Poate părea de necrezut dar cea care, în urmă cu câteva decenii, era diva absolută a României duce acum o existență tristă, demnă dar cu multe privațiuni. La senectute, Angela Similea (ajunsă la frumoasa vârstă de 77 de ani) este silită să facă față unui stil de viață cu care nu era obișnuită. Începând din 2009, pe cântăreața iubită de întreaga Românie au năpădit-o supărările. Și i-a pierdut pe toți cei apropiați, a rămas fără casă, pe care i-a luat-o banca, și, în disperare de cauză, a fost nevoită să se mute într-un modest apartament oferit de niște prieteni de familie.

Era o vreme când toate femeile din țară abia așteptau să o vadă pe Angela Similea la televizor pentru a-i admira și a-i comenta toaletele superbe, care păreau extravagante, chiar luxoase, în acei ani în care magazinele de haine afișau o modestie cruntă. Angela cânta superb, muncea mult pe scenă și iubea la fel de mult. Era - nu-i vorbă - și foarte iubită, inclusiv de mari celebrități ale vremii, de pildă povestea ei romantică și contradictorie cu Florin Piersic făcând efectiv valuri în folclorul citadin și transformând-o într-o veritabilă telenovelă avant la lettre. (A existat oare cu adevărat acea întâmplare în care Anna Szeles a surprins-o pe o stradă din București, moment în care a început o păruială pe cinste din care blondina a ieșit triumfătoare, ceea ce a făcut-o pe cântăreață să se retragă din relație??? Au existat, oare, presupusele relații cu Marcel Dragomir, compozitorul ei favorit, sau cu Titus Munteanu, marele realizator de televiziune și nașul ei la a doua căsătorie? Gura lumii slobodă...)

Angela Similea a pornit-o de jos, dintr-o familie modestă. Născută pe 9 iulie 1946 în comuna 1 Decembrie din județul Ilfov, Angela Similea a fost cel mai mare din cei trei copii ai familiei Petre și Gherghina Similea, având doi frați mai mici. „M-am născut lângă București, în comuna 1 Decembrie, de unde era tatăl meu. El era angajat în administrația Palatului Regal, iar mama mea era o țărancă simplă, dintr-un sat de lângă Mangalia. Acolo mi-am petrecut eu copilăria și toate vacanțele, până la adolescență. De acolo am cele mai frumoase amintiri, fascinația pe care mi-o produceau imaginile specifice unui sat dobrogean - turmele de oi, extraordinarele herghelii de cai alergând liberi pe câmpuri, bostănăriile cu pepeni uriași și dulci ca zahărul, mesele luate pe câmp, la umbra căruței, atunci când mergeam cu verii mei mai mari la cosit, gustul iaurtului din lapte de oaie, pe care-l mâncam cu mămăliguță rece, sau gustul pepenilor pe care-i spărgeam dimineata, în zori, plini de roua, sau acela al dudelor albe, parfumate”, povestea emoționată artista într-un interviu pentru revista Formula AS.

O mare influență în alegerea carierei de cântăreață a fost când a asistat pentru prima dată la un concert al Mariei Tănase. Totuși, din cauza refuzului categoric al mamei de a o lăsa să urmeze o carieră care nu-i oferea siguranță materială, a vrut să urmeze facultatea de medicină pentru a deveni medic pediatru. În timpul liceului, profesorul de muzică Marin Teofil i-a descoperit talentul, îndrumând-o către compozitorul George Grigoriu, care conducea atunci ansamblul UTC. Acesta a stabilit ca Angela Similea să ia lecții de canto cu profesoara Florica Orăscu, care a lucrat cu mulți alți interpreți din aceeași generație. Deoarece Florica Orăscu a considerat că viitoarea artistă avea o voce „prea cristalină” i-a recomandat să se apuce de fumat pentru a căpăta o anume gravitate. După o perioadă relativ scurtă, vocea Angelei Similea s-a maturizat, coborând și devenind mai profundă. Începe să cânte în 1965 în mișcarea de amatori, obținând apoi premiul I la concursul Primăvara Bucureșteană.

În 1970, obține Cerbul de Argint, apoi se clasează pe locul al II-lea la Orfeul de Aur. Deplina consacrare vine câțiva ani mai târziu, o dată cu șlagărul „Un albastru infinit” compus de Marcel Dragomir. În paralel, viața ei sentimentală a fost una foarte complicată. Artista a trecut prin patru mariaje, dar marea ei iubire a fost pentru un bărbat însurat, care i-a fost și partener de scenă – seducătorul actor Florin Piersic. Prima căsătorie a fost cu Andi Constantin, rugbist și electrician de meserie (angajat la CFR), de care s-a despărțit rapid pentru a se căsători cu chitaristul Sorin Movileanu.„Am cunoscut-o într-un turneu în care eram cu bandul lui Horia Moculescu, în octombrie 1971. Primul spectacol l-am avut la Câmpina, unde ea nu a venit, pentru că avea un microrecital la televiziune. Dar a venit la Braşov. După spectacol, băieţii au plecat cu iubitele, iar eu am rămas cu Angela, să vadă emisiunea pe care o înregistrase. Şi, după asta, am mers în cuşeta mea să jucăm cărţi. A fost un moment plăcut pentru amândoi acea seară”, a dezvăluit Movileanu. În timpul acestei căsniciij Angela Similea a devenit mamă, născându-l pe Sorin. Nu a funcționat nici cea de-a doua căsătorie, iar Angela a ajuns, din nou, la altar alături de Jan Hilgen, un om de afaceri din Olanda. Acesta i-a înfiat fiul și împreună au trăit o poveste alambicată, timp de 17 ani. Bărbatul ar fi umilit-o în repetate rânduri și s-a folosit de numele și popularitatea ei pentru a-și pune bazele unor relații de afaceri.

Apoi, a fost căsătorită cu omul politic Victor Surdu (fostul ministru al agriculturii, care o iubea în secret din tinerețe, dar a așteptat-o aproape 30 de ani), începând din data de 9 februarie 1999. Acesta din urmă, primind un diagnostic medical implacabil, a pierit pe 7 aprilie 2011, lăsând-o și cu o situație materială foarte încurcată.

Angela Similea a trecut prin clipe de coșmar începând din anul 2009. În acel an, Victor Surdu, soțul artistei și mama sa, Gherghina, s-au îmbolnăvit. La puțin timp, vedeta i-a pierdut de amândoi, dar și pe nașul de cununie și pe unul dintre frați. Totodată, au apărut marile probleme financiare ale familiei. Astfel, Angela și Victor Surdu nu au mai putut plăti ratele la bancă pentru un credit de 700.000 de euro, începând din 2007. Cuplul a adunat, astfel, datorii imense. Cântăreața a rămas văduvă în 2011, când a început o perioadă și mai grea. Pentru că a pierdut mai multe proprietăți, Angela Similea a fost nevoită să renunțe la casa în care locuia cu soțul său. Astfel, vila din comuna Belciugatele se află la vânzare din 2014. Inițial, Angela Similea a cerut 750.000 de euro pentru proprietate, însă a mai redus prețul în speranța că o va vinde. Totuși, de mulți ani de zile nu a reușit dea conacul cu 16 camere din satul Mataraua.

„Să mori din dragoste rănită...” a fost o melodie care a scris istorie cândva... Dragostea pe care i-a purtat-o artista lui Victor Surdu dăinuie încă. Cântăreața a mărturisit că, atunci când va fi să fie, își dorește să fie dusă alături de Victor Surdu, în cimitirul Mânăstirii Samurcăşeşti din Ciorogârla. Acum, artista locuiește în zona Plevnei, în casa unor prieteni care trăiesc peste hotare și care au decis să o ajute, potrivit Click.ro. Totodată, Angela merge în fiecare an la fiul său, Sorin Hilgen pentru a-și vizita nepoții stabiliți în SUA - Jan Christian și Ana Grace.

„Cu numai trei săptămâni înainte de a pleca, pe un viscol, ultimul viscol din zona noastră, Victor a scos peste 100 de copaci din livadă, pentru că erau mai bătrâni, şi a plantat alţi 100 de pomi… A pregătit totul pentru ce se va întampla după el şi, în Crăciunul anului 2010, el a tăiat un brad argintiu din curte, l-a tăiat ca să-l împodobim în casă. Atunci eu am realizat că el ştie că va pleca… deşi nici o secundă nu s-a lăsat bătut“ declara Angela Similea, la scurt timp după ultimele zile ale soţului său. 

...Deși trece de atâția ani prin mari dificultăți, minunata artistă nu a făcut niciodată caz de drama și de neajunsurile cărora trebuie să le facă față. Dimpotrivă, în loc să se lamenteze public, a preferat să se retragă cu demnitate din viața publică, chiar dacă lumea tânjește să o vadă din nou pe scenă și la televizor. Ea rămâne în continuare acea artistă superbă, de o frumusețe și o strălucire aparte, unica Angela Similea!





,

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro