1. Născut „Prinț al Greciei și al Danemarcei”, a văzut lumina zilei în insula Corfu, la vila „Mon Repos”, pe 10 iunie 1921. A fost moșit pe masa din bucătărie.

2. Din iulie 1939, a început să corespondeze cu Principesa Moștenitoare britanică Elisabeta, pe atunci în vârstă de 13 ani și pe care o întâlnise prima oară în 1934.

3. De mai bine de șase decenii, Philip și Elisabeta au dormit în camera diferite, având programe și tabieturi care nu se armonizau în vreun fel.

4. S-a înrolat în Royal Navy în 1939, la 18 ani, și a servit cu distincție în Al Doilea Război Mondial pe vase ale flotei britanice din Mediterana și Pacific.

5. Pasionat navigator, a întreprins o temerară croazieră în 1956, pe yachtul regal „Britannia”, ajungând până în Australia și Antarctica.

6. Începând cu 1952, anul încoronării Elisabetei, a efectuat peste 22.200 de misiuni oficiale, ținând aproximativ 5.500 de discursuri, reprezentând Coroana britanică în peste 100 de țări ale lumii și patronând peste 800 de organizații.

7. A fost, în 1959, primul președinte al organizației care acordă Premiile BAFTA, echivalentul Oscarurilor americane, și a fost omagiat în acest sens de toți cei prezenți la recenta ceremonie a premiilor anuale ale Academiei Britanice de Film și Teatru.

8. Ca și prietenul său Mihai al României, cu care și-a petrecut vacanțele în copilărie, a fost un șofer pasionat. A renunțat însă la volan în ianuarie 2019, când, la vârsta de aproape 98 de ani, a comis ultimul său accident de mașină.

9. În iulie 1947, când s-a anunțat logodna sa cu moștenitoarea tronului britanic, a renunțat la toate titlurile sale regale din Grecia și Danemarca, primind titlurile de Duce de Edinburgh, Conte de Merioneth și Baron de Greenwich din partea viitorului său socru, Regele George al VI-lea.

10. Conform arborelui genealogic al Dinastiei de Windsor, pe linia Reginei Victoria, Elisabeta și Philip erau veri de gradul al III-lea. Pe linia Regelui Christian al IX-lea al Danemarcei erau însă veri de gradul al II-lea.

11. Familia lui Philip a plecat în exil din Grecia în 1922, când Prințul avea doar un an. Din acest motiv, deși botezat ortodox în ritul grecesc, el nu a învățat niciodată limba greacă.

12. Prima lui iubită a fost canadianca Margaret Osla Benning, devenită mai târziu soția celui de-al VIII-lea Baron Henniker.

13. Era pasionat de mâncarea de fast-food (în special, pizza și cartofi prăjiți), iar când Regina îl lăsa punea repede de un grătar, cu burger și cârnați.

14. Spre deosebire de majoritatea membrilor familiei regale, nu suporta ceaiul și bea foarte rar câte o ceșcuță, dar mai mult în silă și numai din rațiuni de protocol. Se considera mai degrabă „scandinav” din acest punct de vedere…

15. Pe 2 iunie 1953, a avut loc încoronarea Reginei Elisabeta a II-a. Faptul că a fost silit, de către prevederile ritualului ținut la Westminster Abbey, să îngenuncheze în fața soției sale a fost considerat de Philip drept „cea mai mare umilință posibilă”.

16. În calitate de Prinț-Consort, Philip primea din partea Parlamentului o alocație anuală de aproape 360.000 de lire sterline, pe care o folosea exclusiv pentru funcționarea birourilor sale și diferite cheltuieli logistice.

17. În 1960, în Țara Galilor, a primit roba verde și a fost inițiat în calitate de Druid Onorific.

18. În 1961, a fost primul membru al Familiei Regale care a acceptat să fie intervievat în direct la televiziune.

19. A fost acuzat de Mohammed Al-Fayed, patronul magazinului Harrods, al cărui fiu, Dodi, era amantul Dianei și a murit împreună cu aceasta în accidentul de la Paris, că ar fi fost inițiatorul conspirației care a dus la provocarea accidentului de mașină. Un tribunal a respins această acuzație. Mohammed Al-Fayed nu a primit niciodată cetățenie britanică.

20. La cea de a nouăzecea aniversare, a primit titlul de Lord High Admiral din partea Reginei Elisabeta.

21. A practicatelitistul sport polo călare până în anul 1971.

22. A luat primele lecții de pilotaj aviatic în 1952 și până la vârsta de 70 de ani înregistrase 5.150 ore de zbor. Între vechii săi copiloți se numără căpitanul Peter Midleton, bunicul soției Prințului William, Ducesa Catherine.

23. A pictat în ulei (inclusiv portrete ale Reginei Elisabeta) și a colecționat opera de artă contemporană, în special caricaturi.

24. În serialul BBC „The Crown” rolul său a fost jucat, începând din 2016, de către patru actori: Finn Elliot, Matt Smith, Tobias Menzies și Jonathan Pryce.

25. A gafat de multe ori în public, făcând remarci ofensatoare legate de minorități, persoane cu handicap sau unele comunități. În 2006, a făcut un comentariu considerat dezgustător despre români: „Simt că /românii/ fac copii doar pentru a-i trimite în orfelinate”.

26. A primit 18 înalte ordine și decorații din partea statelor membre ale Commonwealth și alte 48 de distincții din partea altor state.

27. Locuitorii indigeni din insula Tanna, din arhipelagul Vanuatu din Pacific, îl venerează ca pe o zeitate.

28. Are 8 nepoți și 10 strănepoți.

29. În 1937, sora lui mai mare, Cecile, de care era foarte apropiat, a murit într-un accident de avion, împreună cu familia ei.

30. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, în calitate de prim-locotenent al HMS Wallace, a contribuit la salvarea navei sale în timpul unui atac nocturn, în 1943.

31. Deşi era foarte apropiat de surorile sale, Prinţesele Margarita, Teodora şi Sofia, acestea nu au fost invitate la nunta lui cu Elisabeta. La vârsta de 9 ani, Philip a plecat să studieze la un internat din Anglia, iar în aceeaşi perioadă, mama lui, Prinţesa Alice de Battenberg a fost diagnosticată cu o boală cruntă, schizofrenie şi a fost internată într-un azil din Elveţia. Tatăl lui a început o nouă relaţie şi s-a mutat în sudul Franţei, părăsindu-şi familia. În tot acest timp în care Philip studia, surorile lui au ales calea mai uşoară, fiind despărţite de părinţi: s-au căsătorit cu prinţi de origine germane, împărtăşind păreri pro-naziste. Astfel a fost inevitabilă tăierea lor de pe lista de invitaţi de la nunta ce a avut loc în toamna lui 1947.

32. La începutul domniei soţiei lui, protocolul regal cerea ca toţi descendenţii fără titlu oficial să preia numele casei regale – Casa de Windsor. Deranjat de situație („mă simt ca o amoeba, care nu-și poate da numele urmașilor săi”), Prinţul Philip a cerut vehement ca toţi descendenţii persoanelor fără titluri regale, să preia numele de Mountbatten-Windsor. (Mountbatten era varianta anglicizată pentru Battenberg, numele de familie Germanic al mamei sale.) O nouă decizie oficială a fost luată în acest sens și se păstrează până în zilele noastre. Strănepotul lui, Archie, fiul lui Meghan Markle şi al Prinţului Harry, poartă, aşadar, numele Archie Harrison Mountbatten-Windsor.

33. „-Cu ce ​​faci gargară, cu pietre?" – a fost întrebarea adresată cântărețului Tom Jones, după un spectacol al acestuia din 1969.

34. Galina Ulanova este numele unei dansatoare din Rusia Sovietică, angajată a Baletului Balşoi, care a dansat pe scenele teatrelor londoneze în 1956 şi a fost considerată una dintre cele mai talentate balerine ale secolului XX. În serialul The Crown se insinuează că Philip ar fi avut cu ea o aventură romantică.

35. „-Ești prea gras pentru a fi astronaut”, i-a explicat unui băiat de 13 ani care i-a spus în 2001 că vrea să meargă în Spațiu, când cei doi s-au întâlnit la un eveniment desfășurat la Universitatea Salford.

36. Meghan Markle nu va putea participa la înmormântarea Prințului Philip. Deși a făcut toate eforturile pentru a fi alături de soțul ei, Prințul Harry, ex-ducesa de Sussex nu a fost lăsată de medic să zboare cu avionul, din cauza faptului că este însărcinată cu al doilea copil.

37. „-Câte persoane aţi călcat pe picior în dimineaţa aceasta?", l-a întrebat pe un bărbat cu dizabilităţi aflat într-un fotoliu rulant, la Londra în 2012.

38. „Cum îi țineți pe localnici departe de băutură suficient de mult timp ca să treacă testul?" - întrebare pentru un instructor auto scoțian din Oban în 1995.

39. A scris mai multe cărți, printre care Birds from Britannia (1962), Down to Earth (1988) și Survival or Extinction: A Christian Attitude to the Environment (1989).

40. „-Ia-mi o bere. Nu-mi pasă ce fel este, ia-mi doar o bere!" - replică atribuită Prințului Philip după ce i s-a oferit vinuri locale fine de către premierul italian Giuliano Amato în timpul unei cine la Roma în 2000.

41. O autoare amintește printre presupusele amante ale lui Philip pe Helene Foufounis și pe Pat Kirkwood, dar menționează că acestea erau doar bârfe și că în realitate, Philip nu a avut nicio aventură cu ele. Totuși, legătura dintre Ducele de Edinburgh și doamna Foufouins a apărut (sau atunci a devenit publică) în momentul în care ea i-a cerut să fie nașul copilului său, al cărui tată nu se știe nici până azi cine a fost. „Helene a avut doi copii când s-a despărțit de primul soț, dar a refuzat să dezvăluie cine era tatăl lor. Așa că, atunci când Philip a fost ales să fie naș, s-a presupus că el ar fi tatăl. În ciuda acestor zvonuri, Helene a preferat ca paternitatea copiilor ei să rămână un mister. Totuși, unul dintre copii a negat că Prințul Philip ar fi tatăl lui.”

42. A fost cel mai longeviv consort al unui suveran britanic, căsătoria sa cu Elisabeta durând mai bine de 73 de ani.

43. „Aș fi arestat dacă aș desface rochia asta” - comentariu făcut în 2012 după ce a văzut rochia purtată de o angajată a primăriei londoneze. Rochia avea un fermoar pe toată lungimea din față.

44. Alte presupuse amante ale Prințului Philip au fost romanciera Daphne du Maurier și actrițele Merle Oberon și Anna Massey.

45. A oferit grădinii zoologice londoneze mai multe animale primate în dar, între car un pui de hipopotam pitic oferit de președintele Liberiei și un pui de elefant primit în Sri Lanka (Ceylon).

46. „-Încă mai aruncați cu sulițe unul într-altul?" Philip i-a adresat această întrebare proprietarului unui parc cultural aborigen, William Brim, în timpul unei vizite regale la Cairns, în Queensland, Australia, în 2002.

47. Prințul Philip și Regele Mihai s-au născut în același an, 1921, și au avut timp de aproape un secol o istorie comună. Erau veri și, prin mamele lor, Prințese ale Regatului Elen, aparțineau de aceeași casă dinastică, cea a Greciei.

48. „Dacă un jucător de cricket, de exemplu, decide brusc să meargă într-o școală și să omoare în bătaie o mulțime de oameni cu bâta de cricket, lucru care ar fi foarte ușor, o să interzicem bâtele de cricket?" Reacția la îndemnul de interzicere a armelor de foc după atacul armat din Dunblane din 1996, în care au fost uciși 16 copii și un profesor.

49.  În noiembrie 1947, la nunta lui Philip cu verișoara de gradul al III-lea a suveranului român, Elisabeta, Principesa Moștenitoare și viitoarea Regină a Marii Britanii, Regele Mihai se întâlnește cu Principesa Ana de Bourbon-Parma și se hotărăște să o ia de soție. Ulterior, alungat de comuniști din propria sa țară, Regele Mihai va avea parte de o nuntă ca-n povești organizată la Atena de Familia Regală a Greciei, rudele lui Philip. Iar la nașterea primului său copil, Principesa Margareta, Prințul Philip va fi nașul de botez al acesteia.

50. „-Arăți ca un terorist sinucigaș” - remarcă pentru o tânără polițistă care purta o vestă antiglonț în Stornoway, Insula Lewis, în 2002.

51. Ducele de Edinburgh a primit titlul de Prinț în 1957.

52. În decursul vieții, a trecut de la ritul greco-ortodox la cel protestant, apoi s-a afiliat Bisericii Anglicane.

53. „Dacă are patru picioare și nu este un scaun, dacă are două aripi și zboară dar nu este un avion și dacă înoată și nu este un submarin, chinezii îl vor mânca” - comentariu făcut în 1986 la o întâlnire World Wildlife Fund.

54. Philip și Elisabeta au avut patru copii: Charles, Prinț de Wales, Prințesa Anne a Marii Britanii, Andrew, Duce de York și Edward, Conte de Wessex.

55. Se pare că Philip a fost singurul membru al Casei Regale care nu s-a opus inițial relației Prințului Charles cu Camilla Parker-Bowles.

56. „-Și tu din ce parte exotică a lumii provii?", l-a întrebat pe John David Beckett Taylor, un politician britanic de culoare, la o petrecere a Commonwealth-ului în 1999. „-Birmingham”, a răspuns Taylor.

57. La scurtă vreme după nașterea lui Philip, bunicul matern, Prințul Louis de Battenberg, a murit la Londra. Louis a fost cetățean naturalizat britanic și, după un lung serviciu în Marina Regală, a renunțat la titlurile sale germane și a adoptat numele de familie Mountbatten.

58. Nașterea lui Philip a avut loc în timpul Războiului greco-turc (1919-1922) care a mers prost pentru Grecia. La 22 septembrie 1922, unchiul lui Philip, Regele Constantin I al Greciei a fost forțat să abdice, iar Prințul Andrew – tatăl lui Philip - împreună cu alții a fost arestat de guvernul militar. Comandantul armatei, generalul Georgios Hatzianestis, și cinci politicieni au fost executați. În decembrie, un tribunal revoluționar l-a expulzat pe Prințul Andrew din Grecia pe viață. Nava britanică Calypso a evacuat familia Prințului Andrew, Philip fiind transportat în siguranță într-un coș de fructe. Familia lui Philip a plecat în Franța și s-au stabilit într-o suburbie a Parisului, într-o casă împrumutată de la mătușa sa, Prințesa Marie Bonaparte.

59. „Arăți de parcă ești pregătit pentru culcare”, i-a spus președintelui Nigeriei, îmbrăcat în port tradițional, la o întâlnire oficială din 2003.

60. A fost președinte al „The Duke of Edinburgh's Award”, un program de auto-perfecționare pentru tineri cu vârste cuprinse între 14 și 24 de ani.

61. În octombrie 2013, către Malala Yousafzai, susţinătoare a dreptului la educaţie al fetelor, care a supravieţuit unei tentative de asasinat a talibanilor afgani: „Copiii merg la şcoală pentru că părinţii lor nu-i doresc în casă".

62. Pe lista presupuselor amante s-au mai înscris și prezentatoarea TV Katie Boyle, cântăreața Hélène Cordet, Prințesa Alexandra (o verișoară a Reginei) și Ducesa de Abercorn (care a spus că au avut o „prietenie pasională”, dar și că „Nu am căzut la pat cu el").

63. „Parcă a fost făcut de un indian” - una dintre cele faimoase gafe ale Prințului Philip. În 1999, a făcut acest comentariu considerat rasist, referindu-se la vechi panou electric dintr-o fabrică de lângă Edinburgh.

64. A declarat că se consideră scandinav, în particular danez. Vorbea fluent engleza, germana și franceza, iar grecește înțelegea doar foarte puțin.

65. „Femeile britanice nu știu să gătească” - declarație făcută la Institutul Femeilor Scoțiene în 1966.

66. Philip a fost initial educat la o școală americană din Paris condusă de Donald MacJannet, care l-a descris pe Filip ca „robust, gălăgios ... dar întotdeauna deosebit de politicos". În 1928, a fost trimis în Marea Britanie unde a urmat școala Cheam și a locuit cu bunica maternă la Palatul Kensington și, apoi, cu unchiul său George Mountbatten, marchiz de Milford Haven la Lynden Manor în Bray, Berkshire.

67. Unei trupe de dansatori de culoare, în 2009: „-Sunteţi toţi din aceeaşi familie?".

68. În 1933, Philip a fost trimis la Schule Schloss Salem din Germania, care avea avantajul „că economisește taxele școlare", deoarece aparținea cumnatului său, Berthold, Margraf de Baden. O dată cu creșterea nazismului în Germania, fondatorul școlii Salem, Kurt Hahn, a fugit și a fondat școala Gordonstoun în Scoția. După două semestre la Salem, Philip s-a mutat la Gordonstoun. Deși nu suporta regimul strict, cazon, al școlii, și Prințul Charles a fost obligat de tatăl său să urmeze cursurile aici în adolescență.

69. „Oamenii spun de obicei că, după un incendiu, daunele cauzate de apă sunt cele mai grave. Încă încercăm să uscăm Castelul Windsor" - comentariu făcut în timpul unei vizite la Lockerbie, Scoția în 1993. I s-a adresat unui localnic care locuia pe o stradă unde 11 persoane au fost ucise de resturi din avionul Pan Am care a explodat deasupra orașului. Castelul Windsor fusese avariat de un incendiu cu un an în urmă.

70. După ce a părăsit școala Gordonstoun în 1939, Philip a intrat în Marina Regală absolvind anul următor Colegiul Marinei Regale Dartmouth. A petrecut patru luni pe cuirasatul Ramillies protejând convoaiele forței expediționare australiene în Oceanul Indian, urmat de staționări mai scurte pe navele Kent și Shropshire. După invazia Greciei de către Italia din octombrie 1940, el a fost transferat din Oceanul Indian pe vasul Valiant din flota din Marea Mediteraneană. Printre altele, el a fost implicat în Bătălia Cretei și a fost menționat pentru curajul său în timpul Bătăliei de la Cap Matapan.

71. În Cardiff, în 1999, adresându-se copiilor din cadrul Asociaţiei persoanelor cu deficienţe de auz, care stăteau alături de o formaţie din Caraibe: „Dacă staţi aproape de muzica aceea nu mă miră că sunteţi toți surzi".

72. În 2012, la aniversarea a 60 de ani de domnie a Reginei Elisabeta („jubileul de diamant”), în mod semnificativ aceasta este flancată în poza de grup cu șefii de state de Regele Mihai și Prințul Philip.

73. „Toată lumea spunea că trebuie să avem mai mult timp liber. Acum, se plâng că sunt șomeri” - comentariu făcut despre recesiunea din 1981.

74. Philip a fost dornic să-și continue cariera navală deși era conștient că rolul viitor al soției sale ca regină va eclipsa ambițiile sale. După luna de miere, Filip s-a întors în marină, la început la un birou al Amiralității și mai târziu ca membru al unei echipe de cursuri la colegiul Naval Staff din Greenwich. Din 1949, a staționat în Malta după ce a devenit prim locotenent pe distrugătorul HMS Chequers. În iulie 1950, a fost promovat locotenent comandant și a primit comanda fregatei HMS Magpie. Apoi a fost promovat comandant de vas însă activitatea lui navală a luat sfârșit în iulie 1951.

75. Regele George al VI-lea fiind bolnav, Prințesa Elisabeta și Ducele de Edinburgh au fost numiți în Consiliul Privat la 4 noiembrie 1951. La sfârșitul lunii ianuarie anul următor, Philip și soția sa au făcut un tur al Commonwealth-ului. La 6 februarie 1952, pe când se aflau în Kenya, tatăl Elisabetei a murit, iar ea i-a urmat la tron. Philip a fost cel care i-a dat vestea Elisabetei și cuplul s-a întors imediat în Marea Britanie.

76. „-…Nu foarte mult, judecând după cravata pe care o poartă”. Reacția lui Philip în 2002, când Regina a întrebat un cadet al armatei, mutilat de o bombă IRA, cât de mult mai poate vedea. Mama băiatului a povestit că a fost șocată de replica Prințului, dar a crezut că acesta încearcă să-i destindă pe oameni cu o glumă.

77. În calitatea sa de președinte al Comisiei Încoronării, a fost primul membru al familiei regale care a zburat cu un elicopter vizitând trupele care urmau să ia parte la ceremonie.

78. „-Ești femeie, nu-i așa?” Astfel i s-a adresat unei localnice din Kenya, care i-a oferit un dar, în timpul unei vizite din 1984.

79. La începutul anului 1981, Philip i-a scris fiului său cel mare, Charles, sfătuindu-l să se hotărască, să se căsătorească cu Lady Diana Spencer sau să termine relația. Charles s-a simțit presat de tatăl său să ia o decizie și a cerut-o de soție pe Diana în februarie. Cei doi s-au căsătorit șase luni mai târziu.

80. În octombrie 2007 s-a dezvăluit că suferă de o afecțiune cardiac încă din 1992; garda de corp a Ducelui a fost instruită să-i acorde ajutor medical de urgență pentru simptome simple ca amețeli și probleme de respirație chiar împotriva voinței Prințului Philip. Deși el a început să ia medicamente pentru starea sa, Ducele a refuzat să-și reducă îndatoririle regale.

81. „Reichskanzler” (Cancelar al Reich-ului) - titlu folosit pentru a i se adresa cancelarului german Helmut Kohl, în 1997. Ultimul lider german care a folosit titlul a fost Adolf Hitler. După 1949, denumirea funcției șefului guvernului german este cea de Cancelar Federal - Bundeskanzler.

82. Comunicatul de presă al Casei Regale a României la anunțul de esului Prințului Philip: „Majestatea Sa Custodele Coroanei și ASR Principele Consort, alături de întreaga Familie Regală, au aflat cu nespusă tristețe vestea trecerii la cele veșnice a Alteței Sale Regale Principele Philip, Ducele de Edinburgh. Principele Philip și Regele Mihai, născuți în același an, au fost veri și au păstrat o prietenie de o viață întreagă. Ducele de Edinburgh a botezat pe Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei și i-a purtat de grijă în școală, la liceu și la facultate. Principele Philip, alături de Regina Elisabeta, a fost mereu prezent în viața Familiei Regale române. După dispariția Regelui Mihai, pentru Majestatea Sa Margareta Ducele de Edinburgh a fost o figură părintească. Toate generațiile din Familiile Regale română și britanică au fost apropiate, dar pentru generația de astăzi, Regina Elisabeta a II-a și Principele Philip rămân drept modele spirituale, surse fundamentale de inspirație.”

83. „-Nu stați prea mult pe aici că or să vi se facă ochii oblici!" Aceasta a fost una dintre cele mai faimoase insulte ale sale și care a stârnit un val de critici. A fost făcută în fața unui grup de studenți britanici în timpul unei vizite în China, în 1986. Termenul, în engleză „slitty-eyed”, este un mod rasist de a-i descrie pe asiatici.

84. În august 2008, ziarul Evening Standard a declarat că Pilip suferă de cancer la prostată. Palatul Buckingham, care de obicei refuză să comenteze zvonurile legate de sănătate, a susținut că articolul a fost o invadare nepermisă a intimității. În mod neobișnuit, Philip a autorizat o declarație pentru a nega povestea. Ziarul a retractat articolul și a admis că nu este adevărat.

85. Philip și Elisabeta s-au căsătorit în 1947 printr-o ceremonie la Westminster Abbey, înregistrată și difuzată de radio BBC și urmărită de 200 milioane de oameni din întreaga lume.

86. „Majoritatea dintre voi nu sunteți descendenți din pirați?" - întrebare pentru un localnic bogat din Insulele Cayman în 1994.

87. În 1946, fost prezent în Golful Tokyo când a fost semnată capitularea Japoniei.

88. „Arată ca dormitorul unei prostituate” - comentând cu sinceritate decorațiunile pentru casa Ducelui și Ducesei de York, fiul și nora sa, în 1988.

89. Cele patru surori mai mari ale lui Philip sunt: Margarita, Theodora, Cecilie și Sofia. El a fost botezat la biserica Sf. Gheorghe de la Palaio Frourio (Cetatea Veche) din Haddokkos la câteva zile după naștere.

90. În 1992, mariajul Prințului și Prințesei de Wales era în dificultate. Regina și Prințul Philip au găzduit o întâlnire între Charles și Diana încercând să-i împace însă fără succes. Philip i-a scris Dianei exprimându-și dezaprobarea pentru aventurile extraconjugale atât ale lui Charles cât și ale ei și cerându-i să se gândească atât la comportamentul ei cât și al lui Charles din punctul celuilalt de vedere. Diana a apreciat că el a acționat cu bune intenții. Charles și Diana s-au separat și mai târziu au divorțat.

91. „-Ai reușit să nu fii mâncat?" ...l-a întrebat pe un student britanic care fusese în Papua Noua Guinee în 1998.

92. Cel mai mare scandal, înăbușit în fașă de Casa Regală, a avut loc în 1948 când Prințul Phillip și-ar fi înșelat soția, însărcinată în luna a opta, cu o dansatoare de cabaret.

93. „-O, nu, o să iau vreo boală groaznică" - remarcă făcută în Australia, în 1992, când i s-a cerut să mângâie un ursuleț koala.

94. A fost cel mai în vârstă membru de sex masculin din istoria familiei regale britanice. S-a retras din funcțiile sale regale la 2 august 2017, la 96 de ani.

95. La 20 noiembrie 2017, a sărbătorit cea de-a 70-a aniversare a căsătoriei împreună cu Regina, aceasta devenind primul monarh britanic care a sărbătorit o nuntă de platină.

96. „Nu cred că ești de mult aici pentru că nu ai făcut burtă” – constatare la adresa unui britanic pe care l-a cunoscut în Ungaria în 1993.

97. „Cred că lecţia principală pe care-am învăţat-o e că toleranţa e un ingredient esenţial în orice căsnicie. Poate nu e atât de importantă atunci când lucrurile merg bine, dar e vitală atunci când lucrurile se complică. Şi puteţi să mă credeţi când vă spun că Regina dă dovadă de toleranţă din belşug”, spunea Philip.

98. „-Nu porți chiloți de nurcă, nu-i așa?" - întrebare adresată unei jurnaliste de modă din Toronto la un eveniment din 1993.

99. „-Vom avea nevoie de dopuri pentru urechi?” - comentariu făcut după ce i s-a spus că Madonna va cânta piesa Die Another Day la premiera filmului omonim, din seria James Bond, la Albert Hall în 2002.

Silviu Leahu

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro