...Vă mai amintiți de această actriță care și-a început cariera la Teatrul „Bacovia”, a strălucit pe scenele bucureștene, apoi s-a impus în Țara Sfântă, iar, la final de carieră, a ratat de puțin un mare premiu în Statele Unite, care i-a revenit lui Cate Blanchett? Rozina (Rosina) Cambos (17 decembrie 1951, Bacău - 4 decembrie 2012, Beit Dagan) a fost o actriță româncă iar, din 1983, actriță israeliană, de teatru, cinematograf și televiziune. A jucat în limbile ebraică si română. S-a distins ca „actriță de caractere”, atât în roluri comice cât și dramatice.



Rozina Cambos s-a născut în 1951 la Bacău, ca fiică a lui Vasile C.Cambos, care a fost director al Casei de cultură și regizor tehnic la Teatrul Municipal „Bacovia”, și a lui Lory Cambos (1926-1972), actriță la același teatru. Fratele ei mai mare, Eugen „Genu” Cambos este cântăreț și instrumentist de muzică pop și rock (cunoscut pentru prestațiile sale în cadrul formațiilor „Roșu și alb” și „Eolic”). În copilărie, Rozina Cambos a apărut în câteva spectacole teatrale pe scena teatrului Bacovia, ca de pildă piesele lui Aleksei Arbuzov Căsuța de la marginea orașului (1957) și Poveste din Irkutsk (1962).

După ce a fost o elevă eminentă a Liceului „Lucrețiu Pătrășcanu” din orașul natal, conform dorinței părinților ei, ea a început studii de Medicină, dar după numai un an le-a întrerupt pentru a studia la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” după ce în prealabil a luat lecții de actorie cu Ion Ghelu Destelnica. A terminat cu succes aceste studii, făcute sub îndrumarea marelui actor Octavian Cotescu, în anul 1975. A apărut în continuare vreme de opt ani pe scenele unor teatre din România ca de pildă Teatrul Tineretului din Piatra Neamț sau Teatrul Giulești (cunoscut din 1990 ca Teatrul Odeon, la Sala Majestic), luând parte la numeroase spectacole, între care Macbeth (în rolul lui Lady Macbeth), Troienele de Euripide (Hecuba), Slugă la doi stăpâni de Goldoni (1976), Dragoste periculoasă de Th. Mănescu (1978). 

După ce primul ei soț, de profesie arhitect, a părăsit România, stabilindu-se inițial în Elveția, în 1983 Rozina Cambos a emigrat în Israel împreună cu primul ei fiu,  în vârstă de 4 ani. La patru luni după venire și-a început cariera ca actriță de limba ebraică. A interpretat pe scenă circa 200 de roluri. În anii 1984-1987 a jucat la Teatrul din Beer Sheva, în Visul unei nopți de vară (Hipolita și Titania), Bărbierul din Sevilla de Beaumarchais (Rosina), Don Juan se întoarce din război de Ödön von Horváth, Satana la Moscova, după Mihail Bulgakov (în regia Cătălinei Buzoianu, asistată de Adrian Giurgea), Îmblânzirea scorpiei (Caterina).

În anul 1987 Cambos a trecut la Teatrul național Habima din Tel Aviv, unde a jucat, între altele, în Cercul de cretă caucazian de Brecht, Nunta însângerată de F. Garcia Lorca, musicalul Cabaret de John Kander și Fred Ebb, Yehu de Ghilad Evron, Afacere de familie de Alan Ayckbourn, Anna Weiss de Mike Cullen (în rolul Annei), Livada cu vișini de Cehov.

Din 1999 Rozina Cambos a făcut parte din ansamblul Teatrului Kameri din Tel Aviv. Pe scena acestuia a jucat, între altele, în piesele Krum de Hanoch Levin (în rolul lui Dupa), Two Into One de Ray Cooney, în rolul lui Lady Chatterton, Pălăria de paie florentină de Eugène Labiche (în rolul baronesei de Champigny), Caviar și linte de Giulio Scarnicci și Renzo Tarabusi (Matilde), Netanya de Shmuel Hasfari (în rolul lui Rita Von Weisel), în rolul principal din Love Child de Joanna Murray- Smith, în Orașul petrolului de Hillel Mittelpunkt (în rolul prostituatei chioare de un ochi Madeleine), în Dona Rosita de Lorca (mătușa), în piesele Shmo holekh lefanav (I s-a dus vestea) și Ketuba de Ephraim Kishon (vecina), în Întoarcere la Haifa de Boaz Gaon, după Ghassan Kanafani (Myriam). De asemenea a jucat la Teatrul „Hasifriya” din Ramat Gan alături de Dov Reiser în Enrico IV de Luigi Pirandello(1997). Rozina Cambos a participat la numeroase seriale și programe de televiziune și în multe filme artistice, ca de exemplu Povestiri din Tel Aviv în rolul lui Madam Bonner, Spasibo King George, Cântecul sirenei etc. Filmografia din România cuprinde pelicule ca Zestrea (1973), Cercul magic (1975) sau Înghițitorul de săbii (1982), în care a jucat alături de George Constantin și Mircea Albulescu.

După ce s-a luptat ani în șir cu boli necruțătoare, Rozina Cambos a lăsat în urma ei pe soțul ei, Doron Oz-Ami și doi fii: Tommy și Adam.

În 2012 a fost foarte aproape de triumful carierei, când a primit o nominalizare în Statele Unite pentru Premiul Helen Hayes la categoria cea mai bună actriță de teatru, pentru interpretarea ei în piesa Întoarcerea la Haifa, premiul fiind în cele din urmă câștigat de actrița australiană Cate Blanchett.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro