Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educației, a făcut noi declarații despre închiderea școlilor. Ministrul spune că „Urmează două săptămâni grele pentru toată lumea”.

Următorul județ care se pregătește de închiderea tuturor școlilor și grădinițelor de săptămâna viitoare este Cluj. Sorin Cîmpeanu a afirmat că dacă se păstrează trendul ascendent de cazuri şi de spitalizări, judeţul Cluj va trece în online peste o săptămână.

Ministrul Educației a declarat că în acest moment 776 de copii sunt internaţi în unităţi medicale din cei 8.800 de pacienţi. De asemenea, 27.000 de copii sunt infectaţi, cei mai mulţi fiind depistaţi la testele pe bază de salivă.

„La Cluj într-adevăr avem cea mai mare rată de ocupare a acestor paturi, dacă se păstrează trendul ascendent şi, din păcate, conform specialiştilor, că următoarele două săptămâni va fi foarte grele, că numărul infectărilor va creşte.

Dacă se păstrează acest trend de creştere, Clujul va intra cu siguranţă de săptămâna viitoare în online cu toate şcolile şi grădiniţele. Asta este regula. Este legătura cu paturile destinate pacienţilor COVID, nu cu paturile de ATI”, a explicat ministrul Educaţiei.

„Ministerul Sănătăţii monitorizează zilnic şi gradul de ocupare a paturilor destinate copiilor şi a paturilor destinate pacienţilor ATI. Erau 776 pe copii internaţi COVID din 8800, deci 8 la sută din cei internaţi, din cei 8800 de pacienţi internaţi cu afecţiuni COVID, erau copii. Dintre aceştia, din fericire, sigur, fiecare caz este dramatic, dar a scăzut semnificativ numărul cazurilor copiilor care necesită tratament în secţiile de terapie intensivă”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

„Va trebui să înţelegem că următoarele două săptămâni, dincolo de subiectul şcolii, vor fi săptămâni grele pentru toată lumea. Regula se va păstra: atunci când un judeţ va depăşi 75% în ziua de referinţă joi, următoarea săptămână va funcţiona integral în online. Înseamnă că această măsură de micşorarea a mobilităţii ajută sistemul spitalicesc să nu fie depăşit. Este vorba de  27.000 de copii infectaţi.

Mare parte din aceşti copii au fost depistaţi la testele pe bază de salivă care, în sfârşit, au început să funcţioneze în şcoli. Pentru săptămâna viitoare, am verificat şi în această seară absolut toate judeţele, absolut toate şcolile au la dispoziţie teste pentru testare o dată la două, trei zile. De asemenea, mai mult de judeţe au primit şi ultimul lot de peste cinci milioane de teste, cele cinci milioane de măşti au fost deja distribuite, deci testarea şi respectarea regulilor sanitare rămâne o măsură extrem de importantă”, a mai spus Ministrul Educației.

Sursa România TV

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro