Maia Morgenstern este, poate, cea mai pregnantă actriță a scenei și, mai ales, a cinematografiei noastre contemporane, cu roluri semnificative precum cele din „Balanța”, regizat de Lucian Pintilie, și „Patimile lui Hristos”, al lui Mel Gibson. Actrița arde pătimaș, cu o intensitate unică, pe peliculă, tot așa cum o face și în viața de fiecare zi, iar biografia ei sentimentală, protejată cu discreție deși este o femeie asumată, puternică, este una la fel de intensă.

Emilia-Maia-Ninel Morgenstern s-a născut în București, pe 1 mai 1962, în familia matematicienilor Sara Rapaport și Usher Morgenstern. A studiat la Academia de Teatru și Film între 1981 și 1985, iar apoi a jucat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț până în 1988. A apărut apoi pe scena Teatrului Evreiesc de Stat din București (căreia i-a devenit și manager), după care s-a alăturat trupei de la Teatrul Național „Ion Luca Caragiale”. Printre rolurile notabile din teatru se numără Lola Lola din Îngerul albastru (Der Blaue Engel) sau Kathleen Hogan în Park Your Car in Harvard Yard.

Dar aparițiile ei pe genericele filmelor rămân marile repere ale unei cariere fulminante. Pentru rolul Nela din Balanța (film prezentat la Cannes hors concours) a primit Premiul Academiei Europene de Film. Iar numele ei de familie, Morgenstern, înseamnă în germană „Luceafărul de dimineață”, nume atribuit și Fecioarei Maria, personajul pe care l-a jucat în filmul Patimile lui Hristos. Regizorul Mel Gibson, un devotat romano-catolic, pare să fi luat în considerare, printre altele, și acest detaliu ca fiind semnificativ pentru alegerea ei în acest rol, într-o distribuție de excepție, alături de Jim Caviezel (Iisus Hristos) și Monica Belluci (Maria Magdalena). 

Maia Morgenstern a fost căsătorită în perioada 1983-1999 cu actorul Claudiu Istodor, colegul ei de la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț. și cu medicul Dumitru Băltățeanu în perioada 2001 - 2015. Are trei copii: Tudor Aaron Istodor (actor, a lucat în piese de Anton Cehov, George Bernard Shaw, William Shakespeare, Luigi Pirandello; născut pe 24 mai 1984 din căsătoria cu Claudiu Istodor); Eva Leea Cabiria (absolventă și ea de Teatru; născută în 1999, dintr-o relație neoficializată cu actorul timișorean András István Demeter, ulterior director general al Radiodifuziunii) și Ana Isadora (studentă la IATC dar pasionată și de psihologie; născută în 2003, din căsătoria cu medicul neurochirurg Dumitru Băltățeanu).

Într4-un interviu din 2014 cu Alexandra Rotărescu pentru revista Tango - Marea Dragoste, Maia Morgenstern vorbea cu dezinvoltură și naturalețe despre prima ei casătorie, divorțul și al doilea mariaj, dar și despre convenția actelor pentru un cuplu: „Casatoria s-a terminat si eu personal nu am pus o stampila vietii mele, legat de ce va fi in continuare. S-a terminat un lucru, o etapa a existentei mele, cu suferinta, cu lacrimi, cu crize de orgoliu. Asta nu inseamna ca m-am grabit sa pun o pecete, sa pun stavila emotiilor, sentimentelor, sperantelor de viitor. A fost sa ma casatoresc cu un om care si-a dorit foarte, foarte mult sa-si lege viata de a mea, care m-a convins, care m-a facut sa am incredere in relatia noastra. (...) Singuratatea nu constituia pentru mine o problema. Nu de singuratate mi-e teama. Nu m-am recasatorit din spaima de singuratate. M-am casatorit cu un om care a corespuns idealurilor mele de viata, care ma fascineaza prin daruirea pe care o are fata de profesia sa. Este cuceritor, este seducator. Cred ca ma indragostesc tot mai tare pe masura ce trece timpul. Nu stiu ce o sa fac la 70 de ani! (...)  Dar traiul alaturi de mine nu-i un lucru usor. Eu sunt un om complicat, dificil, cu suisuri si cu coborisuri, sunt un om cu vârfuri si cu abisuri. Sunt geloasa si pe aerul pe care-l respira barbatul meu, ma sufoc!(...) Daca doi oameni se hotarasc sa stea impreuna, sa-si imparta grijile si bucuriile vietii, de ce nu? „Orice cuplu trebuie sa-si faca niste acte“, asta n-o s-o auziti de la mine prea curând...”.

„...Noi doi ne-am cunoscut la Marsilia, a fost un coup de foudre si eu am fost aceea care a spus „a fost ce-a fost, ne asumam lucrul acesta, o sa fie o amintire superba, o inflorire a sufletului, dar gata, punem punct“. El a tinut sa continue aceasta relatie si dupa o luna s-a intors in tara ca sa-i cunoasca pe copiii mei. S-a atasat de ei, iar primele fiinte care au luat act de faptul ca noi doi dorim sa mergem mai departe cu relatia noastra au fost ei. Sotul meu / al doilea soș, medicul Băltățeanu/ este cel care a cladit si a consolidat relatia.”

Pe de altă parte, despărțirea de primul soț a lăsat urme: „Divortul e un lucru greu pentru copii. Tudor a suportat greu divortul parintilor lui. Nu stiu daca am fost suficient de intelepti fiecare dintre noi, timpul a vindecat ranile, asta vreau sa sper si vreau sa inteleg. Tudor ne iubeste pe amindoi, ne respecta pe amindoi, respecta casatoria mea de acum, isi adora surorile si bunicii. Tudor are grija de bunicii lui, el fiind de fapt crescut de parintii mei.”.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro