Discuții aprinse după noua structură a anului școlar dezbătută de Ministerul Educației și Sorin Cîmpeanu. În noul an școlar se urmărește trecerea la trimestre. Însă ceea ce a generat disputa a fost ultimul trimestru.

Trimestrul III presupune practic 23 de zile de școală în care profesorii trebuie să predea și să evalueze elevii.

Atât
 Federaţia Părinţilor şi Aparținătorilor Legali din România se arată îngrijorate de structura următorului an şcolar 2023-2024. 

Federaţia Părinţilor şi Aparținătorilor Legali din România afirmă că, potrivit calculelor sale, al treilea trimestru din anul 2024 va avea doar 5 săptămâni şi jumătate, deoarece că Paștele va fi pe 5 mai.

„Structura propusă de Ministerul Educației pentru anul școlar 2022-2023 este:

Trimestrul I – 14 săptămâni, în perioada 5 septembrie – 21 decembrie 2022

Trimestrul al II-lea – 12 săptămâni, 9 ianuarie -6 aprilie 2023

Trimestrul al III-lea – 8 săptămâni, 19 aprilie – 16 iunie 2023.

Cum va arăta trimestrul III în următorul an școlar 2023-2024:

Paștele va fi în data de 5 mai 2024 de unde rezultă un trimestru de 5 săptămâni şi jumătate. Când se va preda, consolida și evalua în 23 de zile de școală?! Se poate observa că o împărțire în trimestre, în funcție de vacanțe duce de fapt la o structură disproporționată a anului școlar, 

În schimb, în semestre, cu încheierea semestrului I în februarie – fix la jumătatea anului școlar, structura anului școlar este una echilibrată și permite stabilitea acelorași vacanțe fără să afecteze etapele procesului educațional.

Ministerul Educației trebuie să analizeze și impactul pe termen mediu și lung când propune astfel de modificări. Evaluările standardizate nu schimbă faptul că trebuie să existe timpul necesar respectării etapelor procesului educațional, predarea și consolidarea fiind esențiale pentru o evaluare corectă.

Nu în ultimul rând, structura anului școlar trebuie să fie predictibilă și nu subiectul principal al singurei intervenții care are loc an de an. Dacă Ministerul Educației merge mai departe cu această formă fără fond, anul viitor, pe vremea aceasta vom dezbate: “ce facem în 2024 cu trimestrul III de doar 5 săptămâni?”.

Alte modificări, zero predictibilitate și același sistem de educație ineficient”, anunţă Federația Părinților și Aparținătorilor Legali din România într-un comunicat de presă, potrivit România TV.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro