Știați că rafinata Roxana Popescu, care a fost una din doar cele două textiere absolvente de Conservator și a scris versurile pentru peste 1.000 de cântece ale marilor compozitori contemporani, a și cântat ea însăși, inclusiv pe scena de la Mamaia și la unele dintre cele mai cunoscute localuri din București? Dar, surprinzător sau nu, primele ei conexiuni cu muzica au fost cele cu rockul... Era o ființă foarte discretă, care nu-și etala viața personală, bântuită de o mare singurătate, inexplicabilă pentru o femeie atât de frumoasă... 



Roxana Ileana Popescu s-a născut pe 14 februarie 1957 la Bucureşti. Mama era cercetător-doctor la Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice iar tatăl era avocat. De la vârsta de 6 luni a fost crescută de bunicii materni la Râmnicu Vâlcea. Aici a locuit şi s-a format până la 14 ani, conform ziarului local. Revenită la Bucureşti, a urmat cursurile Liceul de Muzică “George Enescu”, apoi Conservatorul “Ciprian Porumbescu”, Facultatea de Pedagogie Muzicală. Aici i-a avut ca profesori pe Richard Bartzer, Dan Buciu, Liviu Dănceanu, Dan Dediu, Anatol Vieru. În total, a făcut opt ani de Conservator, dându-şi şi Masterul în Compoziţie Muzicală. A mai urmat în particular lecţii de Canto Muzică Uşoară cu Richard Bartzer. De asemenea, încă din liceu, a luat lecţii de pian cu Ştefan Bonea. Deşi a vrut să se facă interpretă de muzică uşoară, începînd cu 1982 şi-a început cariera de textier. În istoria muzicii uşoare româneşti Roxana Popescu şi Corina Brăneanu sunt singurele textiere absolvente de Conservator, arată Top Românesc, care a realizat o sinteză a activității ei.

Puţini ştiu că o parte din primele texte scrise de artistă au fost pentru muzica rock. A colaborat cu Doru Tufiş la câteva texte pentru  Grup 2005 din Drobeta-Turnu Severin, incluse pe un album ce a apărut în 1983. Tot din 1982, au urmat colaborări cu Mihai Elekeş, Marius Popp, Laurenţiu Profeta apoi, din martie 1983, cu Ion Cristinoiu. În total, a scris peste 1.000 de texte. La ediţia din 11 septembrie 2010 a emisiunii “Psihologul Muzical”, Roxana Popescu a spus ca cele mai multe colaborari le-a avut cu Ion Cristinoiu (peste 250 de texte până în 1989), Camelia Dăscălescu (peste 200 de texte până în 1989) şi Laurenţiu Profeta (peste 200 de texte până în 1989).

În 1984, “Dacă n-ai fi existat” (muzica lui Ion Cristinoiu), interpretată de Angela Similea, devine primul mare succes din istoria muzicii pop/uşoare româneşti ale cărui versuri sunt semnate de Roxana Popescu. Au urmat multe altele, între care „Ne mai vedem şi mâine” (1984, Simona Florescu), “Baladă pentru dragostea mea” (1984, Marina Scupra), “ Cine sunt eu…” (1984, Dan Spătaru), “Iartă!” (1987, Mihaela Runceanu), “Haide, spune!” (1987, Mihaela Runceanu),  “Un om sentimental” (1988, Mădălina Manole), “Unde dragoste nu e, nimic nu e” (1993, Gheorghe Gheorghiu), “Vreau să te uit” (1993, Mădălina Manole), “Îngerii nu plâng” (1999, Laura Stoica), “Tu n-ai avut curaj” (2000, Mădălina Manole) etc.

Artista a declarat că cele mai bune prietene ale sale au fost Mihaela Runceanu, Mădălina Manole şi Ana Maria Moculescu. Mihaela Runceanu şi Roxana Popescu s-au cunoscut şi s-au împrietenit în 1982. Cele două erau şi vecine în cartierul Dristor din Bucureşti. Mihaela Runceanu locuia la parterul unui bloc, pe Şoseaua Mihai Bravu, Nr.293 iar Roxana Popescu locuia cu mama sa într-un apartament pe Bulevardul Camil Ressu nr. 18, la doar câteva minute de mers pe jos. Absolvente de Conservator au colaborat perfect ca textier/interpret. Amândouă aveau o personalitate foarte puternică şi se contraziceau adesea. S-au certat în septembrie 1986 (au continuat însă să colaboreze profesional) dar s-au reîmprietenit în februarie 1989. Dispariţia tragică a Mihaelei Runceanu,câteva luni mai târziu, pe 1 noiembrie 1989, a afectat-o profund pe Roxana Popescu. Ultima colaborare a Roxanei Popescu cu Mihaela Runceanu a fost la piesa “Eu nu te-am uitat”, un cover după Scorpions, lansat pe 30 ianuarie 1989. Cea mai celebră melodie a Mihaelei Runceanu cu versuri de Roxana Popescu este „E-adevărat, iubirea mea”, o adaptare după un succes internațional, piesa „Paradise” lansată de Phoebe Cates în anul 1982.

A fost o bună prietenă și a Mădălinei Manole. Imediat ce a încheiat capitolul Şerban Georgescu, artista l-a cunoscut pe Adrian Tarău, un bărbat putred de bogat, stabilit în America. „Mădălina l-a cunoscut pe Adrian, între cele două căsnicii. A cântat în Chicago, iar el a venit să o vadă.. Tipul foarte bogat, o urmărea de mult şi s-a îndrăgostit de ea. Îi cunoştea toate melodiile, venea după ea la toate concertele. I-a făcut o curte super-romantică, cu lumânări, flori, şampanie, icre, de se simţea Mădălina ca o adevărată prinţesă. Nu mai vorbim de cadouri. I-a dat maşină, bani, iar de ziua ei un laptop. Voia să-i dăruiască chiar şi un teren", povesteşte Roxana Popescu, textiera şi prietena de suflet a cântăreţei. Relaţia idilică dintre cei doi nu a durat mai mult de câteva luni. Chiar dacă miliardarul, cu trei ani mai mic decât ea, îi făcea toate poftele, artista a decis să-i dea papucii. „Se mutase la el acasă, în America, dar era speriată de bombe, după relaţia cu Şerban. Începuse să fie suspicioasă, i se părea că Adrian umblă cu alte femei, pentru că omul mai pleca de acasă şi o lăsa singură. După câteva luni, s-a întors în ţară şi nu a vrut să mai audă de el. Mai mult, toate cadourile primite de la Adrian i le-a înapoiat mamei acestuia. Dacă ar fi rămas cu omul ăsta, Mădălina ar fi fost acum o super Monica Columbeanu", concluziona Roxana Popescu, conform Click!.

Roxana Popescu a fost şi o talentată interpretă de muzică uşoară/pop. Ca interpretă, deşi a înregistrat puţin, a lansat două piese de succes: “Vreau să fii lângă mine” (1986) şi “Ca o zi de sărbătoare” (1987), ambele pe muzica lui Laurenţiu Profeta, de care a fost foarte apropiată. Roxana Popescu a făcut un demo voce şi pian. Interpretarea plină de sensibilitate, l-a făcut pe Laurenţiu Profeta să-i încredinţeze piesa. Când a înregistrat piesa, artista trecea prin clipe foarte grele. Pe 31 ianuarie 1987, la Sala Polivalentă din Bucureşti, în cadrul Concursului de Creaţie de Muzică Uşoară Românească “Melodii’86” (30 ianuarie – 01 februarie 1987), Roxana Popescu a prezentat “Vreau să fii lângă mine”, în afara concursului. La scurt timp, pe 15 martie 1987, mama ei a pierit la doar 55 de ani, după o lungă şi grea suferinţă. La zece zile după plecarea mamei, pe 25 martie 1987, Roxana Popescu debutează ca interpretă la TVR, singurul post de televiziune din România acelor ani. Tudor Vornicu şi Ileana Vlad, realizatorii emisiunii “La Sfârşit de Săptămână”, care se difuza în fiecare sâmbătă, au invitat-o să filmeze pentru rubrica “Autograf muzical”. În aceeaşi perioadă, începe să cânte în localuri renumite din Bucureşti, cum ar fi Havana. În anii’ 90, a cântat la restaurantul Odobeşti, conform retrospectivei din Top Românesc, de unde am cules cele mai multe informații din această prezentare. (Mai multe date despre Roxana Popescu găsiți aici.)

Un alt bun prieten al ei a fost realizatorul muzical Titus Andrei, care își amintea ce i-a spus cândva Roxana Popescu: „Femeia modernă culege ce a semănat. Avem drepturi egale cu bărbații, muncim cot la cot, le copiem comportamentul, ne temem să lăsăm garda jos și, dacă purtăm masca modelului Zoe, fii bărbată! , nu cumva ne pierdem feminitatea? Și, dacă feminitate nu e, atunci... încotro?”.

În 1999, Roxana Popescu devine Asistent Universitar-Canto Actori apoi, a lucrat în diferite televiziuni (Realitatea TV, Prima, Vâlcea1 TV) ca director de casting şi training pentru crainici, moderatori şi reporteri. Pe 1 iunie 2018, în jurul orei 15:00, la Spitalul Floreasca din Bucureşti, Roxana Popescu părăsea scena vieţii, la doar 61 de ani...

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro