale și a prietenilor. „Am numai amintiri bune cu sora mea și o să mi-o amintesc mereu așa veselă, cum vorbeam la telefon și cum ne vedeam... Când ne vizitam dormeam împreună în același pat. A fost o legătură între surori... O să-mi amintesc de Ronel, de sora mea mică, cum era ea”, a mai declarat Rinda Hartner pentru Click!.

Actrița nu s-a dat niciodată bătută în lupta cu boala și cu toate dramele care au încercat-o. Ea apărea mereu cu zâmbetul pe buze și spunea că ceea ce o păstrează optimistă este credința ei nețărmurită în Dumnezeu. Totuși, mulți s-au întrebat ce religie avea Rona Hartner. Aceasta fusese botezată în secret, chiar de bunica sa, în Biserica Ortodoxă Română. Totul s-a desfășurat pe ascuns deoarece părinții acesteia nu erau de acord cu botezul copiilor, dorindu-și ca ei să își aleagă religia de unii singuri, la maturitate. 
Când a crescut, la vârsta de 17 ani, Rona Hartner a decis să își schimbe religia. Astfel, de la ortodoxism, vedeta a trecut la Biserica Catolică. „Este o relaţie foarte directă, în sensul că mă rog pe un Rozariu zilnic, citesc Biblia în fiecare zi, oriunde plec o iau cu mine, şi meditez asupra cuvântului lui Dumnezeu. Păstrez relaţia cu Dumnezeu precum relaţia cu persoana iubită, altfel se alege praful", spunea aceasta.

„Eram în Franţa şi terminasem filmările la „Gadjo Dilo”. Când era o perioadă mai calmă şi voiam să mă întorc în ţară, l-am văzut pe bărbatul vieţii mele şi am decis să nu mai revin. Am rămas cu o valiză şi cu 4.000 de franci în buzunar. Se terminase chiria din contractul pentru film, iar eu nu puteam să-mi permit preţurile exorbitante din acele cartiere. Atunci a intrat Dumnezeu în viaţa mea. Am mers într-o biserică şi-am spus: „Doamne, am doar 4.000 de franci, nu vreau să plec din Franţa, nu ţi-am cerut nimic material până acum, ajută-mă să găsesc un apartament gratis, trei luni!” În trei luni urma să încasez banii de la alte două filme. Şi Dumnezeu mi l-a dat, rugăciunea mea a fost ascultată, am mers în casa Sa cu un scop precis şi am spus de ce aveam nevoie. A doua zi am fost găzduită într-o garsonieră superbă, la o stradă distanţă de iubitul meu, pentru trei luni, gratis. Am zis: „Wow, nu sunt singură în Franţa!” Atunci am înţeles că Dumnezeu te însoţeşte pe drumul pe care mergi în viaţă, că El nu rămâne în România când tu pleci şi că nu rămâi singur pe lume. Am mai trecut prin situaţii asemănătoare. Am plecat la New York pentru două luni, şi în prima zi, la o expoziţie, mi-am lăsat bagajul într-un colţ, iar cineva, cu un cuţit, mi-a scos banii din geantă. Aşa am rămas în New York două luni, fără niciun ban, descurcându-mă într-un mod providenţial. Dumnezeu a fost cu mine şi acolo şi m-am descurcat, deşi o bancheră, care de fiecare dată când mă vedea că sunt în străinătate şi sunt româncă, îmi închidea contul, pentru că nu avea încredere în mine”, a spus actrița într-un interviu pentru revista Taifasuri.

„În liceu, la 17 ani, am avut o colegă de clasă care era diferită de noi toţi. Era modestă, nu îşi bătea joc de nimeni, pe când eu eram o fire teribilistă. Am aflat că secretul ei era mersul la Biserica Catolică. Am mers şi eu împreună cu ea, apoi am fost singură, pentru că îmi plăcea. Am auzit într-o duminică vorbele unui preot care spunea: „Dacă nu îl poţi iubi pe Dumnezeu, pentru că e prea abstract acest termen, iubeşte pe cineva, poate prin această iubire ai să-l iubeşti pe Dumnezeu. Dacă nu poţi să iubeşti pe cineva, iubeşte-te pe tine însuţi şi ai să-l găseşti pe Dumnezeu. Dacă nu, măcar iubeşte o meserie sau banii, că banii sunt ai lui Dumnezeu. Iubeşte ce vrei tu!” Mie mi s-a părut revoluţionar ce spunea acest preot, că, în fapt, orice cale de iubire duce la Dumnezeu. Am ascultat, m-am închinat şi le-am spus maicilor de acolo că vreau să mă botez. Ele mi-au spus să vin când va fi Vecernie, iar eu le-am spus că nu, că vreau acum. L-au chemat pe preot de acasă, părintele Ciobanu, m-au botezat, şi de a doua zi viaţa mea s-a schimbat. Am început să nu mai fiu aşa timidă, nu mai fumam, nu mai beam cu prietenii, am început să vorbesc limbile străine pe care le ştiam, dar nu îndrăzneam să le vorbesc, am plecat prin lume în pelerinaje, am început să văd viaţa altfel, am întâlnit mulţi preoţi importanţi prin pelerinaje şi mi-am schimbat viaţa complet.”

Rona Hartner avea un loc special în inimile comunității creștine din Toulon și era apreciată și de localnici și credincioși. Ca urmare, Dominique Rey, episcopul de Toulon, va oficia o liturghie de comemorare pentru Rona Hartner pe data de 6 decembrie, la ora 18:00.În 2010 Rona Hartner și-a primit cetățenia franceză. Originară din România, actrița avea bunici germani. La începutul carierei sale, Rona Hartner a luat decizia de a părăsi România. În 1999, a fost implicată într-un scandal cu politicianul Corneliu Vadim-Tudor, care a acuzat-o de o presupusă relație amoroasă cu fostul președinte Emil Constantinescu. Ca urmare, Rona Hartner a ales să se mute în Franța, unde a început o nouă etapă în viața sa. Regretata actriță a lăsat în urmă o fiică, Rita, rezultată din relația sa cu francezul Rocco Sedano. În 2010, după 13 ani de rezidență, Rona Hartner obținuse cetățenia franceză.

Pe fiica ei a botezat-o Rita Sumayla. Rinda Hartner a dezvăluit că tatăl Ritei, Rocco Sedano, cu care fata de 15 ani nu ţinea legătura, vrea să reia relaţia cu fiica lui. Rinda Hartner a spus că fata nu ştie încă dacă îl va reprimi sau nu pe părintele absent atâta vreme în viaţa ei. „Tatăl a apărut acum, o dată cu decesul Ronei, a apărut așa ca din fum. Vrea el să aibă o relație cu fata lui, dar fata lui nu prea vrea. E foarte vulnerabilă. E un copil de 15 ani. Îi este greu să ia decizii, noi o să fim lângă ea, să o protejăm în momentele astea de vulnerabilitate. (...)Sumayla este foarte amărâtă, și-a pierdut reperul. Mama ei era totul pentru ea pentru că și Rona a făcut tot ce a făcut pentru fața ei. Acum noi o să stăm cu ea, vrem să o acompaniem în perioada asta dificilă, mai ales după ce o să se termine totul. O să fim alături de ea. Nimeni nu o va putea înlocui pe mama ei. Vom face tot ce putem să îi alinăm suferința și pierderea mamei ”, a mai declarat Rinda Hartner.

Rinda Hartner a dezvăluit şi ce discuţie a purtat ea cu Rocco Sedano. „A venit brusc cu ideea asta acum și l-am întrebat de ce. Prin câte a trecut sora mea el vine așa, a spus că vrea să vină și să fie alături de copilul lui. I-am zis că nu a fost alături atâta timp și acum își face brusc apariția. Fiecare om e liber să vină, o să vină, să vină, cum o vrea el”, a declarat Rinda Hartner într-o emisiune TV.

Rona Hartner a trecut prin multe drame neștiute de opinia publică. Pe când avea doar 18 ani, Rona Hartner se lupta cu depresia. A recunoscut că a picat de trei ori pradă momentelor de slăbiciune și a încercat să își ia viața, însă, un ‘înger păzitor’ a salvat-o de fiecare dată. ”Eu am avut trei tentative dea-mi lua viața la vârsta de 18 ani. Am plecat noaptea pe mare, la 2 Mai. O persoană m-a salvat, am numit-o îngerul meu păzitor. Această persoană a apărut de trei ori în viaţa mea. Mereu vine în situaţiile critice. Nu ştiu cine e sau cum o cheamă. Atunci am înţeles că nu era momentul ca eu să pier”, a declarat Rona Hartner la un post de televiziune.

În urmă cu două luni, Rona Hartner anunţa că testamentul ei era gata. Puţina avere a Ronei Hartner îi va rămâne fiicei sale. „Timp de o lună, toți doctorii mă trimiteau doar la notar să îmi fac testamentul. Am fost cu copilul meu, care ieșise de la o școală de make-up, era fericită, câștigase o diplomă și știa că merge cu mine să îmi fac testamentul, să îi las totul. A fost groaznic pentru noi. A fost ca un fir peste o prăpastie, a fost îngrozitor”, a declarat atunci Rona Hartner la Prima TV. Rona Hartner strânsese o sumă de luat în seamă pentru un proiect muzical, dar a fost nevoită să cheltuie din ea pentru tratamentul medical. Proiectul muzical nu a mai apucat să îl termine. „Ca orice om deștept care nu se rupe în figuri, am niște bănuți de rezervă, normal, logic! Vorba aceea, am bani să trăiesc. Banii pe care eu îi strânsesem pentru un proiect muzical, acum o să îi cheltuiesc pentru a mă întreține. Mă deranjează acest lucru. Eu, în general, nu sunt disperată după shopping, nu sunt disperată după fițe și figuri, așa că nu mă las niciodată fără bani”, declara Rona Hartner în 2021, conform As.ro.

Rona Hartner a fost căsătorită prima dată căsătorită cu dansatorul argentinian Rocco Sedano. Au divorţat în 2008, după care artista şi-a refăcut viaţa cu francezul Herve Camilleri. Cea de-a doua căsnicie a ei a durat trei ani. Suferinţa a fost cu atât mai mare cu cât Herve a lăsat-o fără o parte importantă din avere la partajul din 2021. Rona a reușit să păstrezee casa de pe Costa de Azur, dar cel de-al doilea ei soţ a rămas cu o sumă considerabilă de bani. „El a plecat cu tot ce vrut de la mine. I-am zis să ia tot ce vrea. Mi-a făcut o listă și i-am dat tot ce vrut. Nu a ieșit deloc ceva oribil. Din fericire, a fost foarte corect. Și cu conturile ne-am aranjat. De aia ne-au trebuit două luni până să anunțam divorțul, ca să aranjăm totul. Cunoști un cuplu după cum divorțează. Iubirea asta imposibilă dintre noi poate în timp se va transforma în altceva. Herve nu m-a trădat, nu am avut o viață sinistră cu el”, declara Rona Hartner la Spynews.ro.

Până să fie diagnosticată cu boala teribilă, Rona încercase să se menţină în formă făcând mult sport. „Da, în primul rând merg foarte mult pe jos. În ultimul timp, am ceva probleme la genunchi, aşa că merg între 9 si 16 km pe zi, am aplicaţie pe telefon care îmi calculează. Şi urc între 24 şi 48 de etaje în fiecare zi”, declara Rona Hartner într-un alt interviu.

Regretata artistă a mai trecut printr-o mare încercare după ce dus o luptă în instanță cu Primăria Capitalei pentru moștenirea tatălui ei, Florin Niculae Hartner, decedat în anul 2016. Tatăl Ronei Hartner s-a luptat și el încă din anul 1990 pentru a-i fi restituită sau pentru a-i fi acordată o sumă reparatorie pentru un imobil din Sectorul 3, care i-a fost preluat abuziv în anul 1989. Cum problema nu a fost rezolvată în timpul vieții lui Florin Niculae Hartner, copiii lui, Rona, Rinda și Reon au continuat lupta în instanță după ce tatăl lor a părăsit această lume. În 2019, Rona Hartner, alături de fratele și sora ei, a chemat în instanță Primăria Capitalei după ce timp de 20 de ani de la depunerea documentelor necesare nu a primit niciun răspuns în ceea ce privește moștenirea tatălui. Acest lucru s-a întâmplat după ce artista și frații ei au fost anunțați în 2017 că dosarul administrativ a fost înaintat pentru analizare în anul 2010, însă nu a fost luată nicio decizie.

Instanța a stabilit în anul 2021 că Primăria Municipiului București a depășit în mod nejustificat termenul de 36 de luni pentru soluționarea cererii familiei, însă cei de la Primărie au ignorat această decizie. Ca urmare, Rona Hartner a ajuns anul acesta din nou în instanță, unde a cerut o penalizare de 1.000 de lei pe zi, până când problema va fi rezolvată. Cu toate acestea, regretata artistă a primit o veste dură chiar cu două săptămâni înainte să părăsească această lume, deoarece instanța îi respinsese cererea, conform Radio Impuls.

Rona Hartner va fi înmormântată la Cimitirul Bellu Catolic din Bucureşti, pe data de 1 decembrie, a anunţat sora artistei, Rinda, într-o postare pe Facebook.

 

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro