Raed Arafat a anunțat că școlile rămân fără teste de salivă pentru testarea elevilor pentru Coronavirus și săptămâna viitoare. Anunțul a venit după ședința de Guvern.

“Din păcate, am fost anunțați la data de 5 decembrie de către Oficiul Național de Achiziții Centralizate că achiziția privind testele Covid din salivă pentru școli a fost contestată la CNSC (Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor – N.Red.) de către una din firmele participante”, a declarat Raed Arafat.

Guvernul a explicat de asemenea: “Facem precizarea că data de înștiințare a DSU și a IGSU de către ONAC, cu privire la contestația aflată pe rol la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, privind achiziția de teste de salivă pentru elevi, nu s-a realizat în data de 5 decembrie, așa cum a fost declarat mai devreme, din greșeală, în conferința de presă, ci astăzi, 5 Ianuarie 2022“.

Asta ne obligă să nu mai semnăm niciun contract până iese prima decizie a primei instanțe. Nu vom aștepta după asta a doua instanță, legea ne permite clar să semnăm după decizia primei instanțe. Dar IGSU (Inspectoratul General pentru Situații de Urgență – N.Red.), care semnează aceste contracte subsecvente pe baza licitației făcută de ONAC, nu va putea semna din păcate contractele subsecvente săptămâna asta, până se pronunță CNSC și sperăm să avem pronunțarea cu celeritate în acest sens și atunci vom continua. Sunt oferte, sunt companii care au promis că vor aduce, dar cu contestația sunt niște reguli pe care nu avem cum să le încălcăm și care va trebui să fie respectate. Asta este problema cu care ne confruntăm la acest moment pentru această săptămână și poate începutul săptămânii viitoare“, a declarat Raed Arafat, după ședința de Guvern de astăzi, 5 ianuarie 2022.

Întrebat dacă elevii vor mai primi teste în aceste două săptămâni, secretarul de stat a răspuns că vor primi doar dacă au mai rămas teste în depozitele locale, potrivit edupedu.ro.

Arafat a precizat de asemenea că asta “înseamnă că trebuie să ai date, perioada în care s-au aplicat, să vezi rezultatele și ce fac alte țări. Noi, când am început să le implementăm, se făceau și în alte țări.

Sunt țări unde se face acasă cu filmarea de către părinte, sunt alte țări unde se face la clasă, dar fiecare copil își face singur testul sub supravegherea profesorului. Și asta e o soluție.

Noi trebuie să vedem dacă s-au depistat un număr semnificativ, dacă au avut impact de sănătate publică sau nu. Cu siguranță se va veni cu anumite concluzii. Nu poți să iei o decizie pe o aplicare de 2-3 săptămâni. Nu am zis că nu sunt informații, concluziile încă nu sunt trase”.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro