Camelia Stănescu Ursuleanu a scris despre cel mai nou proiect în care s-a implicat, Radio Integral, lansat astăzi de INTEGRAL Media. Prima transmisiune va putea fi urmărită pe Youtube AICI

,,Dacă crezi în minuni, ai parte de ele! Asta mi s-a întâmplat în ultima vreme. Cum să sper eu că visul de a face din nou emisiuni radiofonice se va împlini aievea? Cum când vocea mi-a fost exilată de pe unde, încă de când abia împlinisem 57 de ani, vârstă la care, îmi permit să cred, un realizator de radio este în deplinătatea sa creatoare?!

Au urmat prea mulţi ani în care am purtat doliu în suflet după personajul căruia i-am dat viaţă în emisiuni pentru copii şi tineret, la Radio România, vreme de 33 de ani: Camelia.

Şi deodată s-a petrecut un miracol. Am terminat de scris o carte. Am predat-o prestigioasei edituri INTEGRAL. După lectura ei, directorul Costel Postolache mi-a trimis un e-mail surprinzător. Îmi mărturisea în ce măsură amintirile mele despre Programul 3 l-au făcut să realizeze ce a însemnat acel Post de Radio avandardist, unde a debutat ca jurnalist, pentru formarea lui profesională.

Apoi a adăugat: Ai o putere specială, Camelia, de a da viaţă viselor. Asta pentru că în tine dăinuie încă Domnişoara în bleu. Ce-ai zice dacă ai face din nou Radio? Dacă am alcătui împreună o echipă de profesioniști, la care să-i invitam să participe şi pe dragii tăi colegi de altădată? Ce-ar fi dacă am crea împreună ceea ce inspirat de cartea ta aş numi Digital Vintage-Radio Integral. Un Programul 3 Redivivus. Radioul nostru, va fi realizat după criterii New media, şi va fi parte integrantă a ceea ce se va numi INTEGRAL MEDIA, alăturându-se Editurii Integral, cu o avere însemnată de 1000 de titluri de cărți inovative care au schimbat fața publishing-ului românesc, cu revistele Almanahul Copiilor și Fusion, şi cu publicația online Comentator.ro. Concept de comunicare inovativ INTEGRAL MEDIA urmează să integreze resurse de conținut din spațiul scris, în orice format ar fi prezentat, fizic sau virtual,dar şi emisiuni audio și video, beneficiind de toate canalele de conectare clasice și convenționale, existente și viitoare, resurse pasive și generative, plane, tri- și multidimensionale, individuale, în rețele închise, deschise, speciale și sociale, cu generatori, consumatori, integratori, într-un ecosistem al cunoașterii fără frontiere. Ce părere ai?

DAAA,DAAA, DAAA, i-am răspuns directorului Editurii Integral. Ce bine că nu mă vedea! M-aş fi făcut de râs. Aveam lacrimi în ochi.

Entuziastă cum sunt, am făcut rapid o listă cu titluri de emisiuni mai ales pentru copii. Mi-am propus s-o sun pe Alexandrina Halic, care a dat viaţă unor minunate personaje ale literaturii pentru copii. S-o rog să mă ajute să le construim celor mici, cu profundă iubire şi înţelegere, o casă de cuvinte fermecate care să-i facă să se bucure de lumea fascinantă a unor poveşti pentru copii actualizate.

Pentru cei mari m-am gândit la un radio special DE TRAVESTIT GRIJILE ÎN ZÂMBET, construit inteligent, cu vervă, cu spontaneitate, cu naturaleţe asemeni emisiunilor noastre de la Programul 3. de altă dată. Visez la un Radio care să fie cam cum îşi imagina pictorul George Zlotescu, noul mod de a gândi al nostru:

Oh! Lucrurile aşa-zis serioase sunt cauza tuturor nenorocirilor din lume. Dacă viaţa ar fi luată mai în glumă, ar fi o fericire pe pământ. Mai mult haz, mai multă veselie ar rezolva multe probleme considerate insolubile ale omenirii. Căci râsul sănătos, râsul din inimă îl face pe om mai bun, mai înţelegător şi, deci, mai conciliant. Dacă aş putea sta de vorbă cu Dumnezeu, i-aş propune să facă o mică rectificare a acestei blestemate lumi: anume ca popoarele să nu mai fie conduse de mari oameni politici care, în general, sunt nişte imbecili criminali, autori ai războaielor şi ai tuturor nenorocirilor ce bântuie amărâta omenire, ci de umorişti ca Mark Twain, de pildă.

Unde o să găseşti tu atâţia Mark Twain? M-aţi putea întreba. Ei sunt. Şi fostul meu coleg de Radio, jurnalistul Lucian Sîrbescu va ştii să-i descopere. Contez pe el şi ştiţi de ce? E impresionant entuziasmul cu care a îmbrăţişat proiectul RADIO INTEGRAL. ÎNCĂPĂŢÂNĂRI ROMÂNEŞTI, RADIOCOMEDII, UN COMIC VOIAJOR ÎN JUNGLA INSTITUŢIONALĂ, LAUDĂ FRAIERILOR sunt titluri de scurte emisiuni relaxante, pentru un public inteligent şi cultivat pentru care oferta media e aproape inexistentă.

Pentru selectarea muzicii acestui radio online, vom ţine cont de consideraţiile unui specialist, Florin Silviu Ursulescu, inserate în volumul nostru O legendă a Radioului Românesc- Programul 3: Căci, ne mărturisea Florin Silviu Ursulescu în 2008, trebuie să o spun, chiar dacă îmi voi supăra prietenii – colegi: întreaga ţară asculta Programul 3 - la serviciu, acasă, în cabinele şoferilor (oamenii îşi căutau disperaţi aparate de radio care să aibă frecvenţa necesară), tocmai fiindcă aici se programa altă muzică decât pe programele 1 şi 2. Susţin din toate puterile teza conform căreia toate formaţiile noastre pop-rock, de la Iris la Holograf, de la Phoenix la Sfinx, Compact, Semnal M, Roşu şi Negru, Pro Musica, Riff, Cristal, Carusel, Krypton etc. etc. îşi datoresc popularitatea programării lor neîncetate pe programul 3; la fel, ba chiar mai mult - folkiştii – mai ales cei din generaţiile prime - Mircea Florian, Mircea Vintilă, Marcela Saftiuc, Zoia Alecu, Doru Stănculescu, Nicu Alifantis, Benedict Popescu apoi şi Şeicaru, Baniciu, Socaciu, Hruşcă, Bertzi ş.a.

Concluzie asemănătoare şi în domeniul străin, dar de data asta mai accentuată; căci dacă formaţiile şi folkiştii noştri puteau fi ascultaţi pe discuri sau în concerte, muzica străină devenise un articol de lux - numai pe 3 puteai savura sonorităţi speciale, ne-comerciale (care pe programul 1 apăreau cu ţârâita) – nu numai de limbă engleză dar şi din Franţa, Germania sau din ţările socialiste. Primeam tone de scrisori (nu se inventase internetul) cu rugăminţi fierbinţi “vă rugăm mai daţi Pink Floyd” (sau Czeslav Niemen, Vangelis ş.a.m. d.). Majoritatea celor care au acum între 30 şi 55 de ani (nu vorbesc de colecţionari) , m-ai spunea Florin Silviu Ursulescu, îşi datorează cultura muzicală pop-rock programului 3.

În pictură a existat un Salon al refuzaţilor. Asta vom face noi la RADIO INTEGRAL. Vom pune în valoare, ca-ntr-un salon al refuzaţilor muzică de cea mai bună calitate care, oare de ce? Nu mai difuzează astăzi decât extrem de rar la Radio. Mie, vă spun drept, mi-e dor să-i ascult pe cei care au făcut istorie în muzica românească.

N-am stat pe gânduri. Am sunat-o pe buna mea prietenă Valentina Camelia Stănculescu. Şi ea, cu aleasă generozitate ne-a permis accesul la muzica regretatului ei soţ Doru Stănculescu.

Muzicieni tineri precum Petre Ion Marinescu ( trupa Petre the Phantome), autor al unor inspirate cântece pe versuri de Dan Ursuleanu, ne-a oferit şi el gratuitate pentru difuzarea compoziţiilor sale. Fonoteca RADIO INTEGRAL va creşte considerabil pe zi ce trece. Sunt convinsă de asta.

Pe ce public contează RADIO INTEGRAL? M-aţi putea întreba. Pe unul de aleasă calitate. Pe minoritatea tăcută a acestei ţări care s-a resemnat să accepte condamnarea la tendinţa generalizată de robotizare a sentimentelor. Sunt dragii mei internauţi de pe Facebook. Lor le dedicăm acest radio care începând de astăzi 12 martie 2024, când sărbătorim 51 de ani de la înfiinţarea legendarului Program 3, există on line.

Radio INTEGRAL un Vintage Digital Radio este provocarea pe care v-o lansăm dragi internauţi noi, iniţiatorii acestui proiect marca INTEGRAL Media conceput de Costel Postolache.

Pentru moment şi-au dat acordul să dea viaţă acestui ambiţios nou radio online: ANDREEA RAICU, LUMINIŢA NIELSEN, FLORIN BĂLĂNESCU, CRISTINA GHIDOVEANU, CAMELIA TEODOSIU, ALIN GABRIEL VĂRZARU, CĂLIN SĂMĂRGHIŢAN, SOFIA ŞINCAN, LUCIAN SÂRBESCU, ION VOINEA, BENONE NEAGOE, CRISTIAN NANU şi cu voia dumneavoastră, ultima pe listă CAMELIA STĂNESCU.

Ascultaţi-mă pe mine: Cine crede în minuni, are parte de ele!", a scris Camelia Stănescu pe facebook.

Mai multe detalii despre prima transmisiune Radio INTEGRAL:


INTEGRAL Media lansează astăzi Radio Integral! Prima transmisiune va avea loc astăzi, la ora 17.00

CAMELIA URSULEANU RADIO


Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro