...Dacă „Buză de Iepure”, fiul unei campioane de tenis, nu i-ar fi pus o rachetă în mână, oare ce s-ar fi întâmplat cu Ion Țiriac, care avea o cu totul altă pasiune sportivă, el jucând hochei pe gheață în echipa națională a României? Unul dintre acele clipe magice în care inspirația de moment a lui Szobi Cseh a schimbat fantastic destinul unui om.

Poreclit „Beleaua din Kogălniceanu” dar și „Contele Dracula al tenisului mondial”, Ion Țiriac (născut pe 9 mai 1939, la Brașov) este un fost jucător profesionist de tenis român, dar și olimpic la de hochei pe gheață, manager al unor mari jucători de tenis și, apoi, un influent om de afaceri în Germania, Spania și România. Ion Țiriac și-a pierdut tatăl la vârsta de zece ani. Tatăl lui a locuit pe aceeași stradă și a lucrat în aceeași fabrică cu Günther Bosch. Între 1958 și 1964 a fost membru al echipei de hochei pe gheață a României, cu care a participat la Jocurile Olimpice de Iarnă din Innsbruck și la Campionatele Mondiale.

În 1970, a câștigat la dublu împreună cu Ilie Năstase turneul de la Roland Garros. Talentul său pe teren s-a materializat mai ales la dublu, câștigând alături de Ilie Nastase, în afară de Roland Garros, numeroase alte turnee precum Foro Italico, Open Philadelphia Indoor (1970), Monte Carlo Open, Open Suedia, Italian Open și Canadian Open (1972), dar și alături de Guillermo Villas la Baltimore International și Nice International (1977), Volvo International (1979) sau, în compania lui Adriano Panatta, Campionatului Mondial de tenis, Sao Paolo (1974). Țiriac a fost component al echipei României în Cupa Davis între anii 1959 și 1978, disputând trei finale, cu SUA, în 1969, 1970 și 1972, în toate trei avându-l ca partener pe Ilie Năstase.Din 1984 până în 1993 a fost managerul lui Boris Becker, tenisman german de clasă mondială. Între anii 1998 și 2004, a deținut funcția de Președinte al Comitetului Olimpic Român.

Ion Țiriac este, de asemenea, unul dintre cei mai bogați români, fiind proprietarul unui număr mare de firme în domeniul bancar, auto și cel al transporturilor. Este primul român care a intrat în lista Forbes a miliardarilor lumii fiind cotat ca având o avere personală în jur de 1,1 miliarde dolari în martie 2007. În 2022 averea lui era cotată la 8,5 miliarde de lei, înglobată în Țiriac Holdings, care cuprindea peste 40 de companii private din domeniile comerțului auto, imobiliarelor, serviciilor financiare, operațiunilor de leasing și transport aerian, dar și în supraveghere și protecție.

Țiriac a fost căsătorit între anii 1963 și 1965 cu Erika Braedt, jucătoare de handbal, de care - zice lumea - s-ar fi despărțit după o aventură a acesteia cu Sergiu Nicolaescu.Jean Maurer, fiul fostului prim-ministru al României, Ion Gheorghe Maurer, a povestit acest lucru, într-un interviu acordat cotidianului „Libertatea”. „Ţiriac venea tot timpul la noi cu soţia sa. Erika Braedt, prima nevastă a lui Ţiriac, s-a combinat cu Sergiu Nicolaescu chiar la noi în casă, în timpul unor sărbători de iarnă, pare-mi-se în 1965. Sergiu, Ţiriac şi soţia sa, Erika, erau invitaţii tatălui meu. Sergiu era un mare cuceritor, un curtenitor, un Don Juan, iar Erika se săturase de Ţiriac, era nemulţumită de el. Au avut chiar atunci o aventură, iar după aceea Erika şi Ţiriac au divorţat. De atunci e ranchiuna între Ţiriac şi Nicolaescu. Nicolaescu s-a cuplat cu soţia lui Ţiriac la mine în casă”, a povestit Maurer. Oficial, are copii cu Mikette von Issenberg (model; mama lui Ion Țiriac jr.) și cu Sophie Ayad (ziaristă din Egipt; doi copii, Karim Mihai și Ioana Natalia). Dar, de câteva ori, Țiriac însuși a afirmat că ar mai avea alți circa 30 de copii din flori, cărora ar vrea să le lase o parte din moștenire.

Dar nimic nu ar fi fost la fel dacă acum aproape șapte decenii în urmă un personaj cunoscut din lumea filmului nu i-ar fi înrâurit decisiv destinul. Faimosul Buză de Iepure a fost un personaj care a trăit liber, rebel, și înainte de 1990, și după. Considerat într-o vreme unul dintre cei mai buni cascadori din Europa, Cseh - controversat pentru legăturile sale cu o anumită instituție - a avut o viață efectiv de film. Actor și cascador, între altele el l-a întruchipat pe marele ecran pe Buză de Iepure, loialul partener al lui Mărgelatu, interpretat de Florin Piersic.

A apărut în mult mai multe pelicule cinematografice, începând cu debutul din „Dacii” (1967), trecând prin „Mihai Viteazul” (1971), „Un comisar acuză” (1974), „Buzduganul cu trei peceți” (1977), „Profetul, aurul și ardelenii” (1978), „Vlad Țepeș” (1979) sau „Burebista” (1980). Cel mai cunoscut rol al său râmâne cel al faimosului Buză de Iepure în filme ca „Trandafirul Galben”, „Misterele Bucureștilor”, „Masca de argint”, „Colierul de turcoaze” și „Totul se plătește”, pelicule apărute în perioada 1982-1987.

Născut la Miercurea-Ciuc, pe 11 decembrie 1943, micul Szabolcs, prenumele său întreg, avea toate datele să aibă o copilărie și o viață liniștite și fără lipsuri, dat fiind că tatăl său a fost directorul unei bănci din Brașov. Tatăl său era un bărbat extrem puternic, ce-și putea ridica soția într-o mână, în timp ce mama sa practica sportul cu succes. „Mama a fost campioană la tenis, iar prima rachetă de tenis pe care a văzut-o Ion Țiriac era de la mine. El juca hochei la Brașov. I-am dat eu racheta și ai văzut ce-a ajuns?! Am copilărit împreună, am fost la facultate împreună, dar nu l-am văzut o dată zâmbind", a dezvăluit Szobi Cseh, într-un interviu pentru Jurnalul Național din 2004.

La rândul său, miliardarul a povestit că a jucat prima oară tenis la vârsta de 15 ani, pe când era deja legitimat la hochei, dar și campion la tenis de masă. Primul său schimb de mingi ar fi avut loc pe 9 mai 1955, pe terenurile clubului Steagul Roșu Brașov. „M-am apucat de tenis din greșeală. Eram un foarte bun junior la tenis de masă. Eram la Brașov, la faimosul club de sub Tâmpa, unde erau cele patru terenuri de tenis, erau și acele două mese de tenis de masă. (...) așa am început, din întâmplare, pentru că eu eram jucător de tenis de masă”, a spus Ion Țiriac, în 2022 conform Sport.ro.

Nu este singura ispravă a cascadorului. Acesta, când și-a cunoscut marea dragoste, Simona, n-a ezitat s-o fure de acasă, la propriu, deși aceasta era încă la liceu, și să divorțeze de prima soție, marea actriță Ioana Bulcă, interpreta rolului Doamnei Stanca în filmul „Mihai Viteazul” al lui Sergiu Nicolaescu. „Am furat-o practic de-acasă, deşi era încă elevă, şi am dus-o într-o garsonieră în care aveam doar linoleum pe jos. Aveam o plapumă şi-o ladă de la aprozar pe post de noptieră. Părinții ei erau speriați. Toată lumea știa că eram căsătorit. Dar ne iubeam. Când a terminat liceul, era însărcinată în șase luni. Am reușit să divorțez și a doua zi m-am însurat”, a mai mărturisit Cseh, în interviul de acum două decenii.

În 2005, Cseh a început programul social GLADIATOR pentru copii săraci, destinat prevenirii și combaterii delincvenței juvenile. În plus, din 2008 a derulat programul-metodă pentru copii cu handicap psihic și fizic sever. Ambele programe au fost bazate pe metodologii originale create de el, cu rezultate impresionante. De asemenea, a fost autorul a numeroase invenții care au dus la dezvoltarea tehnicii din domeniul cascadoriei, nu doar în România, ci la nivel internațional, fiind considerat, mulți ani la rând, în elita cascadorilor din Europa.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro