Se pregătește scăderea salariilor profesorilor. Acestea vor fi diminuate prin limitarea sporurilor acordate bugetarilor. Sporuri precum cel ,,pentru antenă", sau cel pentru ,,solicitare neuropsihică" sunt catalogate ca fiind ,,exagerate".

Măsurile sunt prevăzute în memoriul documentului depus deja spre aprobate. Draftul memorandumului a ajuns deja la presă. Sunt prevăzute eliminările sporurilor.

Anton Hadăr, Președinte Alma Mater a catalogat măsura ca fiind pentru educație, o problemă! 

Antona Hadăr: ,,Sporurile se cuvin oamenilor, sunt meritate, cuvenite pentru ceea ce fac. Lucrează în zone izolate, cu copii cu nevoi speciale.
Am avut o discuție cu doamna Turcan și a zis că vrea să facă o lege a salarizării unitare."

Ministrul muncii Raluca Turcan a spus că salarizarea în sistemul public și în privat „nu trebui să fie puse în antiteză, totul este ca activitatea lor să fie eficientă în sistemul public, să nu taie frunză la câini și să primească sporuri de 60%”.

Între timp, Ministrul Educației trimite începând de astăzi delegații în fiecare județ, pentru a convinge profesorii să se vaccineze. Campania se va derula timp de 3 săptămâni.

Diminuarea s-ar face în medie cu 20%

Măsura ar fi utilă pentru reducerea deficitului bugetar, a spus acesta. 

"Trebuie un deficit de sub 7% anul viitor. Chiar dacă se va realiza acest lucru, rămâne de văzut cum se va putea face reducerea la sub 3% până în 2024, care este an electoral și știm ce se întâmplă în România în anii electorali. O soluție ar fi săptămâna de lucru de 4 zile pentru bugetari cu o reducere de o cincime a salariului. Măcar așa s-ar ajunge la un cvasi-echilibru între salariile din sectorul bugetar și cele din mediul privat.", a declarat Valentin Lazea, în cadrul unei videoconferinţe. 

Cum comentează Primul Ministru

,,Efectele crizei financiare care urmeaza s-ar putea rasfrange si asupra salariatilor de la stat, implicit asupra celor din invatamant", a afirmat Ministrul de Finante, Florin Citu. In opinia sa costul actualei crize trebuie suportat de toata lumea.

"Aici eu va spun doar o parere personala: este clar ca trebuie ca acest cost al acestei crize sa fie suportat de toata lumea, trebuie sa fim solidari. Ce masuri vor fi, cum vor fi luate, daca vor fi luate, aceasta este o decizie pe care trebuie sa o ia Guvernul, nu o iau eu singur. Din punctul meu de vedere, cred ca trebuie sa fim solidari cu totii in acest moment, indiferent de domeniul din care provenim. Repet, este o parere personala”, a spus Citu, conform hotnews.ro

O eventuala taiere a salariilor in invatamant ar afecta peste 280.000 de cadre didactice si alte cateva zeci de mii de angajati pe posturi nedidactice si auxiliare din invatamantul de stat.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro