A crezut că, în preajma Maestrului, mai vârstnic ca ea cu aproape trei decenii, se va desăvârși ca artistă. Însă vârtejul romantic al iubirii a îndepărtat-o pe frumoasa Irina Movilă de marele regizor Dan Pița, care, poate, nici nu își revenise complet după despărțirea de Carmen Galin. Inimi sfâșiate, care refuzau să fie cicatrizate... Un altfel de love story nefericit, în viață, nu pe marele ecran...

„Pasiunea pentru actorie s-a născut mergând în sălile de spectacol. Tatăl meu era îndrăgostit de artele spectacolului, operă, balet, teatru, iubea să fie într-o sală de spectacol și ne lua cu el. Fascinația asta a scenei, a poveștilor, luminilor, gândurilor și interpretărilor, nu de puține ori de excepție. Acesta a fost poate primul impuls. (...) Eu eu am avut marele noroc să văd jucând mari actori ai acestei țări, de la Olga Tudorache,Valeria Seciu, Gina Patrichi, Leopoldina Bălănuță, Mircea Albulescu, Toma Caragiu, Ștefan Iordache, George Constantin. În orice spectacol la care mergeam găseam un punct de reper de care să mă îndrăgostesc.”

Irina Movilă, născută pe 5 iulie 1966, la București, este o actriță care, în 1991, a absolvit Academia de Teatru și Film, clasa profesorului Mircea Albulescu. Acestaa scăpat-o de trac. „Eu îi voi rămâne recunoscătoare toată viața fiindcă a fost primul care a observat acest trac al meu, această emotivitate. Vedea că îmi tremură mâinile și mă oprea și îmi lua pulsul. Spunea: “dacă te mai prind cu pulsul ăsta (chiar și 150!), eu am să cer să fii exmatriculată.” Între 1992 - 2001 a jucat în mai multe spectacole pe scena Teatrului Mic, iar din 2002 joacă la Teatrul Național București. În 1994 a câștigat premiul pentru „Cea mai valoroasă speranță a cinematografului european”, în cadrul Festivalului Internațional de la Geneva, pentru rolul Fifi din filmul „Pepe și Fifi”.

La Teatrul Național din Timișoara, a interpretat rolul titular din spectacolul „Femeia în roșu”, adaptare scenică a romanului, semnat de Mircea Nedelciu, Adriana Babeți și Mircea Mihăieș, despre Anna Sage Cumpănașu, iubita româncă și cea care l-a vândut FBI-ului, în perioada interbelică, pe temutul gangster John Dillinger. La Teatrul Mic a jucat în piese de Shakespeare, Cehov, Strindberg sau Moliere, colaborând ca regizori ca Vlad Mugur, Cătălina Buzoianu, Cristian Hadji Culea și Alexandru Dabija. La TNB a lucrat cu regizorii Felix Alexa, Vlad Massaci, Claudiu Goga etc. La televiziune, a apărut în „Cum vă place” de William Shakespeare, rolul Rosalinda, și în „Insula” de Mihail Sebastian, rolul Nadia.

Filmografia actritei este, de asemenea, foarte bogată: E pericoloso sporgersi (1993), Dopul scuză mijloacele (2014), Femeia visurilor (2005), Dulcea saună a morții (2003), Dușmanul dușmanului meu (1999), Eu sunt Adam! (1996) Ochii care nu se văd (1994),  Cum va place? (1992), Hotel de lux (1992), Moartea unui artist (1991), Subspecies (1991).

„Pepe și Fifi” este un film din 1994 regizat de Dan Pița. În rolurile principale joacă actorii Cristian Iacob și Irina Movilă. A fost propus la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin în 1995. Un invalid este naratorul acestei povești. El este prietenul a doi frați, Pepe și Fifi, care speră să ajungă celebri, povestea având ca fundal schimbările majore din societatea românească tocmai ieșită din epoca de aur. Pepe speră să ajungă celebru prin box, dar atât el, cât și Fifi sunt prinși în mrejele lumii interlope și nu reușesc să mai scape. Filmul reliefează viața în societatea românească într-o perioadă tulbure... Din distribuție mai fac parte actorii Mihai Călin, Costel Constantin, George Ivașcu, Bogdan Uritescu, Lucia Boga și Damian Crâșmaru.

Dan Pița (născut pe 11 octombrie 1938, la Dorohoi), este un regizor și scenarist român, care, în 1986, a fost distins cu Honourable Mention la Festivalul Internațional de Film de la Berlin pentru „Pas în doi”, cu Claudiu Bleonț în rolul principal. Anul următor, a fost invitat la Berlin ca membru al juriului, la cea de-a 37-a ediție. În 1992, la Festivalul de Film de la Veneția, a obținut Leul de Argint cu „Hotel de lux”. Dintre filmele care îl au ca autor se remarcă Filip cel bun (1975), Tănase Scatiu (1976), Profetul, aurul și ardelenii (1978), Mai presus de orice (1978) - în colaborare cu Nicolae Mărgineanu, Bietul Ioanide (1980), Pruncul, petrolul și ardelenii (1981), Concurs (1982), Faleze de nisip (1983), Dreptate în lanțuri (1984), Pas în doi (1985), Autor anonim, model necunoscut (1989), Noiembrie, ultimul bal (1989), Rochia albă de dantelă (1989), Hotel de lux (1992), Pepe & Fifi (1994), Eu sunt Adam (1996), Omul zilei (1997), Femeia visurilor (2005), Second hand (2005), Ceva bun de la viață (2011), Kira Kiralina (2013).

Dan Pița a fost căsătorit cu actrița Carmen Galin și a avut o relație de lungă durată (peste zece ani) cu actrița Irina Movilă. Irina Movilă era mai tânără cu 28 de ani ca acesta. Are o fată, Ana (născută în 2008). De altfel, când acesta a realizat că a doua lui parteneră, după Carmen Galin, este însărcinată (...cu copilul altui bărbat, așa s-a speculat), s-a despărțit de ea fără menajamente. Revista VIP scria atunci că tatăl copilului ar fi pictorul Zamfir Dumitrescu (născut în 1946, deci cu 20 de ani mai în vârstă), care a negat însă această informație. Potrivit presei, Irina a fost nevoită să se mute alături de părinții săi într-un apartament din zona Rahovei. În primă fază, Irina Movilă și Dan Pița au avut un proces, deoarece regizorul era obligat să îi cedeze acesteia o parte din casa în care locuia, dar el a avut câștig de cauză pe motiv că este mult prea vârstnic pentru a-și construi alta... Însă Irina s-a dovedit un caracter puternic, și-a refăcut viața și cariera, pornind-o din nou la drum, singură, dar având alături copilul ei!

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro