„Steaua fără nume”, emisiunea-concurs care lansa interpreți de muzică ușoară, a avut o popularitate enormă cu câteva decenii în urmă. Formatul TV, creat în 1968 de Simona Patraulea, a lansat o pleiadă de mari cântăreți, de la Corina Chiriac și Mihaela Runceanu la Cornel Constantiniu. Alexandra Canareica, din Tulcea, și Ramona Bădescu, din Craiova, au fost ultimele câștigătoare ale trofeului, în 1989. Ambele au făcut carieră în afara țării. Dacă olteanca a reușit în Italia, tulceanca a activat mai bine de un deceniu în țările arabe.

Alexandra Canareica s-a născut de Ziua Femeii, pe 8 martie 1965. La 10 ani a plecat la Galaţi, împreună cu sora ei mai mare, Olga, care intrase la un liceu în judeţul vecin. La 14 ani, când era la Școala de artă din Galaţi (studia vioara), împreună cu două prietene cânta într-un trio numit UFO (varianta în engleză pentru OZN). A continuat în domeniu, după care a plecat la Bucureşti, acolo unde s-a angajat la „Rapsodia Română“. A urcat pe scenă alături de Mirabela Dauer, Vasile Şeicaru, Ștefan Hruşcă. Vara mergeau pe litoral. „Era o viaţă foarte frumoasă. Agitată, dar frumoasă. Am cunoscut oameni deosebiţi, talente extraordinare“, mărturiseşte Alexandra, citată în 2011 de Adevărul.

A fost distinsă cu două premii la Festivalul Trofeul Tinereții de la Amara, la edițiile din 1983 și 1985, și cu alte două premii la Festivalul Național de Muzică Ușoară de la Mamaia, la edițiile din 1985 și 1986. Între 1985 și 1990 a înregistrat 15 piese, majoritatea în primă audiție, pe muzica unor importanți compozitori de muzica ușoară, precum Doru Căplescu, Dani Constantin, Mihai Constantinescu, Dan Dimitriu, Petre Gălușanu, Viorel Gavrilă, Dinu Giurgiu, Jolt Kerestely, Gheorghe E. Marian, Alexandru Simu, Dan Stoian, Marius Țeicu. Nouă dintre aceste piese au fost incluse pe albumul „Cât dorul este dor”, lansat de artistă pe 29 noiembrie 2019, la Casa de discuri Eurostar.

A cucerit trofeul „Steaua fără nume” chiar la ultima ediţie a concursului, alături de craioveanca Ramona Bădescu, ambele primind nota 10 pe linie din partea juriului, Ramona a cântat, în proba specială, la pian, iar Alexandra la vioară (absolvise atunci Liceul de muzică din Galaţi). Ulterior a absolvit şi Conservatorul. În primele etape ale concursului televizat, Canareica evoluase alături de Alina Mavrodin (şi ea deţinătoare a Trofeului), Florina Cupşa, Valeriu Crişan. Remarcată imediat de organizatorii de spectacole şi de impresari, artistă a luat parte la numeroase turnee naţionale, în cursul cărora a fost aplaudată de zeci de mii de spectatori, în concerte în care i-a avut colegi de scenă pe Gabriel Dorobanţu, Gabriel Cotabiţă, Anca Ţurcaşiu, Cătălin Crişan, Natalia Guberna sau Daniel Iordăchioae.

După 1990, însă, într-o perioadă extrem de nesigură, postul ei de la Rapsodia Română s-a desfiinţat şi ea a plecat în afara ţării, în ţările arabe. A cântat în Liban, în Siria, Egipt şi Iordania, de unde s-a întors cu multe amintiri. „Am stat trei ani în Siria, între anii ‘93 şi ’96, şi am fost impresionată“, îşi aminteşte artista. În Egipt a locuit între 1996 şi 2003. „O ţară care a reuşit să se dezvolte extraordinar în turism. Acum îmi pare rău că şi-au distrus această bogăţie, pentru că le va lua foarte mult să refacă încrederea oamenilor. Eu eram acolo în 1997, la Luxor. Staţiunea era plină ochi. Într-o singură zi nu mai era absolut nimeni. Singurii străini eram noi, cei care aveam contracte în desfăşurare“, îşi aminteşte artista. A cântat în hoteluri de 5 stele din Orientul Apropiat: Cham Palace, Sheraton Damascus, Cairo Sheraton, Novotel Cairo, Sofitel Sharm-El-Sheikh, Sonesta Cairo, Mővenpick Luxor, Marriott Dead Sea, Arena Space Amman. Aici a avut ocazia să cânte şi pentru fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak. În 2003 s-a întors în Siria. „Nu mai era acelaşi lucru. Începuse conflictulul din Irak“, spune Alexandra. Aşa că a decis să se întoarcă acasă, la Tulcea.

Din septembrie 2008, este profesoară de canto muzică ușoară la departamentul Școala Populară de Arte și Meserii din cadrul Centrului Cultural „Jean Bart” din Tulcea (Școala Populară de Arte și Meserii din Tulcea a fost înființată în anul 1978, iar din anul 2010 estec departament de pregătire și perfecționare al Centrului Cultural „Jean Bart” Tulcea). După 2012,  a fost o prezenţă permanentă pe afişul spectacolului de imens succes “Ultimul romantic”, într-un colectiv de romantici unul şi unul: Alexandru Jula (care dă titlul spectacolului după numele unui disc al său), Stela Enache, Gabriel Dorobanţu, Ileana Şipoteanu, Marina Florea.

Octavian Ursulescu explica, în 2009, pentru Jurnalul.ro: „Emisiunea Steaua fără nume ca atare fusese creată la sfârş­itul anilor '60 de Simona Pa­traulea şi Sorin Grigorescu şi avu­sese de-a lungul timpului, ca pre­zentatori, pe poetul Dan Deşliu, pe prof. Mihai Florea sau pe Marius Ţeicu. De la acesta din urmă am preluat eu microfonul de comperaj, după 1985, cu Titus Mun­teanu la cârma emisiunii ("Şlagăre în deve­nire", un concurs de creaţie modern şi stimulativ, fusese proiectul său integral). La în­ceputul anului 1989 au avut loc ul­timele ediţii ale "Stelei fără nu­me"; între timp, Titus Mun­teanu, din motive pe care nu mi le amintesc, cedase de câteva ori rea­lizarea emisiunii Marianei Şoitu. Pentru a vă reîmprospăta memoria, concursul avea drept menire des­coperirea de noi talente pentru mu­zica uşoară românească, ceea ce şi făcuse, din plin, începând cu pri­mii laureaţi: Corina Chiriac, Doina Spă­taru, Cornel Constantiniu. Acum nişte ani, Simona Patraulea a pus la cale o emisiune tv în care să se reîn­tâl­nească toţi laureaţii din cele trei de­cenii scurse până la acea dată, ocazie pentru mine să constat că au fost mulţi de care publicul nu-şi mai aminteşte. Dar suficient de mulţi n-au trecut întâmplător probele nu­me­roase şi dificile.

Erau trei etape succesive, între probe fiind: interpretarea cu acompaniament de pian (neuitatul Gerry Podgoreanu) a unei piese alese de juriu din lista celor zece depuse "la dosar" de concurent; probă de dic­ţie, după texte de la IATC; duet cu o vedetă; dans, actorie. Abia în ultima etapă se cânta cu orchestra RTV, dirijată de Sile Dinicu şi apoi de Cornel Popescu. Din juriu făceau parte personalităţi ale vieţii muzicale, nu­mele care reveneau frecvent fiind al compozitoarei Camelia Dăs­că­les­cu (în egală măsură reputată profesoară de canto), al regretatului compozitor Laurenţiu Profeta, al muzicologului Vasile Donose sau al Si­monei Patraulea. Marius Ţeicu compusese o temă muzicală pe care nu o dată a cân­tat-o el însuşi în deschiderea spectacolelor, găzduite de Studioul de concerte al Radiodifuziunii din Str. Nuferilor, actuala General Berthelot.

Datorită numărului mare de candidaţi, dar şi a unui sistem de desfăşurare mai special, de multe ori între prima şi ultima etapă trecea atâta timp că spectatorii erau şi ei derutaţi. Iată, de pildă, va­loroasa cântăreaţă originară din Tulcea, Alexandra Canareică, a trecut cu bine etapa I în 1986 şi a fost chemată la etapa a II-a abia în 1988, când a concurat alături de Alina Mavrodin. Ea a cucerit Trofeul "Steaua fără nume" în 1989, alături de Ramona Bădescu - ele fiind ultimele câştigătoare ale competiţiei”.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro