Ministerul Educaţiei cere intervenţia de urgenţă a lui Raed Arafat după ce au fost epuizate toate testele de salivă pentru şcoli!

Școlile au rămas fără teste pentru săptămâna viitoare, după cum a avertizat Ministerul Educaţiei. Sorin Cîmpeanu a transmis o adresă oficială către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, condus de Raed Arafat, prin care cere să prezinte graficul de livrare pentru testele pe care elevii ar trebui să le facă săptămâna viitoare.

Cîmpeanu cere DSU și ca testele livrate săptămâna viitoare să fie ambalate individual cu două teste într-un set, potrivit România TV.

“Vă rugăm să ne transmiteți cu celeritate graficul de aprovizionare eșalonată cu teste de salivă, în condițiile în care testele primite au fost distribuite integral către unitățile de învățământ pentru administrare în săptămâna 6-12 decembrie, iar diferența rămasă nu acoperă necesarul pentru săptămâna 13-19 decembrie, fiind insuficientă chiar și pentru administrare în prima zi a săptămânii – luni, 13 decembrie, conform datelor transmise de inspectoratele școlare județene.

În același timp, vă rugăm ca, în măsura posibilului, livrarea următoarelor teste să se facă în ambalaj individual sau 2 teste/set“, se arată în adresa trimisă de Ministerul Educației către Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU).

Consultaţi mai jos documentul oficial prin care Ministerul Educaţiei avertizează privind epuizarea testelor de salivă.doc teste saliva

De asemenea, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a tras un semnal de alarmă deoarece că rata testelor de salivă fals pozitive este „surprinzător de mare, în contextul în care din 38 de teste, 16 au fost confirmate.

„Pentru mine surprinzător de mare rata de teste fals pozitive. Testele fals negative – acolo înţeleg, dar pentru testele fals pozitive nu prea înţeleg. Cred că mai sunt încă probleme în obişnuinţa de a lucra cu aceste teste şi chiar de a le interpreta. Ele au un interval, de exemplu, de citire a rezultatului între 15 şi 30 de minute. Vă dau un exemplu concret: dacă depăşeşti intervalul de 30 de minute şi apare linia aceea, el de fapt nu este un test pozitiv, dar poate că părinţii încă nu ştiu. Sunt lucruri care mai trebuie studiate. Oricum, faptul că totuşi am găsit nişte persoane pozitive, nişte copii pozitivi, înseamnă 16 copii care nu au mai transmis boala colegilor lor şi lucrul ăsta este foarte important”, a spus Alexandru Rafila, la Palatul Victoria.

Sursa foto Raed Arafat: Inquam Photos / George Călin

 

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro