Oficial, grevele artiștilor din Hollywood s-au încheiat după ce membri breslei actorilor SAG-AFTRA au aprobat noul acord, contractul de muncă cu studiourile și producătorii de film și televiziune. Deși prezentat ca un mare success, pentru acord au votat un pic mai mult de o tremie dintre membri, iar dintre aceștia aproape trei pătrimi au votat pentru.

Participarea extrem de scăzută la vot demonstrează că nu toți artiștii care vor lucra pe baza noului contract sunt încântați de condițiile stipulate. Multe voci nemulțumite s-au exprimat public în presă și în emisiunile TV. Și nu e vorba de vedete sau actori consacrați ci de restul de 95% a căror venituri nu sunt nici măcar la nivelul unui salariu mediu.

Mulți cititori sunt nedumeriți de rolul breslei actorilor. Screen Actors Guild (SAG-AFTRA) este o asociatie artistică (guild), o uniune de creație care funcționează ca un sindicat (union) și negociază acorduri și contracte de muncă în numele membrilor breslei.

Breasla actorilor reprezintă aproximativ 160,000 de actori, dar și moderatori, prezentatori, jurnaliști de televiziune și radio, dansatori, DJs, scriitori și editori de știri, gazde de programe, păpușari, vocaliști și cântăreți, cascadori, dansatori, figuranți. Acordul negociat de curând a fost numai pentru contractul dintre actori, cascadori și figuranți pentru prestațiile lor în filme și seriale de televiziune care sunt produse în regim de studio, dar care se aplică și la producții independente.

Contractele cu industria de reclame, cu posturile de televiziune și radio, cu producătorii de jocuri electronice se negociaza fiecare separat. La rândul lor, celelalte bresle din Hollywood, ale regizorilor și scenariștilor, negociază separat și au acorduri și contracte specifice.

De asemenea, unii dintre voi ne întreabă ce au cîștigat, de fapt, actorii în urma grevei prelungite. În primul rând că valoarea contractelor – baremul minim cu care un actor poate fi angajat pe zi - a fost aliniată la rata inflației. La fel de important, s-a ajustat și procentul încasare al actorilor din sumele reziduale – un fel de drepturi de autor pentru difuzare, succes de casă, etc. Care include acum și serviciile/platformele de streaming precum Netflix.

Apoi, după cum opiniază Dateline: ”Una dintre cele mai robuste stipulări ale acordului implică gradul de consimțământ și compensare pentru copiile digitale (digital replicas) ale actorilor create cu ajutorul inteligenței artificiale generative. Contractul cere studiourilor să obțină consimțământul informat înainte de a crea sau utiliza asemenea reproduceri ale actorilor - și ca actorii să primească o compensație corectă pentru zilele în care ar fi lucrat dacă nu ar fi fost înlocuiți cu copii digitale”.

Este un pas înainte care deschide calea unei discuții mai ample despre arte și inteligența artificială, despre ce este actul de creație și cine poate avea drepturi de autor asupra produsului artistic. Desigur, cu toții sunteți curioși ce se întâmplă acuma. Producțiile care erau deja pe platou sau în pre-producție au început filmările, în încercarea de a salva sezonul de primăvară al televiziunilor. Multe dintre producțiile film au fost amânate până anul viitor. Apoi vor intra în producție epidsoadele-pilot pentru serialele de televiziune.

Chiar dacă momentan mulți am primit deja invitații la probe de filmare – nimic extraordinar – adevărata competiție pentru roluri va începe prin Ianuarie când vor începe aceste episoade-pilot. Ceea ce sper să ne aducă și nouă ceva bucurii după un an aproape pierdut în negura grevelor.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro