Valeriu Lazarov (20 decembrie 1935, Bârlad, Tutova – 11 august 2009, Tres Cantos, Madrid) este considerat cel mai important producător român de televiziune, stabilit în Spania și, după 1990, revenit cu proiecte în țară. A fost director general și consilier delegat al canalului Telecinco (1985-1994), fiind unul dintre producătorii favoriți ai lui Silvio Berlusconi. Numele lui complet era Valeriu Lazarov Lessner. În anii 70 a fost căsătorit cu Elsa Baez, apoi cu o altă femeie. Când s-a recăsătorit cu Augusta Lazarov, în 2004, la Madrid, Lazarov era deja tatăl a cinci copii. Dar cei mai celebri „copii” ai lui au fost formatele tv ca „Surprize, surprize”, „Din dragoste” sau „Iartă-mă”...

Ideea de a intra in lumea media i-a venit cand avea 14-15 ani, varsta la care a vizionat la un cinematograf din Piatra Neamt o comedie muzicala sovietica, "Volga, Volga". Filmul i-a placut atat de mult incat l-a vazut de 12 ori, determinandu-l sa devina regizor.In 1953, Lazarov pleaca la Bucuresti pentru a studia regia la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografie (IATC). In iunie 1957, termina studiile si alege televiziunea in detrimentul cinematografiei, scria Ziare.com.

A fost un personaj controversat în Spania, unde, totuși, a cunoscut gloria. Cei de dreapta îl acuzau că avea simpatii de stânga și de aceea a refuzat să fie Directorul General al Televiziunii spaniole, în schimb cei de stânga îl porecliseră „facha" pentru că dictatorul Franco l-a acceptat la TV. Spaniolii nu-i intelegeau experimentele TV și-i spuneau „Mister Zoom".

Între 1953 și 1957 a studiat regia la Institutul de Arta Teatrală și Cinematografică din București (IATC). Totuși, nu s-a implicat în cinematografie, ci s-a concentrat pe televiziune. Astfel, în 1966 a participat la Festivalul de televiziune de la Monte Carlo, cu filmul "Omul și camera". În 1968 a înregistrat emisiuni la TVE, postul public de televiziune din Spania, la invitația directorului general al postului, Juan Jose Roson. Tot în 1968, Lazarov a avut primul succes la TVE, cu spectacolul muzical „El irreal Madrid", cu care a obținut Nimfa de Aur, la festivalul de la Monte Carlo.

Ulterior, Valeriu Lazarov s-a stabilit în Spania. A lucrat peste zece ani în domeniul televiziunii din Spania, iar în 1979, Lazarov a început colaborarea la televiziunea națională italiană, RAI, pentru a realiza o serie de programe - „Tilt". Imediat a început să lucreze pentru Silvio Berlusconi, la Canale 5, unde a ajuns director de producție, președintele Consiliului de administrație și director al centrului de producție Videotime. În 1989, Lazarov a revenit în Spania, unde a condus postul Tele 5, controlat tot de Silvio Berlusconi, până în 1994.

În 1995, a înființat compania de producție Prime Time Communications. Valeriu Lazarov este cunoscut ca fiind omul care a revoluționat divertismentul românesc de televiziune, după anii '90, dar și în Spania. Astfel, în 2005, el a realizat "Genialii", iar în 2007, serialul "Chiquititas", producții difuzate și de televiziunile din România. Este cunoscut ca „părintele" celei mai longevive emisiuni, "Surprize, surprize" (difuzată timp de nouă ani la TVR), dar și al altor emisiuni de succes, precum "Din Dragoste", "Iartă-mă", "Sub alt chip", "Imprevizibilii", "Ploaia de stele", "Babilonia" etc. Au fost promovate vedete ca: Andreea Marin, Mircea Radu sau Raluca Moianu.

Între 2004 și 2009, a fost căsătorit cu vedeta de televiziune Augusta Dumitrașcu (10 august 1975, Târgu Jiu), mai tânără ca el cu... 40 de ani. Ulterior, Augusta Lazarov s-a recăsătorit cu actorul Andreas Petrescu, scenaristul de la iUmor, cu care are un băiețel. Prin Valeriu Lazarov și-a făcut nulți prieteni celebri: „Nașa noastră de cununie a fost Carmen Sevilla, o actrița și o cântăreață extrem de cunoscută și iubită, o știa toată Spania. La Sarita Montiel am fost acasă, am filmat la ea. (...) Cu Julio Iglesias mai vorbesc, m-a chemat în vizită la el, în Republica Dominicană, dar n-am ajuns niciodată. Când avea concert la București o punea pe PR-ița lui să mă sune. M-a invitat la o cină, cu o seară înainte de concert, și nu știam ce să-i duc cadou. Voiam să fie un cadou de suflet. Am găsit o fotografie în care Julio filma împreună cu Valeriu în America de Sud, i-am înrămat-o și i-am făcut-o cadou”.

Într-un interviu din 2009, pentru Tango - Marea Dragoste, Augusta povestea cum a fost cerută în căsătorie de Valeriu Lazarov și cum a fost relația lor, în ciuda marii diferențe de vârstă (este mai tânără decât fiul cel mare al lui Lazarov): „Doar cine l-a cunoscut cu adevarat pe Valeriu si stie exact ce fel de om era, nu numai ca profesionist, ci si in viata de zi cu zi, poate sa inteleaga desfasurarea evenimentelor in sensul asta. Pentru ca avea, intr-adevar, o personalitate extraordinara, fascinanta, era o persoana foarte, foarte speciala… Si asa a fost sa fie, am ramas acolo si ne-am casatorit. (...) Eu am ramas acolo din vara lui 2003, iar in iarna, in preajma sarbatorilor, el a zis sa invitam pe parintii mei si pe fratele meu cu prietena lui, sa petrecem impreuna sarbatorile de iarna la Madrid. Ei au venit, si, in seara de Craciun, la masa, el a venit cu doua modele, doua perechi de verighete, si a zis: „Hai sa alegem perechea cea mai frumoasa“. Si asa a fost cererea in casatorie! (...) Valeriu traia ca si cum ar fi avut 30 de ani, cu aceeasi intensitate, cu aceeasi dragoste de profesie, de viata”...

Recviemul în memoria lui Valeriu Lazarov a avut loc în Catedrala Sfântul Iosif din București, în data de 18 septembrie 2009. Pe 13 octombrie 2009, Academia de Stiinta si Arta in Televiziune din Spania a adus un omagiu regretatului producator de televiziune Valeriu Lazarov. Evenimentul a avut loc la Teatrul Bellas Artes din Madrid.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro