Actorul care l-a jucat pe Contele Dracula atât pe Broadway, cât şi în primul film care i-a prezentat legenda, este născut la Lugoj, pe vremea când oraşul se afla în Imperiul Austro-Ungar. Tatăl său era István Blaskó, un bancher, iar mama - Paula de Vojnich.
Béla Lugosi, pe numele real Béla Ferenc Dezső Blaskó Blaskó (20 octombrie 1882, Lugoj – 16 august 1956, Los Angeles, SUA), a fost un actor celebru mai ales pentru rolul său ca Dracula, mai întâi pe Broadway, însă mai apoi în prima ecranizare a povestirii clasice despre vampiri a lui Bram Stoker. Marele său rival a fost Boris Karloff, interpretul lui Frankenstein.

În perioada 1917-1956, Lugosi a apărut în aproximativ 50 de pelicule, Dracula fiind realizat în 1931. În 1939, joacă în succesele Son of Frankenstein și The Gorilla. A fost căsătorit cu nu mai puțin de cinci femei, Ilona Szmick (1917–1920), Ilona von Montagh (1921–1924), Beatrice Weeks (1928–1929), Lillian Arch (1933–1953), Hope Lininger (1955–1956), relațiile cu primele patru sfârșindu-se cu divorțuri destul de urâte.

Bela abandonase școala la vârsta de 12 ani și a început să joace roluri mici în trupele de amatori încă din adolescență dar pretențiile sale ulterioare de a fi fost una dintre vedetele de top ale Ungariei în tinerețe au reprezentat în mod cert niște exagerări. De asemenea, Bela s-a remarcat pe câmpul de luptă în Primul Război Mondial. A slujit în infanteria austro-ungară din 1914 până în 1916, fiind distins cu o medalie specială pentru rănile sale căpătate pe frontul rusesc. Revoluția comunistă maghiară a lui Bela Kun l-a determinat pe „Lugosi”, așa cum devenise cunoscut actorul după numele său de scenă încă din anul 1903, l-a înspăimântat și l-a forțat să fugă din țară, ajungând în cele din urmă la New Orleans ca membru al echipajului pe o navă comercială.

Prima oară, Bela Lugosi apărut în rolul Contelui Dracula în 1927, într-o versiune scenică de pe Broadway a romanului lui Bram Stoker, însă, pe atunci, nu i-ar fi trecut deloc prin în minte că machiajul și accentul său special vor continua să-i obțină astfel de roluri, chiar dacă fără prea multă varietate. Treptat, Lugosi a devenit unul dintre cei mai înspăimântători „monștri” de pe marele ecran! Când a apărut în filmul Dracula din 1931, nici Bela, nici Universal Pictures nu își imaginau corect ce succes va avea această peliculă horror, care a devenit instantaneu un film cult clasic.

Inițial, actrița Helen Chandler, partenera sa feminină din film, nu a vrut să fie distribuit- în rolul Minei, ea urmărind de fapt să obțină o cu totul altă partitură, cea a lui Alice în Țara Minunilor (!), rol pe care, însă, nu îl va obține niciodată. A jucat-o însă foarte expresiv pe Mina Harker, dezvoltând o chimie cu totul special pe ecran cu Bela Lugosi. Dracula a fost de departe cel mai important film al ei și i-a adus și ei o mare popularitate. În mod tragic, totuși, viața și cariera actriței vor începe să se ducă de râpă încă din anii treizeci. Alcoolismul ei a căpătat forme cronice, fumatul excesiv aproape că a desfigurat-o și a căpătat o sumedenie de afecțiuni cu care s-a chinuit până la moartea sa în 1965.

Pentru Lugosi, însă, filmul a constituit o mană cerească. Nimeni nu putea să îmbrace faimoasa pelerină a contelui malefic, să poarte acei colți înfricoșători și să arate la fel de înspăimântător ca el pe ecrane. Nici măcar Boris Karloff…

Suferind de sciatică, a devenit dependent de morfină și metadonă. A murit în urma unui atac de cord în 1956.

...Multe alte povești tulburătoare în cartea „Vedete de la Holywood cu origini în România” din colecția „Români și românce care au schimbat lumea”, editată de Integral.

Dan-Silviu Boerescu

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro