Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a făcu un nou anunț oficial, potrivit România TV.

* Anunțul oficial spune că
 începând cu data de 9 martie 2022, nu se mai suspendă cursurile cu prezență fizică în funcție de numărul de cazuri de infectări sau de gradul de ocupare al paturilor.

* Şcolile şi clasele aflate în online rămân aşa până la expirarea măsurii iniţiale, anunţă Ministrul Educaţiei. Practic școlile rămân închise dacă se aflau în această procedură la momentul 8 martie. 

Clasele/grupele/unitățile de învățământ care la data încetării stării de alertă funcționează în sistem online vor continua să funcționeze în acest sistem până la sfârșitul perioadei dispuse în deciziile de suspendare a activității cu prezență fizică.

De asemenea, Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că, în cazul în care mai mulţi copii dintr-o clasă sau grupă se vor infecta cu SARS-CoV-2, Inspectoratul şcolar şi Direcţia de sănătate publică pot decide suspendarea cursurilor în respectiva clasă pentru un anumit interval de timp.

România a renunțat din noaptea de marţi spre miercuri la starea de alertă COVID-19. Masca nu va mai fi obligatorie de miercuri în România, inclusiv în şcoli. Cu toate acestea, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a recomandat ca masca de protecţie să fie purtată în continuare în spaţiile deschise aglomerate şi în mijloacele de transport în comun, dar şi în spaţiile închise, inclusiv în unităţile sanitare şi şcoli, pentru a se limita răspândirea infectărilor cu SARS-CoV-2. 

De asemenea, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a explicat că în ciuda renunţării la stare de alertă, la apariţia unor cazuri de îmbolnăvire în şcoli, Inspectoratul şcolar şi Direcţia de sănătate publică pot decide suspendarea cursurilor în respectiva clasă pentru un anumit interval de timp, potrivit România TV.

De asemenea, preșcolarii, elevii și personalul din unitățile de învățământ care la data încetării stării de alertă se află în carantină sau izolare vor respecta perioada prevăzută în deciziile în baza cărora s-au instituit respectivele măsuri.

Pentru elevii cu boli cronice, Ministerul Sănătății, în colaborare cu Ministerul Educației, va stabili măsuri suplimentare de protecție pentru asigurarea dreptului la educație în condiții de siguranță sanitară.

„Ministerul Educaţiei a transmis a notă către toate inspectoratele școlare județene/Inspectoratul Şcolar al Municipiului București prin care informează că, începând cu data de 9 martie 2022, va înceta starea de alertă instituită pe teritoriul României.

Prin urmare, încetează și măsurile sectoriale privind educația cu aplicabilitate în starea de alertă, conform Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de Covid-19, cu modificările şi completările ulterioare.

Ordinul comun al ministrului educaţiei şi ministrului sănătăţii nr. 5338/2015/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, cu modificările şi completările ulterioare, emis în baza Legii nr. 55/2020 și OUG nr. 141/2020, a fost abrogat astăzi, 8.03.2022 (prin ordinul comun al ministrului educaţiei şi ministrului sănătăţii nr. 3343/707/08.03.2022).

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro