În momentul de față, 404 copii sunt internați în spitale cu Covid-19, 38 dintre ei la terapie intensivă, iar la spitalul Sf. Maria din Iași, 29 de copii se luptă să trăiască.

La începutul pandemiei de Coronavirus copiii făceau forme ușoare ale bolii, acum luptă mai greu cu boala, având în vedere noile tulpini.

Medicul pediatru Evelina Moraru, cu o experiență de peste 40 de ani, a explicat pentru Școala 9 cum se manifestă tulpina Delta la copii și ce ar trebui să facă părinții când identifică orice fel de simptome.

La început „Foarte mulți dintre copii erau asimptomatici, însă se punea problema dacă transmit boala, cât și cum o transmit. Cei care erau simptomatici erau ca orice copil afectat de viroză, cu mai puțină rinoree, adică secreții nazale, și semne respiratorii care nu erau foarte grave”, explică pediatrul Evelina Moraru. Ajungeau atunci la ea la cabinet un număr mic de copii cu Covid. Apăreau însă rar și forme grave – sindromul inflamator multisistemic, prin care erau atacate mai multe sisteme – circulator, respirator, digestiv -, uneori la o perioadă mai lungă după contactul cu virusul.

În valul patru, când tulpina Delta este dominantă în infectări, copiii sunt mult mai vulnerabili.

„A fost imediat remarcată această contagiozitate și diseminarea infecției în colectivități, în grădinițe, creșe, școli.

Eu consider că în momentul de față focarele pentru copii sunt în școli și în grădinițe, în colectivități.

Vorbesc doar de ce putem remarca de la distanță”, mai spune medicul.

Și simptomele sunt diferite și mult mai violente. „Acum mulți dintre copii sunt simptomatici și mulți dintre ei sunt gravi. Nu în același procentaj cu adulții, dar sunt mulți copii internați în terapie intensivă, copii care au decedat și atunci este deja o problemă prioritară. Copilul fiind centrul unei familii intră în contact cu părinții, cu frații, cu bunicii, cu unchii, mătușile”, explică pediatrul.

Simptomele pot fi de viroză, dar și cu probleme digestive. „Trebuie subliniat că mulți copii au un debut fals de infecție virală cu dureri abdominale, cu tulburări de tranzit, mai ales diaree, cu vărsături sau greață, cu stare generală rea. Practic, până la aprinderea pulmonară tipică mai mult sau mai puțin gravă, există și modalitatea aceasta de debut.”

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro