UPDATE: Greva s-a desfășurat astăzi în toate școlile din România. Profesorii au supravegheat elevii între orele 11 și 13 dar nu au predat nimic. Aproximativ 100 de membri ai celor două federaţii, precum şi ai FNS Alma Mater, au pichetat săptămâna trecută sediile Guvernului, PSD şi PNL.

Greva de astăzi a fost anunțată în prealabil și dacă cererile nu vor fi rezolvate, profesorii vor intra din nou în grevă generală.



S-a anunțat grevă în învățământ de Miercuri.

Cadrele didactice, membri de sindicat, vor intra în grevă de avertisment miercuri, 19 ianuarie 2022, potrivit unui comunicat al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret".

„Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” – organizaţii reprezentative la nivel de sector de activitate învăţământ preuniversitar – au hotărât, în baza rezultatelor referendumului desfăşurat în perioada 17 decembrie 2021 – 14 ianuarie 2022, să declanşeze o grevă de avertisment miercuri, 19 ianuarie 2022, cu încetarea lucrului în unităţile şi instituţiile de învăţământ unde există membri de sindicat ai F.S.E. „Spiru Haret” şi F.S.L.I., în intervalul orar 11:00-13:00″, se spune în comunicatul de presă.

Principala nemulțumire a cadrelor didactice sunt salariile. Dar și refuzul guvernanţilor de a purta negocieri cu reprezentanţii federaţiilor sindicale din educaţie şi de a adopta măsuri concrete .

În acest timp, Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu se concentrează pe schimbările aduse regulamentelor de funcționare a școlilor în pandemie, declarând că motivul schimbărilor dese din ultima pesrioadă este tulpina Omicron, care afectează atât persoanele vaccinate cât şi cele nevaccinate, potrivit România Tv.

”Mda, este greu de răspuns. Poate, dintr-o anumită perspectivă. Dintr-o singură perspectivă poate fi privit şi aşa cum spuneţi dumneavoastră, însă atâta vreme cât noua variantă a virusului SARS CoV-2, Omicron, afectează foarte mult şi persoanele vaccinate şi persoanele nevaccinate, atâta vreme cât vaccinarea pe care am susţinut-o şi o susţin şi în continuare nu mai protejează, nu mai poate fi o parte a soluţiei.

Atâta vreme cât vedem bine, din fericire, efectele acestui Omicron sunt cu 70-80 la sută mai puţin grave, mai ales dacă eşti vaccinat, ai o protecţie suplimentară. Dacă nu ai comorbidităţi, cred că deja poţi să stai mai liniştit. Este vorba de gestiune a riscului, este vorba de a evita acele cazuri grave, pentru că se vede că nu putem să evităm multiplicarea acestui virus, dar trebuie să evităm agravarea din perspectivă medicală.

Atunci când atingi un grad de ocupare de 75 la sută din numărul total de paturi destinate pacienţilor cu COVID  într-un judeţ, înseamnă că în acel judeţ ai o problemă cu presiunea pe spitale şi scade şansa de a mai trata cazurile care ar putea deveni grave. În această situaţie, Ministerul Sănătăţii a făcut această propunere, am discutat-o în detaliu şi am înţeles că într-o astfel de situaţie trebuie să plătim cu toţii un preţ”, a declarat Sorin Cîmpeanu, la Prima TV. 

Întrebat cum i se pare ideea ca părinţii să decidă dacă orele elevilor vor fi online sau cu prezenţă fizică, Sorin Cîmpeanu a precizat: ”Este o inepţie. În şcoală, profesorul este cel care trebuie să hotărască. Oricât de mult s-ar schimba societatea, profesii precum cea de dascăl sau de medic nu vor dispărea”.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro