N-am noroc, ce să fac? Niciodată soarta nu mi-a zâmbit”...„Vezi că mâine dimineață plec. Definitiv. Fă-mi bagajele, te rog!”... Abia întors dintr-un turneu la Moscova, în timpul căruia se îndrăgostise de senzuala Vasilica Tastaman, partenera sa de scenă, actorul Dan Tufaru și-a anunțat soția de iremediabila lor despărțire, fără prea multe menajamente. Pe cântăreața și actrița Anda Călugăreanu această întorsătură a destinului a marcat-o enorm dar a strâns din dinți cu demnitate și și-a purtat crucea pe mai departe...


...Nu era primul divorț din familie care o traumatizase pe Anda Călugăreanu. În copilărie, părinții ei divorțaseră la rândul lor, iar Anda a trebuit să se mute cu tatăl ei! De data aceasta, însă, problema era mult mai complicată, căci Anda rămânea cu fiica ei, o fetiță cu mari probleme de sănătate, exploatate cu mare cinism peste ani de către unele instituții media. 

Anca Miranda Călugăreanu (24 octombrie 1946, București –15 august 1992, București) era fiica lui Traian și a Elenei Călugăreanu. Crescuse o vreme, după divorţul părinţilor, alături de tatăl său, un ofiţer, care îi impusese o educaţie aspră şi o înscrisese la lecţii de balet. Mai târziu, după ce începuse deja o carieră de succes în muzică și la televiziune, va încerca de mai multe ori să intre la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, dar va reuşi abia în 1984, la clasa lui Mihai Mălaimare,, asta în condițiile în care fusese deja respinsă - incredibil! - de nouă ori înainte... După moartea tatălui său, în anul 1957, mama sa a luat hotărârea ca ea și fiica ei să locuiască în cartierul Ghencea la bunicii din partea mamei. Aici Anda a făcut școala primară, gimnazială și mai apoi liceul.

Prima apariție mai importantă a ei pe o scenă fost cu formația Sincron, a lui Cornel Fugaru, la Sala Palatului din București, în anul 1965, la invitația marelui actor Mircea Crișan. În anul 1963, la doar 17 ani, se prezintă la o preselecție pentru un post de solistă la unul dintre ansamblurile Armatei, unde celebrul comedian Mircea Crișan îi remarcă talentul și vocea originală.

Peste ani, Mircea Crişan avea să rememoreze acea întâmplare, care a lansat practic cariera de succes a Andei: „La unul dintre cele trei ansambluri ale Armatei a avut loc o preselecţie pentru un post de solistă. Comandant peste echipele Armatei era un colonel Costoli. Omul nu a fost niciodată căpitan sau locotenent, ci era din ăia care a trecut de partea trupelor ruseşti şi a devenit erou. Aşa a ajuns din soldat direct colonel. Pentru că ştia să cănte la chitară, i s-a dat postul de conducere în unul dintre ansambluri. Acest post de solistă, de care, de fapt, trupa nu avea nevoie, a fost scos la concurs pentru fiica lui Costoli”. Anunţul de concurs fusese făcut public, prin urmare, pe lăngă fata lui Costoli s-au prezentat mai multe tinere aspirante la postul de solistă. Printre ele, şi Anca Călugăreanu. După probe, în comisia de concurs s-a spus că aleasă este domnişoara Costoli, iar Mircea Crişan a protestat vehement. „A fost una, Călugăreanu, fantastică, o căntăreaţă care s-a prezentat precum cele profesioniste, deşi are 17 ani”, le-a spus comedianul colegilor din comisie. „Pe fata lui Costoli o cunoşteam de mică şi ştiam căt talent are. Am insistat să se facă alegerea corectă. Pe Călugăreanu am considerat-o artistă egală cu mine, deşi era abia o debutantă. Aşa a fost angajată Anca Miranda Călugăreanu. Tot eu am insistat să-şi schimbe numele în Anda, pentru a evita cacofonia. De aceea mi-a spus mereu „Naşule”, povestea Mircea Crişan.

În februarie 1965, Anda Călugăreanu debutează la Televiziunea Română, în cadrul unui spectacol de varietăţi, în care artista a interpretat piese din repertoriul lui Salvatore Adamo, pe care a reuşit să-l imite foarte bine. În acelaşi an, debutează discografic, cu un single ce a cuprins patru piese din repertoriul francez. O perioadă destul de îndelungată a format, împreună cu actorii Dan Tufaru, cu care a și fost căsătorită, și Florian Pittiș, un trio muzical-cupletistic, care, în regia lui Alexandru Bocăneț, a fost unul dintre punctele de atracție ale spectacolelor de estradă ale Televiziunii. Rămân celebre cupletele sale alături de Toma Caragiu și, mai târziu, cu Horațiu Mălăele.

Anda Călugăreanu a dat glas, în stilul ei unic, unor piese remarcabile precum ”N-am noroc” şi „Cheamă-mă” – compozitor Ion Cristinoiu, „Nu te supăra” şi „Cu viaţa nu glumi” – Radu Şerban, „Portocala” – Marius Ţeicu, „Nu te-nţeleg” – Vasile V. Vasilache, „Micul prinţ” – Nicu Alifantis, “Acuarela” – Fromi Moreno, “În rândul patru” – Temistocle Popa, “Mi-a ieşit în cale un băiat” – Gelu Solomonescu, “Poveste de iarnă” – Camelia Dăscălescu, “Revino” – Cornel Fugaru și altele.

Începând cu jumătatea anilor '70, Anda Călugăreanu și-a descoperit o nouă vocație - muzica folk, urmată de pasiunea pentru actorie. Continuă activitatea muzicală; iar apariția ei în muzicalul Mitică Popescu de Nicu Alifantis (1984) este revelatoare pentru înzestrarea artistică a protagonistei. În anul 1987 i se editează un LP la Electrecord pe muzica lui Nicu Alifantis și aranjamentul orchestral al lui Doru Căplescu. Vocea Andei a devenit vocea personajului Oache din filmul Maria Mirabela (1981) și Maria Mirabela în Tranzistoria (1989), regizate de Ion Popescu-Gopo, iar mai târziu a moderat emisiunea matinală pentru copii „Club Anda" (1990-1992), alături de păpușa Omidé.

Prima ei căsătorie a fost cu actorul Dan Tufaru, în perioada 1971-1979,cu care a avut o fiică, Alexandra-Ioana Tufaru (născută în 1977). A doua căsătorie a fost cu Alexandru Medeleanu, în perioada 1981-1992.  Mama ei s-a născut în anul 1911 și era fiica unor țărani din Slănic, județul Prahova, în timp ce tatăl său a pierit în 1957 la vârsta de 55 ani, în urma unui accident feroviar. Bunicii din partea mamei au fost singurii care au susținut-o din toate punctele de vedere, în timp ce mama ei se recăsătorise și avea un alt copil.

În timpul căsătoriei cu Anda, Dan Tufaru se îndrăgostește fulgerător de Vasilica Tastaman, care era cu 11 ani mai în vârstă decât el. „Eram la Moscova cu ei. Acolo s-a produs un foc voltaic, acolo s-a îndrăgostit Dan de Vasilica Tastaman. A fost dureros mai apoi, pentru că Dan era căsătorit cu Anda Călugăreanu…”, a spus colegul lor de scenă Vladimir Găitan. 

Fiica Andei, Ioana Tufaru, își amintește de clipa revederii cu cea pe care a considerat-o, toata viața, vinovată de nefericirea mamei ei. Întâlnirea nu a fost una violentă, ba chiar dimpotrivă! „Mă bucur din tot sufletul că am cunoscut-o pe Vasilica Tastaman exact cu câteva luni înainte ca ea să nu mai fie și întâlnirea mea cu ea a fost foarte plăcută, neașteptat de plăcută. A fost întâmplarea fericită să mă duc să-i cer un autograf și să-i spun doar atât: <<-Eu sunt Ioana, fiica Andei și a lui Dan Tufaru!>>, la care ea mi-a pus mâna pe obraz, a lăcrimat și a spus: <<-Să nu-mi porți pică, să nu fii supărată pe mine, eu nu am nicio vină că s-a întâmplat așa, așa a fost să fie!>>”, își amintea Ioana. Dupa decesul Andei Calugareanu, a fost crescuta de tatal ei, Dan Tufaru, insa, potrivit spuselor Ioanei, actorul nu si-a indeplinit intocmai atributiile de tată: „Lui ii placeau alcoolul si femeile si nu a avut timp de mine. M-a lasat de izbeliste, m-a internat la spital cand eu aveam nevoie doar de atentia lui....”.

Vasilica Tastaman (6 octombrie 1933 - 30 martie 2003) a fost o actriță talentată dar și controversată pentru aventurile ei amoroase. După ce a fost a ucenică la fabrica de textile din Brăila, a debutat în 1949 pe scena din orașul său natal. Până în 1961, când s-a numărat printre fondatorii Teatrului de Comedie, a jucat la teatrele bucureștene Giulești și Bulandra. În 1981, a plecat din țară și s-a stabilit în Suedia. A fost căsătorită de două ori, cu fostul antrenor de fotbal Emerich Ienei și, apoi, cu actorul Dan Tufaru, pe care l-a despărțit de Anda Călugăreanu. Actrița blondă, cu voce pițigăiată - „ca de copil râzgâiat” - era o femeie superbă, care a înflăcărat imaginația multor actori celebri (între care și Gheorghe Dinică, care recunoștea că a fost singura femeie căreia, în tinerețe, i-a dus un buchet de flori). Vasilica avea 11 ani mai mult ca Tufaru dar diferența de vârstă n-a contat deloc....


Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro