Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a făcut astăzi declarații despre închiderea școlilor, în cadrul unei conferințe de presă. Rafila a anunțat că închiderea școlilor din ianuarie poate fi evitată prin adoptarea Certificatului Verde.

Potrivit lui Alexandru Rafila, închiderea școlilor din ianuarie ar putea fi evitată prin adoptarea Certificatului Covid!


Este prima oară când Ministrul Sănătății se referă concret la o închidere a școlilor din ianuarie!

O decizie la nivel politic pentru adoptarea certificatului electronic COVID ar evita închiderea școlilor, un „lockdown” şi un număr mare de decese cauzate de infecţia cu SARS-CoV-2, a declarat miercuri ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-o conferință de presă comună cu medicul Adriana Pistol, șefa Centrului Naţional pentru Supravegherea şi Controlul Bolilor.

„Din păcate, o măsură care să încetinească transmisia, respectiv utilizarea acelui certificat COVID – noi l-am elaborat, dar, cum bine ştiţi, el nu a fost adoptat – este o măsură pe care am fi vrut să o luăm, chiar dacă temporar, în România, încât să putem să gestionăm mai bine acest val cinci. Rămâne de văzut dacă în perioada următoare va exista o decizie politică, care să poată să ducă la adoptarea unui astfel de document, încât să evităm trei lucruri majore (…) pe care eu, personal, cât şi colegii mei, ca oameni de sănătate, doresc să le evite.

În primul rând, dorim să evităm un lockdown, care ar afecta foarte serios viaţa economică a ţării, dorim să evităm închiderea şcolilor – întotdeauna am militat pentru menţinerea şcolilor deschise, sigur, în condiţii de siguranţă pentru elevi şi pentru personalul didactic – şi, bineînţeles, ceea ce ne preocupă cel mai mult, este vorba despre un număr cât mai mare de decese, reducerea numărului de decese este esenţială şi trebuie să avem la dispoziţie toate instrumentele pentru ca acest lucru să poată fi realizat şi în ţara noastră”, a mai spus Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

„O creștere necontrolată a numărului de cazuri, cu depășirea resurselor sistemului de sănătate, poate avea trei consecințe: e posibil să fie lockdown, e posibil să oprești activitatea în școli, sper să nu fie așa, pentru că toate aceste lucruri le-am combătut întotdeauna și sunt adeptul măsurilor preventive în locul celor care duc la blocarea activităților sociale și economice. Lucrul cel mai important a fost legat de controlul deceselor, acre ar trebui să nu mai fie îmntr-un număr la fel de mare ca în valul 4, de aceea trebuie săne asumăm cu toții anumite lucruri întrucât efectele pandemiei să fie cât mai puțin grave pentru societate și pentru viața cetățenilor”, a mai spus Alexandru Rafila.



Sursa  Romania Tv.


Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro