Sultanul din Brunei, Hassanah Bolkiah, este unul dintre cei mai bogați oameni din lume, averea sa fiind estimată la peste 40 miliarde de dolari. Colecționează mașini de lux și femei de rasă, la 70 de ani nedându-se în lături de la noi și noi aventuri. Între acestea se numără, de o vreme, și Dora, o frumusețe din Bistrița, remarcată inițial online și propulsată, apoi, în paginile unei reviste pentru bărbați. Protectorul Dorei trăiește într-un palat imens, cu aproape 1.800 de camere, iar Ion Țiriac ar fi invidios pe mașinile pe care le deține. Sultanul Hassanal Bolkiah este unul dintre cei mai bogaţi oameni de pe planetă, cu o avere uriașă, greu de estimat de fapt.

Hassanal Bolkiah este conducătorul statului Brunei din 1967, iar familia acestuia este recunoscută în întreaga lume pentru extravaganțele sale. Potrivit Business Magazin, totul emană bogăție când vine vorba de Hassanal Bolkian, până şi numele lui este compus din 16 de cuvinte (numele complet: Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu'izzaddin Waddaulah ibni Al-Marhum Sultan Haji Omar Ali Saifuddien Sa'adul Khairi Waddien).

Bolkiah trăieşte într-un palat cu 1788 de camere si 257 de băi, 18 lifturi, o sală de bal ce poate primi până la 5.000 de oameni şi o moschee superbă, ansamblul arhitectonic întinzându-se pe o suprafață depeste 200.000 de metri pătraţi, ceea ce-l face mai mare decât Vaticanul.  Potrivit experților, Istana Nurul Iman, palatul Sultanului, este considerată cea mai mare reședință particulară din lume. Pentru a construi un asemenea palat, Sultanul a cheltuit 350 de milioane de dolari. Construcţia are un garaj unde încap 110 maşini, un grajd prevăzut cu aparate de aer condiţionat pentru cei 200 de ponei şi cinci piscine.

Sultanul este faimos pentru colecţia sa de automobile, una absolut impresionantă. Se crede că are cel puţin 7.000 de maşini şi că a cheltuit în jur de 800 de milioane de dolari doar pe automobile de lux. Potrivit Guiness World Records, Bolkiah are în colecţia sa 600 de Rolls-Royce-uri, peste 300 de automobile Ferrari şi 134 de maşini Koenigseggs.

Hassan al Bolkiah Mu'izzaddin Waddaulah (15 iulie 1946) este al 29-lea Sultan al Bruneiului și prim ministru al Brunei Darussalam, micuțul stat asiatic și important producător de petrol. (Brunei este un mic stat situat în insula Borneo, Asia de Sud, care se întinde pe o suprafaţă de 5.765 kmp şi are cam 400.000 de locuitori.) Este fiul cel mare al sultanului Omar Ali Saifuddien al III-lea, căruia i-a succedat la domnie cu aproape o jumătate de secol în urmă.

A studiat în Brunei, în Malaiezia, la Kuala Lumpur, și la Academia Militară Regală Sandhurst din Marea Britanie. În 1961 era numit prinț moștenitor, și era chemat în țară în 1967, înainte de a-și finaliza studiile la Sandhurst, când tatăl său a abdicat, în urma presiunilor britanice. Hassanal Bolkiah a fost încoronat sultan la 01 august 1968.

Deși i se permite să aibă patru soții, în prezent are doar una. A avut trei soții: prima, Pengiran Anak Saleha îi era vară și căsătoria a fost una aranjată; a doua soție, Pengiran Isteri Hajah Mariam, a fost însoțitoare de bord și au divorțat în 2003; a treia soție a fost Azrinaz Mazhar Hakim, mai tânără cu 33 de ani, fostă prezentatoare de televiziune în Malaiezia și au divorțat în 2010. Are 12 copii din cele 3 căsătorii, 5 fii și 7 fiice.

În 1984, statul Brunei își câștiga independența și se numea Brunei Darussalam Negara (Brunei, lăcașul de pace). În cinstea independenței, Sultanul construia un palat cu 1788 camere, cupole de aur, un garaj pentru 800 de mașini, cel mai mare palat locuit din lume. Hassanal Bolkiah a devenit prim-ministru și ministru al Apărării și Finanțelor, comandant al forțelor armate, șef al poliției, conduce compania petrolieră și radiofuziunea națională, serviciile de informații, este șeful suprem al Islamului în Brunei. În același an, 1984, Brunei Darussalam devenea membru al Organizației Națiunilor Unite.

În primii ani ai domniei sale a manifestat un interes scăzut față de afacerile de stat, preferând să practice jocuri de noroc, polo, curse, yachting. În 1985, Brunei-ul intră în Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN). Sultanul a început să investească în afaceri imobiliare internaționale, în același timp investind în automobile, opere de artă, bijuterii, avioane personalizate și în 1980 se implică în tranzacții financiare cu Mohamed Al-Fayed, apoi cu Elliott Abrams, în 1985, pentru lupta împotriva guvernului din Nicaragua.

În 1985, a permis formarea Partidului Național Democrat, dar l-a dizolvat în 1988, după ce i s-a cerut să demisioneze. În timpul crizei asiatice din 1997-1998, Hassanal Bolkiah a sprijinit statele membre ASEAN prin creșterea investițiilor în Malaezia, oferind ajutor Indoneziei și Thailandei.

Dora Costin, fostă copertă a unei reviste cu iepurași autohtoni, a ajuns să facă parte din haremul septuagenarului Hassanal Bolkiah, unul din bogătașii lumii, notează Cancan.ro.
Tânăra a devenit cunoscută cu câțiva ani în urmă, atunci când a pozat pentru o revistă dedicată bărbaților. Originară din Bistrița, ea a devenise preferata clienților americani a unor servicii de streaming și ajunsese să câștige chiar și 40.000 de euro pe lună.
Ea a renunțat la această activitate și acum își petrece mare parte din timp la Dubai, împreună cu iubitul ei, Hassanal Bolkiah. Sultan al Bruneiului, acesta avea în urmă cu doi ani o avere estimată la 40 de miliarde de euro.
„Bineînțeles, nu ar lua-o niciodată de nevastă pe Dora, însă a îndrăgit-o enorm și o păstrează ca iubita lui. Nu e singura pe care o are. Toate femeile sultanului trăiesc ca niște prințese, călătoresc în toată lumea, au ceasuri de zeci de mii de euro, mașini scumpe. Sultanul își face timp pentru toate, iar singura pretenție e ca ele să fie fidele. Dora umblă cu bodyguard-ul după ea și a întrerupt legatura cu toate prietenele ei din România. Foarte puțini suntem cei care mai știm de ea", a spus o apropiată a Dorei pentru presa din România.

Multe alte povești inedite în cartea „Româncele pe care le-au iubit regii
din lumea întreagă
 ” din colecția „Iubiri și Intrigi la Palat” editată de Integral.

Mirel Bădoi

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro