S-a întâmplat acum aproape două decenii, în zorii tulburi ai unei zile de decembrie. La intersecția cu strada Polonă din București, autoturismul de teren Ford Expedition, condus de Christopher Van Goethem, izbea din plin taxiul în care se afla muzicianul Teo Peter și din care tocmai coborâse Berti Barbera. Beneficiind de imunitate diplomatică, autorul accidentului părăsea după câteva ore România... Dar destinul a avut o replică dură peste ani! Iată ce s-a întâmplat cu el până la urmă!

Teofil Nelu Peter (cunoscut ca Teo Peter, 11 aprilie 1954, Cluj – 4 decembrie 2004, București) a fost un muzician rock, basist și cofondator în 1977, împreună cu Costi Cămărășan, al formației Compact, respectiv fondator în 1988 al formației Compact B (prescurtare pentru Compact București). Cei doi fondatori ai trupei Compact, Teo Peter și Costi Cămărășan, erau prieteni din cartierul adolescenței lor, Gheorgheni, din Cluj, „unde zeci de tineri clujeni se adunau, seara, pentru a cânta la chitară. [Acolo] s-au împrietenit și au înființat Break Group, care s-a destrămat după trei ani, odată cu plecarea fiecăruia din ei în armată.” 

Prieteni din adolescență, Teo Peter și Costi Cămărășan, au abandonat vechea lor formație, Break Group, constituită înaintea serviciului lor militar, înființând trupa Compact la revenirea lor „la vatră”, în 1977. Succesul a venit într-o formulă inițială de șase (Teo și Costi, care i-au co-optat pe Cornel Moldovan, Marius Luca, Balacs Laszlo și pe un student din Congo, Pascal Goelot, care ulterior, terminând facultatea de Educație Fizică și Sport, a plecat acasă) și apoi de cinci. Primele succese încep să apară. Astfel, în 1981, trupa originară Compact obține Marele Premiu Perpetuum Vox Transilvania la Mediaș, unde Peter și Cămărășan i-au cunoscut pe Paul Ciuci și pe Aurel „Leluț" Vasilescu, care erau fondatorii și membrii trupei Telegraf, din Câmpia Turzii.

După plecarea (în toamna lui 1981) a celorlalți trei membri inițiali din formula Compact, Peter și Cămărășan îi cooptează pe cei doi muzicieni turdeni, Ciuci și Vasilescu, în echipa trupei Compact, care va rămâne așa până în 1988, când se va produce a triplă sciziune, Ciuci va pleca în Statele Unite ale Americii, Peter va înființa formația Compact B (prescurtare pentru Compact București), iar Cămărășan va rămâne la Cluj, înființând formația Compact C (prescurtare pentru Compact Cluj).

...În acea sâmbătă dimineață, la ora 4:30, Teo Peter se întorcea acasă cu un taxi de la petrecerea festivalului său de suflet, Rock In My Heart, de la Sala Polivalentă. Conform informațiilor de la acea dată, Christopher Van Goethem s-ar fi aflat, în acel moment, în mașină cu amanta sa, deși era căsătorit. Soldatul se afla sub influența băuturilor alcoolice și nici măcar nu era prima sa abatere, intrând, anterior, cu mașina într-un copac. Deşi, cu consecințe tragice, nu acordase prioritate taxiului, câteva ore mai târziu Van Goethem, care beneficia de imunitate diplomatică, era îmbarcat într-un avion şi readus în țara sa, la o bază militară.

„Legea penală română nu se aplică în cazul infracţiunilor săvârşite de către reprezentanţii diplomatici. Acest text din Codul Penal are la bază dispoziţiile Convenţiei de la Viena din aprilie 1961 privind relaţiile diplomatice care conferă imunitate de jurisdicţie penală reprezentanţilor diplomatici”, declara Răzvan Radu, șeful direcției de drept internațional din Ministerul Justiției, în 2006. Procesul de peste Ocean s-a terminat doar cu o mustrare scrisă pentru autorul accidentului. Pe 1 februarie 2006, Curtea Marțială a statului Virginia a decis că Van Goethem este  vinovat doar pentru acuzația de adulter! Și asta pentru că, deși căsătorit, el recunoscuse că petrecuse în noaptea tragediei cu o altă femeie.

Decizia judecătorilor a avut la bază raportul echipei de investigatori trimisă la București, care a remarcat, înainte de toate, „semaforizarea defectuoasă a intersecției” în care a avut loc accidentul. Mai mult, pușcașul marin a fost găsit vinovat de declarații oficiale false în fața anchetatorilor. După accident, Van Goethem a rămas o vreme în sistem, fiind mutat inițial la ambasada din Berlin, apoi la ambasada  din capitala Omanului, Muscat. Alături de soția Kathy și de cei doi copii ai lor, Alyssa și Collin, Christopher a încercat o perioadă să fie mult mai discret ca prezență în spațiul public, scria Fanatik.ro.

După ce s-a retras oficial din armată, el a încercat o reconversie profesională, terminând o facultate cu profil economic din Wisconsin. Cum nu a găsit însă de lucru în domeniu, Van Goethem și-a asigurat existența reparând mașini în Iron River (Michigan), orașul său de baștină. Cea mai dură lovitură pe care a primit-o a venit însă din partea soției. Proabil sătulă de escapadele amoroase ale partenerului, Kathy a divorțat de Christopher și s-a recăsătorit acum câțiva ani cu Manuel, un bărbat pe care-l cunoscuse într-o misiune în Afganistan.

Împreună cu Manuel, care are patru copii dintr-o căsnicie anterioară, Kathy are grijă și de cei doi copii pe care-i are cu Van Goethem. Astăzi, relațiile dintre tatăl Chris și copiii Alyssa și Collin lipsesc aproape cu desăvârșire, aceștia considerându-l vinovat de destrămarea familiei. 
Interesant este faptul că retragerea din structurile militare a lui Christopher Vangoethem a coincis cu intrarea fostei sale soții în sistemul de stat american. Astfel, Kathy a devenit un apreciat specialist al Departamentului de Stat american, axat pe politici militare externe. Fiica ei, Alyssa,  studia Psihologia la Universitatea din Bruxelles si a venit, in 2010, pentru cateva saptamani, pentru un schimb de experienta la Universitatea din... Bucuresti, conform Cancan.ro.

Iar Teo Peter Jr. este și el chitarist, în formația rock Altar.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro