George Bodnarciuc (13 septembrie 1954 – 2 iulie 2020) a fost unul dintre cei mai mari balerini români din a doua jumătate a secolului XX, el fiind prim solist al unor prestigioase ansambluri de balet din lume. Din nefericire, după ce s-a retras în Toscana, la Pietrasanta, și a devenit mentorul unor noi generații de artiști a avut parte de un sfârșit neașteptat, fulgerător.

George Bodnarciuc a absolvit liceul de Coregrafie Cluj-Napoca, promoția 1973, clasa Vasile Solomon, și a urmat cursuri de specialitate la Teatrul academic de Operă și Balet „Kirov” din Leningrad. A fost laureat al concursului Internațional de Balet de la „Osaka”, Japonia. Începând cu anii ’80 a fost solist al Deutsche Oper din Berlin și invitat al unor companii din Italia precum Teatro Comunale di Firenze, Arena di Verona, Teatro Verdi di Trieste, Balletto di Toscana. În calitate de maestru de balet a activat în cadrul Operei Naționale din Budapesta, Volskoper din Viena și în teatre din Italia. În perioada 1991-1992 a ocupat funcția de Director al Baletului Operei Naționale București. 

A debutat la vârsta de 20 de ani, în rol principal, la Opera Națională din București. În ultimii ani, maestrul a lucrat ca profesor de balet în Italia și nu numai (Teatro Comunale di Firenze, Arena di Verona, Teatro Verdi di Trieste, Balletto di Toscana, Opera din Budapesta, Volks Oper din Vienna).Din repertoriul său făceau parte roluri semnificative din istoria baletului: Prințul Siegfried din „Lacul Lebedelor” de Ceaikovski, Prințul Desire din „Frumoasa din Pădurea Adormită” de Ceaikovski, Colas din„ La fille mal gardée” de Ferdinand Herold și John Lanchbery, Escamillo din „Carmen” de Georges Bizet etc.

În timpul unei ore de balet, aflat în mijlocul elevilor săi italieni, George Bodnarciuc a pierit, însă, fulgerător, la Assisi (Umbria), răpus de un imprevizibil stop cardio-respirator. Cei prezenți i-au acordat primul ajutor: puțină apă, puțin zahăr pentru a depăși ceea ce părea un moment de oboseală legat poate de căldură. Maestrul părea că și-a revenit, însă, în scurt timp, starea lui s-a agravat și s-a stins. La Natione scrie că echipajele de prim-ajutor sosite la fața locului nu au mai putut decât să constate tragicul sfârșit. Un destin nedrept pentru un mare artist, care mai avea multe de spus.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro