Comisiile de specialitate din Camera Deputaților a dat aviz pozitiv pentru proiectul care prevede acordarea de absorbante gratuite elevelor, a anunțat deputatul USR Oana Țoiu. Propunerea a fost susținută de absolut toate partidele.

Fetele vor primi absorbante gratuite de la școală. Deputatul USR Oana Țoiu a spus: 

„Au nevoie de produse de igienă gratuite, în școli, ca să poată avea parcursul constant, fără sincope și o cursă lunară să recupereze ce au pierdut, parcurs care să le ajute să promoveze bacalaureatul.

De un an lucrez cu parlamentari din țările care deja fac asta, din Scoția și Noua Zeelandă, și cu organizațiile din teren care asigură informare și produse gratuite. Încă din 2018 în Scoția produsele de igienă intimă la menstruație sunt oferite gratuit în școli, licee și universități. De asemenea, MSP Monica Lenon a inițiat proiectul de lege care a intrat în vigoare la sfârșitul lui 2020, Scoția devenind astfel prima țară din lume care pune la dispoziție în mod gratuit tuturor femeilor produse de igienă intimă destinate acestora. Astfel, tampoane și absorbante pot fi găsite gratuit în anumite locuri publice”, a spus deputatul USR Oana Ţoiu, care a precizat că proiectul a avut la vot în comisiile de specialitate susținerea tuturor partidelor.

Potrivit România TV, proiectul presupune acordarea unui stimulent financiar pentru procurarea de produse de igienă sub forma unor tichete sociale.

De acestea ar urma să beneficieze adolescentele cu vârsta peste 10 ani înscrise în învățământul preuniversitar, care se află într-o situație vulnerabilă din punct de vedere material, de exemplu cele care fac parte din familiile care primesc alocație pentru susținerea familiei sau cele care beneficiază de bursă de ajutor social.

Tichetele ar urma să fie acordate lunar pe întreaga perioadă a anului, să aibă o valoare de 15 lei și să poată fi folosite pentru cumpărarea produselor de igienă menstruală precum absorbante sau tampoane.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro