Promovez turismul în România, îl practic cu toată convingerea și încerc să bifez cât mai multe  obiective din lista – tot mai scurtă – numită ”Merită vizitat!” . Un amestec de regret și furie mă cuprinde când văd stațiuni, clădiri în paragină  (un flash cu Băile Herculane sau Govora pare un coșmar pe care vrei să-l îndepărtezi din memorie), așa că prefer să mă îndrept spre frumusețile naturale… cel puțin ele nu te pot decepționa. 

Înarmată cu speranța că reîntâlnirea cu Delta Dunării nu are cum să mă dezamăgească am rezervat cea mai lungă excursie cu pornire din Murighiol: aveam să petrecem aproape 10 ore în barca cu motor, să vedem coloniile de păsări, nuferii, Pădurea Letea, aveam să luăm prânzul la localnici, să ieșim pe brațul Sulina, să poposim pe plaja cu același nume și apoi să admirăm apusul în a doua cea mai mare deltă din Europa.

Suna perfect, telefoanele aveau bateriile încărcate la maxim, gata să surpindă fauna și flora în toată splendoarea ei. Până la prânz am văzut câțiva pelicani, stârci, lebede, cufundari, rațe, pescăruși, cormorani, egrete, dar pe măsură ce timpul trecea eram tot mai nedumerită : bun, dar unde sunt coloniile ? Aveam termen de comparație, am vizitat Delta în urmă cu câțiva ani și am fost impresionată de bogăția faunistică : mii de cormorani dominând mândrii copacii golași, sute de pelicani care nici nu se sinchiseau de prezența noastră, lebede trecând grațioase în zbor pe deasupra capetelor noastre… Unde era toată bogăția de păsări pentru care grupul din barcă, oameni veniți din 3 țări, făcuseră mii de km cu avionul și mașina?

Mi-am exprimat nedumerirea față de ghidul nostru, care a dat neputincios din umeri : ”Eh, nu mai avem voie să ne apropiem de păsări …  de când cu nebunu’ ăla cu șalupa, care a apărut și la știri … ăla de a intrat cu viteză în pelicani …. e o decizie nouă… ăștia o să distrugă turismul, că oamenii vin să facă poze… ce poză să faci de la 200 de metri ?”.

Nu l-am crezut până nu am dat un search pe google și am găsit decizia – absurdă, din punctul meu de vedere – pe care Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a luat-o în 12 iulie 2021 : ”apropierea de aglomerările/ coloniile de păsări se va realiza cu viteză foarte scăzută, nu la o distanță mai mică de 150 m/ respectiv 200 m și se va evita producerea valurilor”.  Sună logic până la un punct, nu ai voie să deranjezi păsările, dar dacă rămâi la 200 m distanță mai bine te uiți pe National Geografic. Mă gândesc că cei care au luat această decizie ar trebui să cunoască perfect modul în care aceste păsări reacționează la trecerea lină a bărcilor, la ochii care le privesc, la aparatele care se îndreaptă spre ele pentru a suprinde cele mai reușite momente... Din experința mea aș spune că nu le pasă … le poți observa cum se hrănesc, cum își curăță penajul, cum interacționează între ele … toate astea de la 10- 20 de metri distanță. Care e logica celor 200 de metri ? De ce nu 500 m, ca să fii sigur că nu mai vezi nimic ?

Barcagiul care a intrat intenționat în colonia cu pelicani trebuie pedepsit exemplar… înțeleg că s-a deschis deja dosar penal companiei de care aparținea conducătorul șalupei și chiar sper să se ia o decizie rapidă și dură, ca așa ceva să nu se mai repete, însă excepția n-ar trebui să nască interdicții, n-ar trebui pedepsiți toți barcagii, turiștii și firmele care fac turism în zonă. Dacă societatea noastră ar funcționa pe logica ARBDD, fiindcă un hoț a furat un portofel probabil oamenii n-ar mai trebui să se apropie la mai puțin de 2 metri unul de altul.

În cele din urmă ceea ce ar fi trebuit să fie o plăcută plimbare pe canalele și lacurile deltei, o întâlnire de neuitat,  a devenit o goană fără sens pe canalele cele mai largi – trebuiau umplute cumva cele 10 ore, fără a putea intra pe lacurile care adăposteau coloniile - o plimbare în viteză cu barca cu motor, lungă și plicitisitoare în cele din urmă.

A salvat-o apusul, cei 20 de pelicani pe care i-am putut privi de aproape, somnul care umplea farfuriile turiștilor (culmea, cică există interdicție la pescuitul comercial de somn, dar după cele 40 de farfurii pline cu vârf n-ai zice!), atmosfera din barcă și exemplarele de păsări care s-au lăsat observate fără să știe că ARBDD veghează și dacă ar putea, le-ar interzice să zboare în zonele cu turiști.

Aș crede că angajații ARBDD nu se plimbă foarte mult prin deltă, altfel probabil, înainte de a impune restricții de acest gen ar fi ridicat epavele ruginite, abandonate ici-colo pe malurile canalelor, care îți amintesc că Delta Dunării este, din păcate, un fel de Herculane, atunci când vorbim de nepăsare.

În final nu știu ce sfat să vă dau… mergeți să vizitați Delta anul ăsta?... sau așteptați să merite să vizitați Delta ? Eu aș merge spre a doua variantă.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro