Legislația s-a schimbat! Elevii, părinții și profesorii care filmează, înregistrează și distribuie orele online nu mai pot fi trași la răspundere penal pentru acest lucru, precizează edupedu.ro.

Ioana Lazăr, secretarul general al Ministerului Educației a declarat: ,,Am transmis școlilor să distrugă toate declarațiile depuse de elevi și părinți anul trecut." Este vorba despre formularele pe prin care elevii, părinții și profesorii declarat pe propria răspundere că nu vor înregistra cursurile de la școala online. Declarația era bazată pe Articolul 326 din Codul Penal, care prevede pedepse cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau amendă pentru încălcarea acelor reguli.

Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a trimis Ministerului Educației o „sancțiune cu avertisment” și a cerut distrugerea formularelor respective pentru că școlile NU au drept de prelucrare a datelor cu caracter personal în acest caz și respectivele formulare nu erau prevăzute de metodologia pentru predarea online. În acele formulare, atât cadrele didactice, cât și elevii și părinții „se obligau” să nu înregistreze sau distribuie orele online și să ia toate măsurile pentru a preveni astfel de acțiuni.

Edupedu.ro: Obiectul acelor declarații, adică asumarea răspunderii că elevii părinții și profesorii nu vor înregistra orele online, mai este valabil? Ce se întâmpla acum?

Ioana Lazăr: În metodologie nu se menționează în mod expres obligația declarării pe propria răspundere a acestui lucru. Această metodologie a fost lucrată în comun și agreată cu cei de la Autoritatea pentru protecția datelor. Din păcate, această notă a fost transmisă, a fost semnată la acel moment la nivel de ministru, secretar de stat și director general al Direcției de Învățământ Preuniversitar.

Edupedu.ro: Acum rămâne în metodologie că e interzisa înregistrarea orelor online, dar practic nu mai aveți instrumentul prin care să trageți o persoană la răspundere în momentul în care așa ceva se întâmplă?

Ioana Lazăr: Da, pentru că pentru acest lucru trebuia să existe o bază legală și în ordin nu s-a putut reglementa acest lucru din considerente care țin de cadrul legal aplicabil în domeniul prelucrării datelor. Pentru că orice unitate de învățământ, în momentul în care prelucrează date, chiar dacă ele fac referire la activitatea didactică, la date pe care le colectează în mod normal, trebuie să fie înregistrată ca operator de date cu caracter personal și să fie abilitată potrivit legii să colecteze acele date. În caz contrar nu are dreptul să colecteze acele date, pentru că ele sunt colectate inclusiv cu respectarea unui anumit scop”.

Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a dispus în sarcina Ministerului Educației „să șteargă/distrugă declarațiile – angajament ale elevilor/părinților/tutorilor/cadrelor didactice privind desfășurarea activităților didactice prin intermediul tehnologiei și al internetului colectate/prelucrate până în prezent, indiferent de suportul pe care sunt stocate, fizic/electronic.

Toți directorii de școli trebuie potrivit notei Ministerului să informeze persoanele vizate de acest demers, respectiv ca datele cu caracter personal prelucrate prin intermediul declarațiilor – angajament sunt distruse/șterse.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro