Anca Pop a lăsat în urma ei o poveste controversată, cu multe necunoscute. Prematur dispărută, după ce a plonjat cu mașina în Dunăre, cântăreața care a fugit cu părinții în Canada la vârsta de trei ani, a lucrat împreună cu Goran Bregovic, a cântat la Cannes, apoi și-a lansat primul disc în Japonia, a avut o poveste de dragoste care spărgea tiparele convenționale, legată sau nu de sfârșitul ei tragic...

Anca Pop (22 octombrie 1984, Moldova Nouă, Caraș-Severin – 16 decembrie 2018, Șvinița, Mehedinți) a fost o cântăreață română-canadiană. Aceasta a lansat albumul său de debut omonim la data de 12 iulie 2017 în Japonia, care include discurile single: „Free Love”, „Super Cool”, „Ring Around”, „Loco Poco” și „Ederlezi”. În 2008, a făcut cunoștință cu muzicianul iugoslav Goran Bregović, compunând două dintre piesele celui de-al treisprezecelea său album de studio, Champagne for Gypsies.

Anca Pop s-a născut la data de 22 octombrie 1984. La vârsta de doar trei ani, părintii săi au decis să fugă din România, trecând Dunărea, în Serbia. Acolo au stat într-o tabără de refugiați politici timp de 7 luni, înainte de a emigra în Canada. Odată cu ajungerea sa în Ontario, Canada, a început să fie atrasă de muzică, iar la vârsta de 7 ani a început să ia lecții de mandolină și canto. În paralel a făcut și sport, a luat lecții de desen și literatură. Mai târziu, ea și părinții săi au revenit în România pe la sfârșitul comunismului.

În anul 2004, un demo de-al său a fost auzit de către președintele casei de discuri 604 Records Jonathan Simkin, care a încurajat-o să scrie melodii pentru materialul său discografic de debut. Anca Pop a declarat că s-a întors în România pentru inspirație. În anul 2008, Anca Pop l-a cunoscut pe muzicianul iugoslav Goran Bregović cu care a început să compună diverse cântece pentru cel de-al treisprezecelea său album de studio, Champagne for Gypsies. În anul 2012 a fost lansată piesa „Jealous Monster” în mod independent, împreună cu un videoclip muzical care acompaniază piesa.

După ce a semnat cu casa de discuri Roton, Anca a lansat discul single de debut „Free Love” la data de 28 aprilie 2015, videoclipul muzical fiind lansat în aceeași zi. Discul single s-a bucurat de succes în mare parte în Regatul Unit, fiind votat de un număr de peste 100.000 de persoane drept cea mai bună piesa pop a lunii iulie în cadrul unui sondaj realizat de site-ul OurStage. În luna iulie a aceluiași an au fost lansate două versiuni pentru videoclipul piesei „Free Love”, cel de-al doilea pe o plajă. La data de 24 martie 2016 a fost lansat „Super Cool”, cel de-al doilea extras single al albumului său omonim. În luna mai din același an a fost invitată împreună cu Emil Rengle de către Warner Music Group la festivalul de film din Cannes, Franța cu posibilitatea de a obține o colaborare pe termen lung cu această casă de discuri. Anca are o apariție cameo în videoclipul lui Rengle „Click Click”, care a fost lansat pe data de 23 mai 2016.

Pe 25 ianuarie 2017, „Ring Around” a fost lansat și el, cel de-al treilea extras de pe disc. Videoclipul piesei regizat de către Bogdan Păun și filmat în Macao, China, a fost lansat în aceeași zi pe canalul de YouTube al casei sale de discuri Roton. Anca a susținut mai multe concerte în diferite orașe din Japonia. A fost invitată pentru a doua oară de către Warner Music Group la festivalul de film de la  Cannes. Cel de-al patrulea single - „Loco Poco” - a fost lansat pe data de 26 mai 2017 la nivel internațional. Cântecul „Split the Bill” a fost lansat la data de 18 ianuarie 2019 ca al șaselea single extras de pe albumul său de debut, fiind, de asemenea, primul single care a fost lansat după dispariția artistei. La data de 8 februarie, a fost lansată piesa „Bank Machine”, iar „Maria Magdalena” pe 22 februarie.

În România, Anca Pop a locuit într-un apartament din București. A fost pasionată de spiritualitate și a căutat inspirație în Peru, India și Thailanda. A avut o relație cu Fraga dar, într-un episod din emisiunea „Totul pentru dragoste”, și-a declarat intenția de a nu se căsători. La începutul anului 2019, sora ei a explicat că relația dintre Anca și Fraga era mai mult o prietenie, spunândː „Dăduse în urmă cu ceva timp un interviu împreună cu Fraga, în care s-a jucat cu cuvintele. Dacă se asculta atent, ele nu spun că sunt împreuna ca şi cuplu. Vorbesc despre o energie între ele, despre faptul că au facut baie împreună şi au dormit îmbrăţişate. [...] Anca nu s-ar fi justificat niciodată. Anca arunca «pastila», apoi lăsa lumea să interpreteze ce vrea. Eu nu sunt Anca. Eu mă justific și simt nevoia să o justific.”

Fraga cântă la bas într-o trupă de fete . După ce a aflat că Anca a plonjat cu maşina în Dunăre, Fraga a postat, copleşită de durere: „Odihneşte-te în pace, iubire! Vei rămâne în inima mea pentru totdeauna!”. De când erau împreună, cele două au realizat mai multe pictoriale provocatoare, în care se îmbrăţişau fără inhibiţii. Anca Pop dezvăluisecum a ajuns să fie atrasă mai mult de femei. „Am avut şi relaţii cu bărbaţi, m-am simţit liberă, dar nu am simţit acea comuniune. Poate aş putea şi cu un bărbat, dar ar trebui să-l caut prin lume.”, a povestit Anca în emisiunea Mirelei Vaida.

„Ne-am cunoscut la un studio, la Mogoșești, și de acolo a fost o chimie, o energie feminină aparte, care nu știm încă unde va duce. Am dormit de câteva ori împreună, îmbrățișate. Nu există limite, nici bariere. Mă îndoiesc că eu sau Fraga o să acceptăm vreodată un bărbat în viața noastră, pentru că ei nu sunt pregătiți încă pentru femei ca noi. Bărbații sunt intimidați, geloși, vor să controleze și nu vor avea niciodată parte de femei ca noi, de femei insipide”, considera Anca Pop.

Artista a pierit pe 16 decembrie 2018 după ce a pierdut controlul volanului din motive necunoscute, iar mașina a plonjat în Dunăre, lângă comuna Șvinița, în timp ce artista se îndreptase spre casă pentru a petrece sărbătorile care se apropiau împreună cu familia.Poliția Județeană Mehedinți a confirmat tragedia în următoarea zi. Deși șoseaua nu dispunea de parapeți, nu a fost considerată una cu  risc de accidente. Trei scafandri, ajutați de către militari de la inspectoratul pentru situații de urgență au fost implicați pentru recuperarea trupului. La scurt timp după aceea, au apărut speculații în legătură cu faptul că ar fi vorba despre o decizie asumată a cântăreței, lucru care a fost exclus de către sora ei, Tina Pop, care a declarat că „dacă voia să facă asta, o făcea altfel”... Ceremonia finală a avut loc pe 20 decembrie 2018, pe malul Dunării, în comuna Șvinița, aproape de locul nefericitului final.

...„Dragostea înseamnă să fii fascinată de cineva, să admiri pe cineva, iar persoana cealaltă să fie la fel de fascinată și să te admire pe tine. Altfel nu poate fi… nu este dragoste prin posesivitate și gelozie sau impunere de niciun fel”, spunea Anca Pop.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro