...Nu doar o voce specială și o ținută de scenă absolut remarcabilă! Pedant, elegant, carismatic, cu alură sportivă, pe care și-a păstrat-o toată viața (era absolvent de IEFS și a jucat fotbal, în Divizia B, la Sportul Studențesc), nu-i deloc de mirare că Dan Spătaru era nu numai un mare artist, ci și un bărbat seducător, după care oftau femeile de acum o jumătate de secol din România și nu numai! Povestea lui cu o frumoasă rusoaică brunetă cu ochi albaștri a făcut valuri (la propriu și la figurat)!

La 30 de ani, Dan Spătaru (născut pe 2 octombrie 1939, în comuna dobrogeană Aliman) era în culmea gloriei. Umplea stadioane la concertele lui și tocmai fusese distribuit în rolul principal într-un film muzical, o coproducție cu Mosfilm. Partenera lui de film era o superbă actriță rusoaică, Natalia Fateeva, o brunetă cu ochi albaștri.

Cântecele mării a fost regizat de Francisc Munteanu (cel care a făcut ulterior și serialul „Pistruiatul”).. Rolurile principale erau interpretate de Dan Spătaru, Natalia Fateeva, Ștefan Bănică, Ion Dichiseanu, Dumitru Chesa, Réka Nagy, Peter Paulhoffer, Ștefan Sileanu și Emil Hossu. Filmul a fost foarte popular în Uniunea Sovietică la începutul anilor '70 grație popularității celor doi interpreți ai rolurilor principale dar și cântecelor compuse de Temistocle Popa (varianta rusească a textelor cântecelor fiind creația marelui poet Robert Rojdestvenski). Temistocle Popa îi compusese lui Dan Spătaru și primul lui msre succes muzical,melodia „Măicuța mea”.

Dan Spătaru juca și cânta dezinvolt. La partea muzicală, vocea frumoasei Natalia Fateeva era dublată de cântăreața  Larisa Mondrus. În 1971, la un an după premiera filmului, a fost lansat și un disc cu patru cântece din coloana sonoră. Subiectul filmului îl reprezintă peripețiile unui ansamblu muzical studențesc din România ce-și dorea să participe la Festivalul de Muzică de la Soci (URSS). Larisa Mondrus (născută pe 15 noiembrie 1943, la Riga) era și ea o cântăreață populară, de origine letonă, dar care în 1973 va emigra în RFG, motiv pentru care discul cu „Cântecele mării” avea să fie retras de pe piață.

Natalia Nikolaeevna Fateeva (născută pe 23 decembrie 1934) a apărut în peste cincizeci de filme din 1956. Natalya s-a născut și a crescut la Harkov. Tatăl ei era ofițer sovietic, iar mama ei era managerul unui magazin local de haine. A studiat actoria la Colegiul de Actorie din orașul natal (acum în Ucraina) în anii 1950 și a fost căsătorită pentru scurt timp cu un coleg de clasă, dar în curând a divorțat de student și s-a mutat la Moscova. Acolo, după ce l-a întâlnit pe Serghei Gherasimov, Fateeva a fost admisă în anul de absolvire la școala de actorie VGIK. Gherasimov (mult mai vârstnic ca ea, fiind născut în 1906), era un reputat regizor de film, dar și actor, scenarist, dramaturg. A fost profesor la cea mai veche școală de film din lume, Institutul Cinematografic din Moscova, care astăzi îi poartă numele.

Când a întâlnit-o pe Natalia, Gherasimov era căsătorit cu o altă actriță, Tamara Makarova. Însă Natalia avea să fie votată „cea mai frumoasă actriță sovietică” la începutul anilor ’60 de către cititorii revistei sovietice de film Ekran.Înainte și, mai ales, după Serghei Gherasimov, Natalia Fateeva a avut, oricum, o biografie sentimentală tumultuoasă. Ea s-a măritat și a divorțat de trei ori. A fost căsătorită cu Leonid Tarabarinov, din 1953 până în 1954; cu actorul și regizorul Vladimir Basov, din 1957 până în 1962, cu care a avut un copil; apoi cu fizicianul Boris Egorov, care a fost unul dintre primii cosmonauți sovietici (a fost în spațiu pe racheta Vostok-1, în anul 1964), din 1969 până în 1974. 

Cât despre Dan Spătaru, care vorbea bine limba rusă (pe care o studiase în școală) este cunoscută povestea sa romantică de tinerețe cu temperamentala actriță rusoaică Natalia Fateeva (pe atunci, Egorova). După ce au jucat împreună în coproducția „Cântecele mării”, cei doi au avut o scurtă aventură, întreruptă violent de soțul artistei, cunoscutul cosmonaut sovietic, care l-a amenințat cu pistolul pe cântărețul român. Căsnicia lui cu Natalia nu mai avea, oricum, să reziste prea mult, cei doi divorțând câțiva ani mai târziu.

Iar Dan Spătaru, care avusese și o relație cu cântăreața Pompilia Stoian, care l-a părăsit pentru a se mărita cu un cetățean neamț, s-a căsătorit cu Sida (Sidonia), femeia care l-a idolatrizat și l-a vegheat cu devotament până în ultima clipă. După despărțirea de Natalia, în anul 1972, o cunoscuse pe viitoarea soție, balerină la Teatrul Fantasio din Constanța, prin intermediul marelui actor de comedie Jean Constantin. S-au căsătorit în anul 1974 și au avut un copil, Dana. După mărturiile soției sale, Sida, Dan Spătaru a fost „familist convins” și „un model de tătic”....

Acțiunea din „Cântecele mării” nu era decât un pretext pentru a pune în scenă o poveste de iubire pe ritmuri muzicale. Ganea (Ion Dichiseanu) călătorește la Moscova, furând dintr-un seif o valiză al cărui conținut nu este dezvăluit spectatorilor. El se întoarce în România cu un vapor sovietic ce ancorează în portul Constanța. Doi detectivi melomani, Mitache (Ștefan Bănică) și Spirache (Dumitru Chesa), sunt pe urmele lui și-l așteaptă în port. Tot acolo se află și membrii unui ansamblu muzical studențesc ce îl așteaptă pe delegatul oficial al Festivalului de Muzică de la Soci, fără a ști cine este acesta. După ce rataseră participarea la Festivalul de la San Remo, ei vor să-l impresioneze pe delegat și să reușească astfel să participe la Festivalul de la Soci.

Studentul Pavel (Emil Hossu) crede că cei doi detectivi sunt reprezentanții trimiși să-l întâmpine pe delegatul sovietic, dar Toma (Peter Paulhoffer) și Silvia (Réka Nagy) îi confundă și îi închid într-o magazie pe adevărații reprezentanți. Neștiind cine este delegatul festivalului, Mihai (Dan Spătaru) începe să cânte la debarcaderul unde sosise vaporul, sperând că delegatul îl va aplauda. Studenții cred că delegatul sovietic este Ganea, dar nu apucă să i se prezinte pentru că cei doi detectivi îl înhață și pleacă cu el la hotel. Gangsterul schimbase însă valiza la coborâre cu o alta identică, iar detectivii găsesc în geamantanul lui doar rufărie și partitura unui cântec obligatoriu. Ganea este legat cu lanțuri de calorifer pentru că nu voia să divulge locul unde a ascuns lucrul furat din seif.

Studenții români sunt supărați, dar o cunosc în port pe Nina Denisova (Natalia Fateeva), o turistă sovietică cu ochi albaștri, iar Mihai se îndrăgostește de ea la prima vedere și îi cântă melodii de dragoste. Rusoaica este condusă la hotel de Silvia, iar tinerii îi spun că vor să-l răpească pe delegatul sovietic pentru a-i prezenta programul lor. Nina li se alătură. Studenții află că cel pe care-l credeau a fi delegatul sovietic era și el la hotel, iar tinerii îl ajută pe Ganea să fugă. Gangsterul observă că Nina avea valiza lui; el încearcă să i-o fure și apoi fuge. În timp ce restul studenților se duce după el, Mihai și Nina se plimbă împreună prin port. Ei fac o călătorie de vis prin București cu o mașină de epocă marca Chevrolet, în timpul căreia turista își pierde valiza. Mihai o conduce pe Nina la baraca unde locuia el, iar rusoaica mărturisește că ea este delegata Festivalului de la Soci. Tânărul este dezorientat, își cere scuze și pleacă, hoinărind toată noaptea pe străzile din port.

Studenții o însoțesc a doua zi pe Nina la București. O dată cu ei pleacă și cei doi detectivi. În timpul călătoriei cu trenul, Mihai îi aude pe cei doi violoniști cântând o melodie, iar Nina îi atrage atenția că este vorba de „cântecul obligatoriu”. Cântărețul învață cântecul pe de rost, fără a avea partitura. Ajunși la București, studenții cântă „cântecul obligatoriu”, dirijați de Mihai, iar juriul decide în unanimitate să trimită ansamblul studențesc de la Constanța la Festivalul de la Soci. Înainte de a pleca acolo, Silvia îi spune Ninei că Mihai i-a făcut curte din interes; Mihai o caută pe Nina și-i spune că o iubește. Între timp, Ganea își recuperează valiza. Toate personajele pleacă cu vaporul la Soci. Înainte de sosire, Ganea se aruncă în apă, dar este salvat. Geamantanul ajunge la Mihai. În timp ce tânărul se plimbă cu Nina pe esplanada de la Soci, geamantanul se deschide, iar spectatorii văd că în el nu are decât un carton cu inscripția SFÂRȘIT.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro